Ziare.com

Prima Casa, salvarea pietei imobiliare?

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 08:35

   

Prima Casa, salvarea pietei imobiliare?
Scaderea abrupta a preturilor locuintelor, numarul redus al tranzactiilor, interesul doar pentru locuinte ieftine sunt caracteristicile care definesc piata imobiliara din Romania, pe final de 2011.

Iar perspectivele nu sunt optimiste nici pentru perioada urmatoare, in conditiile in care cifrele privind cresterea economica nu incurajeaza investitiile, iar continuarea masurilor de austeritate va restrange si mai mult cererea.

Totusi, sectorul imobiliar supravietuieste, iar acest lucru se datoreaza bancilor si programului Prima Casa.

Cel putin asa considera guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu: "Bancile si programul Prima Casa au lucrat si au atenuat efectele spargerii bulei mici imobiliare existente in Romania."

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

De la lansarea programului Prima Casa, in vara anului 2009, si pana la mijlocul lunii septembrie 2011, au fost acordate 46.486 garantii, pentru finantari accesate in valoare de 1,87 miliarde de euro.

Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Guvernului, se observa o reducere progresiva a valorii medii a finantarii, de la 41.574 de euro in prima etapa a programului, la 38.709 euro, in prezent. Din totalul garantiilor acordate, 52% il reprezinta garantiile pentru locuinte cu 2 camere, respectiv 26% garantii pentru locuinte cu 3 camere.

Dupa un inceput modest, se estimeaza ca finantarea in cadrul programului Prima Casa va creste semnificativ in urma adoptarii de catre BNR a noului regulament privind creditele pentru populatie, prin care avansul minim pentru creditele ipotecare in euro este fixat la 25%.

"Eu estimez ca, tot anul viitor, este loc pentru defasurare. Daca va aparea acel regulament al BNR, care sa prevada, pentru creditele in euro, avansuri mult mai mari, de 20-30%, atunci intrevad un ritm de crestere mai sustinut in accesarea programului Prima Casa", a declarat, recent, Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.

Cum ar fi aratat piata imobiliara fara Programul Prima Casa?

"Este greu de imaginat cum ar fi aratat piata imobiliara fara Prima Casa, cu siguranta, situatia ar fi fost mult mai dificila, in special pe termen scurt, tinand cont ca Programul a avut o influenta pozitiva, atat asupra pietei imobiliare, cat si asupra sectorului de finantari, influenta care s-a manifestat, insa, asupra segmentul de piata caruia se adreseaza Prima Casa: imobile construite inainte de 1989, amplasate in marile cartiere ale Bucurestiului, locuintele avand de regula 1-2 camere. Segmentul mediu - scump, format din locuinte cu valori ce depasesc 100.000 de euro, a fost putin influentat de existenta Prima Casa", a spus Alexandru Pricop, managing partner in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, pentru efin.ro.

De asemenea, programul a fost benefic si pentru institutiile de credit, reprezentand, in general, singurul segment care a avut o evolutie pozitiva in contextul stagnarii prelungite a creditarii.

"Probabil ca numarul de tranzactii ar fi scazut foarte mult pe segmentul mediu, in special pe termen scurt. In lipsa Programului, institutiile finantatoare s-ar fi vazut obligate sa caute si sa vina cu noi solutii de creditare, ceea ce s-a si intamplat ulterior, la nivelul marilor banci comerciale, in perioadele intermediare dintre sfarsitul unei etape si inceputul unei noi etape. Totusi, Prima Casa a tinut in viata si creditarea, datorita caracterului sau social, deblocand cel mai important segment rezidential: cel de masa", a adaugat Alexandru Pricop.

Nu in ultimul rand, programul Prima Casa a influentat si preturile locuintelor, vanzatorii stabilind preturile in functie de caracteristicile programului, a precizat reprezentantul Coldwell Banker Affiliates.

"Preturile locuintelor din Bucuresti nu s-ar mai fi stabilizat in jurul baremelor impuse prin Prima Casa - asta nu inseamna nici ca ar fi fost mult mai mici si nici ca ar fi ramas la aceleasi niveluri, pur si simplu vanzatorii nu si-ar mai fi setat asteptarile in jurul valorilor maxime stabilite prin Prima Casa. In concluzie, pe langa caracterul social si cel de deblocare a creditelor ipotecare, programul a constituit si un barometru (un reper) si un factor de stabilizare a pietei imobiliare."

Cat de mult s-au ieftinit de fapt locuintele?

In ceea ce priveste pretul locuintelor, scaderea semnificativa, inregistrata in ultimii ani, este atenuata de impactul deprecierii leului fata de moneda unica. Totusi, tendinta este, in continuare, de scadere, insa intr-un ritm mai lent.

"Preturile locuintelor din Bucuresti au scazut, in ultimii trei ani, cu aproximativ 50% - aceasta este o medie, exista variatii in functie de tipul locuintei, anul de constructie sau zone. Daca luam in calcul valoarea actuala a euro (4,35 lei/euro) si cursul mediu de schimb leu/euro din 2008 (3,68 lei/euro), moneda nationala s-a depreciat cu 18,2%. Daca ne raportam la cursul de exact acum trei ani, de 3,74 lei/euro, leul s-a depreciat cu 16,3%. Tinand cont si de deprecierea leului, scaderea preturilor pe segmentul rezidential este evident mai mica. Pentru perioada urmatoare este dificil de realizat estimari", a spus Alexandru Pricop.

"Contextul macroeconomic, in special cel international si ulterior, prin consecinta, si cel national, este plin de incertitudini. Cert este ca tendinta este in continuare de scadere insa procentele sunt mult mai reduse. Urmatoarele 6-8 luni ar putea aduce noi scaderi de preturi, dar acestea vor fi exprimate intr-o cifra, in absenta unor evenimente economice cu impact puternic negativ", a adaugat Pricop.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3619 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excrocherii adevarate

Datorita chiriilor nesimtit de mari,bizonii sint impinsi sa-si cumpere case,pe ideea(decit sa dau chirie,mai bine dau rata).Problema este ca preturile sint superumflate,apoi esti legat de glie(poate-ti gasesti un job in alta tara/localitate).
Guvernatii lui peste prajit(in spate sint securistii/afaceristii implicati in imobiliare),in loc sa scada piata la inchirieri(100 euro max mi se pare normal),tot ii baga pe bizoni la datorii.
Desi prostii se nasc in fiecare minut,nu au si bani,asta-i problema bor.fasilor.

 

 

Imobiliarele au crescut din interesul bancilor!

Sa dea credite cat mai mari, sa ia dobanzi pe masura!
Esentza crizei este scumpirea imobiliarelor!
Desi ca sa construiesti ceva costa 350 euro/mp cand se vand, se vand cu minim 1000 de euro pe mp indiferent daca blocul ala are 30 de ani sau 2 ani!
Prima casa serveste tot bancilor, sa dea credite imobiliare la pretz marit!
Sa se opreasca piatza la nivelul asta ridicat, nu sa scada pana la niste valori rezonabile!

 

 

ziaristule '

Ai cam absentat matale de la ora de mate dar asa pt cultura ta 1.87 milioane de euroii imaprtid la aproape 47.000 de garantii inseamana ca statu a dat pe undeva aproape de 40 de euro....eu cred ca dumeata trebuia sa scrii 1.87 miliarde...mai multa atentie data viitoare

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor