Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 08:28
9861 citiri
Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul

In programul asumat, marti, in Parlament, Cabinetul Ponta 3 si-a lua angajamentul ca Programul Prima Casa sa devina Noua Casa, pentru a stimula achizitia de locuinte noi.

"Decizia este menita sa incurajeze dezvoltarea de ansambluri noi, adaptate cerintelor pietei. Efectele imediate ar putea fi aparitia pe piata a unor oferte care sa fie adaptata cererii actuale, dar si o ieftinire a preturilor pe segmentul rezidential vechi", a apreciat Daniel Crainic, seful departamentului de marketing si comunicare la portalul Imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

El considera ca pentru a avea succes, programul ar trebui sa largeasca accesul cumparatorilor solvabili la finantare.

"Anul este important in masura in care in functie de acel an, locuintele din stocul actual de imobile vor fi eligibile sau nu, prin urmare pretul acestora va fi mai mult sau mai putin impactat. Pretul locuintelor care nu sunt eligibile la finantare in cadrul unui program popular, de regula, scade, din lipsa de cerere", a subliniat Daniel Crainic.

Programul Guvernului Ponta 3: Ce se va intampla cu proiectul Prima Casa

Cu cat mai repede, cu atat mai bine

Pe de alta parte, Robert Teodorescu, managerul departamentului rezidential la firma Regatta, sustine ca schimbarea trebuie implementata rapid.

"Cu cat mai repede cu atat mai bine pentru dezvoltatorii de imobile noi", a spus analistul imobiliar pentru Ziare.com.

Mai mult, el a enumerat si lucrurile pe care trebuie sa le aiba in vedere Guvernul in elaborarea noului proiect:

- Ca sa se poata stimula constructia de locuinte trebuie impus un prag limita in vechimea caselor.

- O limita de maxim 5-7 ani.

- Limita de pret ar trebui sa urce la peste 100.000 de euro daca clientul este solvabil.

- Pe de alta parte, de ce sa impui o limita daca clientul poate plati mai mult?

- Sunt clienti care ar dori sa acceseze un credit Prima Casa pentru case/vile, nu pentru apartamente, dar nu le putem gasi la un pret de 70.000 de euro in Bucuresti.

Mai bine mai tarziu

Transformarea Programului Prima Casa in Noua Casa apare in programul de guvernare al Executivului Ponta 2 si a fost reluat in programul politic asumat de a treia echipa a premierului.

"Mai bine mai tarziu decat niciodata", a apreciat Robert Teodorescu.

Totusi, pana in prezent, Executivul nu a dat lamuriri suplimentare referitoare la conditiile noului program de stimulare a achizitiei de locuinte.

Prima Casa in 2014

Potrivit Guvernului, de la inceputul Programului Prima Casa si pana la data de 31.12.2013 au fost emise in total peste 106.256 garantii pentru finantari accesate in valoare de circa 4,009 miliarde de euro.

Pentru anul 2014 este disponibil un plafon de garantare de aproximativ 2,083 miliarde de lei, ce include atat suplimentarea de 1,200 miliarde de lei aprobata prin HG nr.5 in data de 13.01.2014, cat si sumele neutilizate/nealocate din 2013 in valoare de circa 883 milioane lei.

Din acest plafon, aproape 495 milioane lei sunt destinati pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

Plafonul de garantare pentru anul 2014 poate fi utilizat numai pentru credite acordate in moneda nationala.

Informatii generale despre Programul Prima Casa

Plafonul maxim al creditului garantat de stat este de:

- 60.000 euro, echivalent lei - pentru o locuinta veche

- 70.000 euro, echivalent lei - pentru o locuinta noua

- 75.000 de euro, echivalent lei - pentru o locuinta colectiva construita de la zero!

Daca locuinta pe care doriti sa o achizitionati este mai scumpa, va trebui sa suportati diferenta de bani.

- Avansul este de 5% din valoarea imobilului, iar comisionul catre Fondul de Garantare este de 0,49% pe an.

- Dobanda la creditele in lei este maximum ROBOR la trei luni + 2,5%.

Statul nu va mai garanta integral creditele - bancile participante isi vor asuma in proportie de 50% riscul de nerambursare a creditelor acordate.

Ce locuinte pot fi achizitionate?

- locuinte finalizate, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite si date in exploatare prin programele derulate de A.N.L.

- locuinte nefinalizate, aflate in diverse faze de constructie, destinate achizitionarii dupa finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de A.N.L.

- locuinte noi, destinate achizitionarii dupa finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de A.N.L.

Care sunt criteriile de eligibilitate:

- daca detineti o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp puteti accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpara o locuinta cu o suprafata mai mare;

- daca detineti cote parti dintr-o locuinta puteti beneficia de credite garantate de stat pentru a achizitiona diferenta de cote-parti;

- aveti dreptul sa achizitionati, in cadrul Programului, o singura locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legii; la fel, puteti construi doar o casa, singur sau impreuna cu alte persoane, respectand reglementarile in vigoare referitoare la programul Prima Casa;

- trebuie sa dispuneti de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei si/sau care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata;

- trebuie sa constituiti un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda, valabil pe intreaga durata a finantarii;

- trebuie sa pastrati locuinta achizitionata cel putin 5 ani de la data dobandirii;

- trebuie sa asigurati locuinta achizitionata impotriva tuturor riscurilor si sa desemnati statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Prima casa devina Noua Casa, #schimbare Prima Casa, #proiect Noua Casa, #Guvern Noua Casa , #prima casa