Ziare.com

Prima Casa, mai scumpa decat in 2011 - Evolutia preturilor din 2009 pana in prezent

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:38

   

Prima Casa, mai scumpa decat in 2011 - Evolutia preturilor din 2009 pana in prezent
Din 2008 incoace, evolutia preturilor cerute de catre proprietarii de apartamente din intreaga tara a fost una cat se poate de liniara. Pretentiile vanzatorilor s-au diminuat sensibil de la an la an, chiar daca, in acelasi timp, s-a redus si marja de scadere. Cu toate acestea, cele achizitionate prin programul "Prima Casa" s-au scumpit in 2013, fata de 2011.

Potrivit Indicelui national calculat de Imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi si vechi din intreaga tara a scazut semnificativ in primii trei ani de criza - 24,8% in 2008, 20,6% in 2009, 15,6% in 2010 -, pentru ca, in ultimii doi ani, declinul sa se mai tempereze, ajungand la un minus de 4% in 2011 si, respectiv, de 1,3% in 2012.

Totusi, cu o singura exceptie, toate regiunile tarii se situeaza in momentul de fata pe o traiectorie ascendenta din punct de vedere al valorii de tranzactionare.

Zona Capitalei, singura inca pe minus

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In ceea ce priveste preturile efective de tranzactionare, exista insa un segment ce face exceptie de la liniaritatea ieftinirilor. Este vorba despre locuintele achizitionate prin intermediul programului Prima Casa.

Potrivit datelor centralizate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Bucuresti-Ilfov este singura regiune a tarii unde valoarea de tranzactionare pe acest segment a avut o evolutie constant descendenta din 2009 incoace.

Aici, preturile au pornit de la un nivel mediu de circa 1.160 de euro pe metru patrat util in 2009, au ajuns la putin sub 1.000 de euro pe metru patrat in 2012 si la chiar mai putin - circa 975 de euro pe metru patrat - in primele luni din 2013.

Interesant este ca, exceptand zona Capitalei, toate celelalte regiuni ale tarii se situeaza pe o traiectorie crescatoare a preturilor din 2012 incoace. In centrul tarii, spre exemplu, valoarea medie de achizitie a crescut de la un nivel minim de circa 710-715 euro pe metru patrat atins in 2011 pana la 780 de euro pe metru patrat in 2013. Practic, nivelul actual este cu doar circa 10 euro mai scazut decat cel din 2009.

2011, pragul de jos al pietei?

Aceasta evolutie neasteptata a preturilor poate fi pusa in legatura cu dinamica raportului cerere-oferta. Astfel, "apetitul" romanilor pentru achizitia de locuinte prin Prima Casa a avut suisuri si coborasuri in ultimii mai bine de patru ani.

Potrivit datelor transmise de catre FNGCIMM, pe parcursul a sapte luni din anul 2009, beneficiarii acestui program au contractat 12.000 de imprumuturi garantate de catre stat. In 2010, numarul creditelor aprobate a fost aproape dublu, respectiv circa 23.000.

Anul 2011 insa a fost marcat de o diminuare semnificativa a interesului pentru acest gen de finantari bancare (au fost acordate doar 19.000 de garantii) - ceea ce explica si faptul ca, in majoritatea regiunilor tarii, cu exceptia Capitalei, atunci a fost atins si pragul minim al preturilor de tranzactionare.Ce vor cumparatorii

Din totalul locuintelor achizitionate prin Prima Casa, 51% au fost apartamente cu doua camere, urmate, in proportie de 28%, de cele cu trei camere, apoi de garsoniere (12%) si locuinte cu mai mult de trei camere (9%).

De la momentul demararii programului pana in prezent, se observa o crestere a ponderii detinute de unitatile locative tricamerale, de la 23% in 2009, la 31% in 2012 si 32% in 2013.

Incepand din 2012 a putut fi observata si o crestere a interesului pentru locuintele noi, construite dupa 2008. Astfel, ponderea acestui tip de proprietati in totalul tranzactiilor a crescut de la 27% in 2011 la 31% in 2012. Acest trend s-a intensificat in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care 34% din achizitiile prin Prima Casa au vizat unitati locative noi.

Cele mai multe astfel de locuinte au fost cumparate, din 2009 incoace, in nord-vestul tarii (40% din totalul tranzactiilor la nivel de regiune). Pe locul al doilea in clasament se situeaza zona Bucuresti-Ilfov, cu o pondere de 37%.

Pe de alta parte, regiunile codase la achizitia de unitati construite dupa 2008 sunt sudul si sud-vestul tarii, cu o pondere de 12%, si, respectiv, 13% a tranzactiilor cu astfel de proprietati.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta-i gluma de 1 Aprilie, nu-i asa?

Unde vede autorul "evolutie liniara"? Unde vede "pretentii in scadere"? Sa luam chiar tabelul aruncat in mijlocul articolului, daca realitatea nu-i de ajuns:
Sud-Vest: 800 (2009) - 720 (2011) - 830 (2013)
Care-i "scaderea liniara"?

Pretul normal ar fi trebuit sa fie pe un tend descendent, asta-i adevarat. Dar speranta in prima casa a pastrat preturile sus... Astfel incat, in loc de o evolutie "liniara", avem preturi apropiate de cele de la inceputul crizei! Adica in loc de 640 avem 830 !!!

Oricum, piata este ca si inexistenta. Pe romimo, de exemplu, pe Bucuresti au mai rezistat putin peste 1400 oferte... Nici macar un sfert din ceea ce se gasea acum 3-4 ani...

 

 

De la cerut

La vindut este cale lunga,cred ca au mai mult succes,cei ce vind in rate fara dobinda.Dar binenteles niste ani trebuie sa ai un venit sigur,ceeace nu este simplu.Am zis daca taxele pe locuintele neocupate ar mai consistente,propietrii ar fi obilgati sa vinda si ar accepta si preturi mai mici, numai sa scape.Dar la noi stau cu ele,bine mersi,tin la pret,pt ca nu au nimic de platit.Nu mai vorbesc ca multi construiesc cu bani ghiata,deci nu au obligatii pe la banci.Prevad ca incet incet, casele vechi vor scade la pret,pt ca a inceput sa se construiasca nou.Poate calitativ nu sunt ca cele vechi, dar cind intri miroase a nou,iti aduci mobila si cam asta e...

 

 

Nu isi asuma nimeni originea articolului, pt ca e doar praf in ochi

piata imobiliara e moarta si cu luminare la cap. nimeni nu mai are bani ca sa isi poata permite o casa chiar si prin programele socialiste ale guvernului.
si cu toate astea, periodic in ziare apar to felul de articole care zugravesc in roz bombon piata imobiliara cind de fapt nu mai exista o piata imobiliara.
2013 este un an negru pentru vinzarile de masini noi pt ca oamenii nu mai au bani la modul saracie totala. de unde ar avea in schimb pentru case?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor