Dezvoltatorii imobiliari, nemultumiti de programul Prima Casa 3

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 14:23
2661 citiri
Dezvoltatorii imobiliari, nemultumiti de programul Prima Casa 3

Dezvoltatorii imobiliari se plang ca programul "Prima Casa 3" nu vine nici in folosul lor si nici al cumparatorilor, fiind doar un exercitiu de imagine.

Cererea de reducerea expunerii statului la doar 50% pe fiecare credit, fata de 95% in acest moment, venita din partea bancilor, nu este vazuta cu ochi buni de dezvoltatori, care considera ca miza bancilor este pe un volum de credite de circa 140 de milioane de euro, care le-ar putea aduce o crestere de cel mult 10% a cotei de prezenta pe piata creditelor.

Nici cealalta modificare a programului, Cresterea plafonului de garantare de la 60.000 euro, cat este in prezent, la peste 100.000 de euro, nu surade firmelor imobiliare.

"Din cererea totala, de 300.000 de unitati la nivel national, doar 1,2%, adica 3.600 de romani, isi doresc o casa de peste 80.000 de euro. Astazi, doar 20% din tranzactii sunt bancare, ceea ce inseamna ca din 3.600 raman doar 720 care vor apela la banca. Daca suntem optimisti si luam in considerare ca la tranzactiile mai mari ponderea celor care apeleaza la credit este mai mare si luam 40% rezulta ca miza este data de 1.400 de oameni.

Valoric, batalia se da pentru 140 de milioane de euro, din care bancile au jumatate, respectiv 70 de milioane de euro", calculeaza Dan Ioan Popp, presedintele Impact, dezvoltatorul a 16 zone rezidentiale impartite in cinci orase, citat de Capital.

Totodata, dezvoltatorii sustin ca nu se bazeaza pe acest program pe cresterea vanzarilor. Conform lui Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), efectele primelor doua variante au fost atat de discrete incat nu s-a observat niciun impact.

"Daca se va reusi reluarea creditarii vor fi si indivizi care sa genereze proiecte noi sau care sa redeschida si niste proiecte mai vechi ramase nefinalizate. Noi am spus inca de la inceputul crizei ca fara reluarea creditarii, sectorul constructiilor nu poate evolua", subliniaza acesta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Prima Casa, #program proma casa, #dezvoltatori Prima Casa , #prima casa