Ziare.com

Cu cat se scumpeste Prima Casa si ce fac clientii care au cerut credite in euro

de Camelia Sisea
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 08:23

   

Cu cat se scumpeste Prima Casa si ce fac clientii care au cerut credite in euro
Modificarile aduse programului "Prima Casa" se vor reflecta intr-o rata lunara mai mare pentru beneficiari, care nu vor putea sa acceseze decat imprumuturi in lei, semnificativ mai scumpe comparativ cu cele in valuta.

"Limitand imprumuturile la moneda nationala pentru Prima Casa se va ajunge la costuri mai mari, pentru ca dobanzile practicate la creditele in lei sunt mai mari decat la cele in euro.

Avand in vedere ca statul garanteaza jumatate din sumele acordate prin credit in cadrul programului Prima Casa, atunci poate impune o astfel de regula in conditiile in care creditele neperformante in valuta, imprumuturile in valuta fiind insotite de inerentul risc valutar, au o rata foarte mare.

Aceasta este o masura de prevedere pe care si-a luat-o statul. Cred ca este inutila, pentru ca rata creditelor neperformante la creditele garantate prin programul Prima Casa este nesemnificativa", a spus consultantul imobiliar Radu Zilisteanu pentru Ziare.com.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Candidatii la Prima Casa, "pierduti" intre banci si Guvern

Astfel, in prezent, rata in lei este cu aproximativ 30% mai mare decat cea in euro in cazul creditelor accesate in cadrul programului Prima Casa, respectiv de 300 de lei pentru un imprumut de 50.000 de euro.

De asemenea, in conditiile in care majoritatea tranzactiilor pe piata europeana sunt facute in moneda unica europeana, atunci beneficiarul creditului va pierde si la schimbul valutar, a adaugat consutantul.

Totusi, analistii se asteapta la o scadere a dobanzilor la lei dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie la 5%.

Prima Casa de la ANL

Conform proiectului de modificare a programului, 300 de milioane de lei din plafonul de garantare merg in credite destinate achizitiei locuintelor ANL, aceasta fiind, in opinia consultantului imobiliar, "un mod de a impulsiona activitatea ANL, care este tot un organism de stat". "Cerere va exista daca pretul cerut va fi corect", considera Radu Zilisteanu.

Desi schimbarile vor micsora atractivitatea programului Prima Casa, consulatntul aminteste ca anumite banci comerciale au decis oricum sa nu mai acorde credite cu destinatie imobiliara decat in lei, fiind vorba, practic, de o tendinta in sistemul bancar.

"Totusi, masura este prematura, dobanda de referinta a BNR este inca destul de mare, costul creditului in lei este destul de mare si cum la creditele apeleaza persoane care isi dramuiesc banii pentru ca au foarte putini, atunci cred ca acesta o sa fie un element de descurajare", a conchis Radu Zilisteanu.

Ce se intampla cu clientii care au solicitat credite in euro

In cazul BRD, clientii care au solicitat credite in cadrul plafonului anterior, exprimat in euro, vor primi finantare in euro.

"Creditele solicitate de catre clienti au fost in cadrul plafonului disponibil in acel moment si care era exprimat in euro. In concluzie, garantiile FNGCIMM
vor fi acordate in euro si, automat, si creditele vor fi acordate in euro.

Noul plafon care va fi aprobat este exprimat in lei, deci garantiile viitoare vor fi acordate in lei, si, in mod automat, si creditele vor fi acordate doar in lei", a explicat Traian Traicu, seful serviciului de relatii publice al BRD, pentru Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3552 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor