Mai multi bani pentru Prima Casa (Video)

Joi, 18 Iulie 2013, ora 09:30
3429 citiri
Mai multi bani pentru Prima Casa (Video)
Foto: Arhiva

Ministerul Finantelor va suplimenta plafonul pentru Prima Casa pana la sfarsitul lunii iulie, in conditiile in care creditarea prin acest program a mers mai repede in prima parte a acestui an fata de anul trecut.

Astfel, creditarea nu va fi intrerupta, au precizat surse din interiorul ministerului pentru Capital.

Totusi, ei au mai spus ca unele banci s-ar putea sa nu fie de acord cu suplimentarea si sa nu mai primeasca dosare, clientii fiind sfatuiti sa se indrepte catre alte banci din program daca se confrunta cu o astfel de situatie.

Candidatii la Prima Casa, "pierduti" intre banci si Guvern

"In maximum doua saptamani va fi aprobata Hotararea de Guvern (HG) prin care se majoreaza plafonul la Prima Casa. Ea este deja redactata si are in vedere alocarea unui plafon suplimentar mai mult decat suficient, astfel ca cel putin 100 milioane de euro din acesta va ramane sa se reporteze pentru inceputul lui 2014", au declarat sursele citate.

"Tinem legatura cu Fondul de Garantare si avem in vedere sa actionam din timp astfel incat sa nu se ajunga la blocaje. Vom majora in curand plafonul", a afirmat Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Unele banci deja nu mai primesc dosare de la clienti, inainte chiar de suplimentarea oficiala a plafonului. Este vorba despre Alpha Bank, Bancpost, UniCredit si Millennium, au spus niste surse din piata, insa informatia nu a fost confirmata de reprezentantii institutiilor bancare.

Continua Prima Casa? Cu cat ar putea fi suplimentat programul

"Nu am auzit pana acum ca vreo banca sa-si epuizeze plafonul disponibil. Probabil vazand ca statul manifesta sprijin pentru Prima Casa, unele banci se gandesc ca ar putea obtine o suplimentare a marjei de dobanda. Dar daca programul are succes, asa cum zic si bancile, atunci nu vad de ce ar spune ca nivelul de dobanda este prea mic. Interesul statului e sa mentina costurile la un nivel cat mai scazut. Sa presupunem ca 20% din banci s-ar opri aici, clientii sunt liberi sa se indrepte catre restul bancilor care dau greutate programului", a explicat Jiru.

In total, prin programul Prima Casa s-au acordat aproximativ 94.000 de credite in valoare de circa 3,6 miliarde de euro. Valoarea medie a unui credit contractat a fost de 39.000 de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#suplimentare plafon Prima Casa, #plafon Prima casa, #banci Prima Casa , #prima casa