Guvernul, somat sa acopere diferenta de curs valutar pentru cei cu credite Prima Casa

Marti, 28 August 2012, ora 18:08
3753 citiri
Guvernul, somat sa acopere diferenta de curs valutar pentru cei cu credite Prima Casa
Foto: blitz-imobiliare.ro

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) solicita Guvernului Romaniei, prin intermediul unei scrisori deschise adresate premierului Victor Ponta, sa intervina legislativ in sprijinul celor care au luat credite Prima Casa, prin acoperirea diferentelor rezultate ca urmare a deteriorarii cursului de schimb valutar.

"Confederatia noastra patronala solicita Guvernului Romaniei sa intervina legislativ, asumandu-si oficial obligatia de a veni in sprijinul acestei categorii de cetateni prin acoperirea diferentelor rezultate ca urmare a deteriorarii cursului de schimb valutar in raport cu un curs etalon, evitandu-se astfel posibilitatea aparitiei unui sir de mari nedreptati sociale cauzate atat de criza economica globala pe care o traversam, cat si de fenomene financiar - bancare asupra carora cei obligati in prezent sa le suporte nu au putut interveni sau influenta", se arata in scrisoarea deschisa.

Romanii care au ascultat sfatul BNR au ajuns victime ale bataliei politice

UGIR-1903 precizeaza ca in ultima perioada anunturile oficiale referitoare la cresterea cursului de schimb a monedei nationale in raport cu valutele de referinta (euro, dolar SUA, franc elvetian) au produs ingrijorare si reactii de nemultumire in randul marei mase de cetateni care au contractat credite in valuta si care, in mod majoritar, sunt pusi in situatia de a nu-si mai putea achita ratele scadente catre bancile finantatoare.

"Ne referim aici cu prioritate la populatia care, in lipsa altor resurse financiare, a apelat la asemenea credite pentru a beneficia de locuinte familiare in cadrul programului Prima Casa.

UGIR-1903 considera ca, intr-o prima faza, este de datoria statului roman prin Guvernul Romaniei si Banca Nationala, sa intervina pentru a-i sprijini pe acesti cetateni, evitandu-se astfel posibilitatea pierderii locuintelor contractate si a evacuarii silite a acestora de catre bancile creditoare in momentul in care respectivii cetateni nu mai pot rambursa la termen ratele lunare majorate datorita deteriorarii cursului de schimb valutar", se spune in comunicatul confederatiei patronale.

UGIR-1903 vine si cu o solutie pentru obtinerea fondurilor necesare sustinerii financiare a acestui proiect. Acestea pot fi constituite, dar nu exclusiv, prin dirijarea sumelor rezultate din valoarea adaugata a taxelor vamale aplicate importurilor in raport cu nivelul acestora calculat la un curs de referinta fix stabilit de institutiile competente, dirijarea taxei "de solidaritate" de 1 cent/litrul de combustibil si cresterea cu 1% a taxelor pentru tranzactii imobiliare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#UGIR curs valutar Prima Casa, #UGIR Guvern Prima Casa, #UGIR Guvern diferenta curs, #acoperire Guvern diferenta curs , #prima casa