Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 15:19
6333 citiri
Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii din comisia Economica si din cea Juridica au decis, miercuri, intr-o sedinta comuna, ca programul "Prima Casa" sa nu fie exclus din Legea darii in plata, in ciuda recomandarilor facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Masura a trecut cu 8 voturi la 7, informeaza Digi 24.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) propusese ca la articolul 1 al proiectului de Lege privind darea in plata sa fie introdus alineatul 4, in care se prevedea ca "prezenta lege nu se aplica contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale, inclusiv Programul 'Prima Casa'".

De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a propus la articolul 3, alineatul 2, ca prevederile prezentei legi sa nu se aplice creditelor acordate prin Programul 'Prima casa' si reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima Casa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Insa aceste amendamente au fost respinse, transmite Agerpres.

Prezent la discutii, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a atras atentia ca, in cazul in care programul "Prima casa" nu va pastra garantia statului, acesta se va desfiinta, decizia in acest sens fiind exclusiva a statului.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Enache Jiru a subliniat ca "Prima Casa" este un program foarte util, iar pana in prezent au fost acordate garantii de 14 miliarde de lei.

"Daca Programul 'Prima Casa' nu este exceptat din proiectul de lege, el, in momentul acesta, nu mai are nicio valoare", a spus acesta.

Conform datelor prezentate, miercuri, de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, aproape 160.000 de persoane au contractat credite ipotecare prin acest program, iar rata de neperformanta a acestor imprumuturi se situa, la finele anului 2015, la 0,04%.

Amendamente BNR respinse

Anterior, marti, proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.

Propunerile BNR au fost, insa, respinse. Specialistii bancii centrale au recomandat plafonarea sumei creditului la 150.000 de euro si ca debitorul sa aiba un grad de indatorare mai mare de 65%.

De asemenea, a fost respins si amendamentul depus de initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au ramas cu datorii la banca, sa le fie sterse aceste datorii.

Ce urmeaza

Dupa comisiile de specialitate, proiectul Legii darii in plata va fi dezbatut in plenul Senatului, iar apoi va ajunge la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Actul normativ a fost intors in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, in decembrie 2015.

Legea darii in plata presupune ca permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Presiuni din partea bancilor

Bancile au facut presiuni in ultima vreme si au aratat in repetate randuri care ar putea fi efectele negative.

Deja doua institutii financiare - Bancpost si Raiffeisen Bank - au majorat avansul necesar pentru crediele ipotecare in lei si euro, in timp ce mai multe voci importante din sistem au apreciat ca darea in plata va afecta creditarea si va conduce la disparitia programului "Prima Casa".

Initial, se vehiculase ca si CEC Bank a luat o masura similara, insa reprezentantii bancii au negat pentru Ziare.com. Ei au precizat ca "in momentul de fata, banca noastra nu a majorat avansul necesar in cazul contractarii creditelor ipotecare pentru investitii imobiliare". "Aportul propriu necesar, atat in cazul creditelor ipotecare pentru cumpararea de locuinte in lei, cat si al celor in euro, este in continuare de minimum 15% din valoarea imobilului. Mai multe detalii despre aceste produse de finantare pot fi accesate pe site-ul bancii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#prima casa lege dare in plata, #lege dare plata comisii Senat, #lege dare plata Senat, #prima casa dare plata , #prima casa