Guvernul a decis continuarea programului Prima casa in 2011

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 18:01
2897 citiri
Guvernul a decis continuarea programului Prima casa in 2011
Foto: Arhiva

Guvernul a decis miercuri, in sedinta, continuarea programului "Prima casa" in anul 2011. In acest sens a fost adoptata o hotarare in care se stabileste un plafon general de 200 de milioane de euro pentru garantarea de catre stat a creditelor privind achizitionarea sau construirea de locuinte.

Ca noutate fata de editia precedenta a programului, in 2011, pentru locuintele construite de la zero, nu va mai fi nevoie sa se asocieze sapte persoane, ci numai doua.

Potrivit hotararii de guvern, grupurile de beneficiari vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile pentru autorizatia de construire, insa cel putin unul dintre asociati va trebui sa detina terenul pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Pentru anul 2011, programul "Prima casa" introduce o garantie suplimentara prin instituirea, in favoarea bancii, a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului.

Ministerul Finantelor sustine ca astfel ar urma sa fie protejate interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor. Totodata, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, se introduce posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau modificare a valutei creditelor acordate.

Modificarile mai prevad ca, in situatia in care beneficiarul detine cote-parti din locuinta si intentioneaza sa achizitioneze intreaga locuinta, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt. Aceste prevederi vor putea fi utilizate, de exemplu, in cazul sotilor care divorteaza.

Referitor la locuintele construite prin ANL, care pot fi cumparate prin programul "Prima casa", noile norme de aplicare prevad ca beneficiarii sa prezinte bancilor documentele specifice programelor ANL in locul antecontractului de vanzare-cumparare.

Nivelul garantiilor de stat se pastreaza si in acest an in forma din 2010, respectiv 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care este vorba despre achizitionarea unei locuinte noi si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche.

"La sfarsitul primelor sase luni vom face evaluarea acestui program si, daca va fi nevoie de completari, vom decide in luna iulie", a precizat premierul Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Program Prima Casa, #plafon garantare credite , #prima casa