Ziare.com

Modificarile cerute de Teodorovici la Prima Casa au fost aprobate in comisia de buget

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:06

   

Modificarile cerute de Teodorovici la Prima Casa au fost aprobate in comisia de buget
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat ca programului "Prima Casa" i se atribuie un caracter social.

Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi "pentru" si o abtinere si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.

Deputatii din comisie au aprobat un amendament astfel incat la calculul acestor limite nu vor fi luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Creditele destinate achizitiei de locuintelor pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.

Pentru creditele destinate achizitiei celorlalte categorii de locuinte procentul garantat de catre stat poate fi de maximum 40% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.

Creditele destinate achizitiei locuintelor de catre persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de catre stat in procent de 100%, au mai stabilit deputatii.

Proiectul mai prevede reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata programului pentru familiile cu un singur copil si cu un punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii.

Totodata, deputatii din comisie au stabilit reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil.

Toate beneficiile de asistenta sociala constituie venit si vor fi luate in calcul la analiza acordarii finantarilor.

Proiectul mai prevede mandatarea pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul programului.

Avansul minim de 5% din pretul de achizitie este mentinut, locuinta fiind de maximum 70.000 euro.

Ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, prezent la sedinta comisiei, a spus ca prin acest proiect se da un caracter mult mai social programului Prima Casa.

"Ma bucur ca a fost un vot pe un raport favorabil. Noi am incercat sa dam un caracter mult mai social acestui program guvernamental si sa stimulam familiile cu copii sau chiar luare in plasament a altor copii in familii.

Mai mult, au fost amendamente care se refera la a stimula bancile din Romania in a cauta practic aceste persoane din grupurile vulnerabile pentru a li se acorda facilitati pentru o astfel de locuinta. Sa speram ca va avea un vot in plen cat mai curand pentru a beneficia cati mai multi romani. (...)

Aceasta propunere de modificare a plecat si de la discutiile avute cu FMI si cu cei de la BNR, astfel incat este o analiza facuta corect si nu incurajam la indatorare. Este practic un sprijin pe care dorim sa-l acordam mai ales persoanelor vulnerabile si nu numai. Este un program cu puternica tenta sociala. Per ansamblu este mult mai apropiat de nevoile societatii", a spus Teodorovici.

El a spus ca saptamana viitoare ar putea sa fie adoptat proiectul in plenul Camerei Deputatilor. "Daca se adopta saptamana viitoare si se trimite presedintelui pentru promulgare, la sfarsitul lunii octombrie putem sa regasim in Monitorul Oficial acest act normativ si de a doua zi sa poata fi aplicat", a mai spus Teodorovici.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5165 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar

despre programul "primul panou fotovoltaic", ce se mai aude?
ca-i pe pauza de-o luna, dupa ce a duduit vreo 6 ore...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor