Patru ani de Prima Casa: Ce putea fi cumparat in iunie 2009 si ce poate fi cumparat acum

Joi, 09 Mai 2013, ora 11:48
2951 citiri
Patru ani de Prima Casa: Ce putea fi cumparat in iunie 2009 si ce poate fi cumparat acum

In cei patru ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casa, oferta pe segmentul apartamentelor care se incadreaza in 60.000 de euro a crescut considerabil.

Daca in iunie 2009, erau vizate cu precadere apartamentele vechi cu doua camere, dupa patru ani, oferta include chiar si un numar impresionant de case, 22% din oferta de case vechi, care se incadreaza in limita bugetului impus de catre stat, conform unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro.

Bucuresti: de la apartament cu doua camere in Berceni la unul cu trei camere in Piata Unirii

La momentul demararii programului guvernamental, un bucurestean putea accesa cu ajutorul Primei Case un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele medii ale Capitalei: Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, in momentul lansarii, 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro. Astazi insa ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este de peste 70% din total.

In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate chiar apartamente cu trei camere, cu suprafete de pana in 70-80 metri patrati, in imobile construite inainte de 1970.

O alta schimbare survenita in ultimii patru ani consta in includerea apartamentelor noi in acest segment.

Astfel, o treime (32,2%) din apartamentele noi scoase la vanzare in Capitala au un pret mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

60.000 de euro e o suma suficienta pentru un apartament nou in marile orase

O adaptare majora a ofertei de apartamente la criteriile programului guvernamental poate fi observata si in celelalte mari orase ale tarii. Astazi, 62,5% din apartamentele vechi scoase la vanzare la nivel national sunt compatibile cu programul guvernamental.

Mai mult, 42% din oferta totala de apartamente noi la nivel national se incadreaza in prezent in suma de 60.000 de euro, pozitia de lider fiind impartita de Iasi si Cluj (64% din totalul apartamentelor noi), la polul opus fiind Brasovul cu 30% din oferta de pe acest segment.

In Timisoara si Constanta 48%, respectiv 50% din apartamentele noi se incadreaza in limita a 60.000 de euro.

Casele din orasele mari, eligibile pentru Prima Casa

In ceea ce priveste oferta de case, lucrurile au avansat considerabil, astfel incat 22% din totalul anunturilor reprezentand case vechi si 9% din cele care au ca obiect vanzarea caselor noi au un pret de strigare de cel mult 60.000 de euro.

Cele mai multe astfel de proprietati se gasesc la Iasi, unde 40% din oferta de case vechi, respectiv 20,5% din cea de case noi se incadreaza in suma amintita. Pe ultimele locuri se afla Cluj-Napoca si Brasovul cu mai putin din 5% din oferta.

In acelasi timp, 18% din casele vechi scoase la vanzare in Constanta si 9% din cele de pe piata din Timisoara au un pret mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Prima Casa preturi, #oferte Prima Casa, #pret apartament, #pret casa , #prima casa