Schimbarile la Prima Casa ar limita interventia agresiva a statului in piata imobiliara si i-ar ajuta pe romanii cu venituri mici

Miercuri, 03 August 2016, ora 07:26
11523 citiri
Schimbarile la Prima Casa ar limita interventia agresiva a statului in piata imobiliara si i-ar ajuta pe romanii cu venituri mici
Foto: Arhiva Ziare.com

Prima Casa ar putea deveni un program guvernamental destinat in exclusivitate romanilor cu venituri mici. Insa ce efecte ar avea aceasta schimbare? Cum va influenta piata imobiliara? Dar creditarea?

Prevederea apare in proiectul pentru Strategia Nationala a Locuirii, realizat de Ministerul Dezvoltarii, insa deocamdata nu sunt stabilite toate detaliile.

In document se precizeaza ca venitul ar putea deveni principalul criteriu dupa care se vor acorda creditele prin programul Prima Casa.

"Plafonul de garantare de 60.000-70.000 de euro nu este destul de eficient in filtrarea si orientarea catre persoanele care au cu adevarat nevoie de acest tip de asistenta din partea Guvernului.

Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o solutie in aceasta privinta. Astfel, eligibilitatea pentru obtinerea garantiei din cadrul programului ar putea sa se bazeze pe criteriul de venit", se arata in anexa proiectului.

Insa nici vorba de cifre concrete. Nu se precizeaza nici macar un prag estimativ de venit sau orice alta informatie legata de conditiile de acordare a creditului.

Astfel, Ziare.com a consultat cativa specialisti pentru a vedea ce forma ar trebui sa aiba programul ca sa fie unul viabil.

Prima Casa e un succes, insa a provocat distorsiuni in piata

Programul presupune acordarea unui imprumut pentru achizitia unei locuinte sau construirea unei case si are cateva avantaje importante: este garantat de stat si avansul de 5% e mai mic decat cel perceput de banci pentru un credit imobiliar (care poate ajunge pana la 30-35%).

Speriati de efectele Legii darii in plata, romanii s-au inghesuit sa-si ia locuinte prin Prima Casa in acest an, astfel ca numarul celor care au contractat un astfel de credit a crescut cu 40% in primele 6 luni din 2016 fata de perioada similara din 2015, la 21.000, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

"Programul a fost eficient, si-a facut treaba, dar implicarea statului in finantarile ipotecare este prea mare in acest moment si trebuie cumva limitata", a explicat Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

El considera ca este anormal ca piata sa depinda atat de mult de acest program.

Ce-i drept, sectorul imobiliar ar fi pe perfuzii daca Prima Casa ar disparea. Din 2009 pana in trimestrul al treilea din 2015 au fost acordate 150.000 de credite pentru achizitia de locuinte garantate de stat, ceea ce inseamna jumatate din totalul de imprumuturi pentru case acordate in aceasta perioada, potrivit datelor FNGCIMM.

Asta inseamna ca statul - care isi asuma riscul pentru 50% din suma imprumutata - sustine artificial piata imobiliara.

Daca programul Prima Casa asa cum il stim va disparea, atunci bancile vor fi nevoite sa caute solutii sa finanteze achizitia de locuinte in continuare si, probabil, vor reduce avansul, arata Dragos Nichifor.

In plus, el considera ca "este normal si sanatos" ca un cumparator sa vina si el cu un avans care sa-l implice in achizitie. "Avansul de 5% nu este suficient pentru ca un client sa aiba responsabilitatea achizitiei", a punctat acesta.

Prima Casa pentru cei cu venituri mici - o schimbare binevenita

In aceste conditii, orientarea programului Prima Casa catre o componenta cu caracter puternic social este normala, considera Daniel Crainic, seful diviziei de marketing si comunicare in cadrul portalului Imobiliare.ro.

El considera ca aceasta schimbare ar putea genera o competitie din partea bancilor, care vor incerca sa ofere produse de finantare competitive si pentru cei care nu s-ar incadra in conditiile programului.

"Desigur ca piata asa cum este ea conturata azi va fi afectata, insa intr-o economie care nu mai e in criza, nu e rolul statului sa sustina anumite industrii. Ramane de vazut insa cat de solvabila va fi cererea pe acest segment al cumparatorilor cu venituri mici in conditiile in care gradul de indatorare a acestor persoane este si el limitat luand in calcul nivelul actual al preturilor apartamentelor", a explicat Daniel Crainic pentru Ziare.com.

Totusi, el a tinut sa sublinieze faptul ca statul ar trebui sa aiba o interventie minima in piata si sa se limiteze la masuri care nu influenteaza direct raportul dintre cerere si oferta, asa cum ar fi normal pe o piata libera. In acelasi timp, "statutul de proprietar, in tari mult mai dezvoltate decat Romania, nu este garantat prin diverse interventii ale statului care, de multe ori, doar impovareaza populatia cu venituri mai mici", atrage atentia Daniel Crainic.

Cum ar trebui sa arata programul Prima Casa pentru romanii cu venituri mici

Dragos Nichifor ne-a prezentat si cum ar trebui sa arata programul Prim Casa pentru cei cu venituri mici, in viziunea sa:

  • - Cu cat ai venituri mai mici, cu atat avansul si dobanda sa fie mai mica (tocmai aici s-ar reflecta ajutorul statului). Acest lucru ar fi fix pe dos decat ce se intampla in mod normal: cu cat ai venituri mai mici si profil mai slab, bancile iti dau cu avans mai mare si produs mai scump sau chiar te exclud.
  • - Odata cu cresterea de venit trebuie sa apara si cresterea de costuri si marirea avansului.
  • - Avand in vedere garantia statului, dobanda ar trebui sa fie fixa.

"Clientul care castiga 1.300 de lei ar trebui sa se incadreze la o suma proportionala cu venitul lui, dar sa fie cu costuri reduse (dobanda fixa) si cu avans mic. Astfel, orice cetatean ar avea dreptul la o locuinta exact pe situatia pe care o are. Este totusi un program garantat de stat si statul este reprezentat de toti cetatenii. Astfel, si cel care castiga foarte putin cotizeaza sau participa la existenta programului si trebuie sa aiba acces", a spus Dragos Nichifor.

Insa el considera ca persoanele cu venituri foarte mari nu ar trebui sa fie lasate sa apeleze la acest program, care nu face decat sa le scada putin costurile.

"Situatia e similara cu a celor care au Mercedes, dar incaseaza ajutor social. Programul nu ar trebui sa dispara, pentru ca este clar unul foarte bun. Dar nici sa se finanteze cate 50.000 de achizitii pe an fara niciun fel de diferentiere.

Am avut multi clienti cu venituri peste 10.000 de lei si cu avans 70% din pret (pret 100.000 de euro si ei aveau cash 70.000 de euro) si au luat Prima Casa pe 30.000 de euro doar pentru ca era cu 50 de lei mai ieftin pe luna. Acel client consider ca nu trebuia ajutat de o garantie a statului", a incheiat Dragos Nichifor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#schimbari Prima Casa, #Prima Casa venituri mici, #Prima Casa modificari , #prima casa