Prima Casa 4 - 11 banci doresc sa participe

Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:40
2455 citiri
Prima Casa 4 - 11 banci doresc sa participe
Foto: Arhiva

Un numar de 11 banci, reprezentand peste 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea Programului "Prima Casa", iar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGIMM) a finalizat toate procedurile interne legate de acest program.

FNGCIMM afirma, intr-un comunicat, ca in urma unei declaratii a presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, doreste sa reaminteasca etapele obligatorii privind relansarea programului "Prima Casa".

In acest sens, Fondul subliniaza ca, potrivit responsabilitatilor sale, inca din data de 2 mai, a elaborat si transmis bancilor partenere, spre analiza, proiectul de Protocol - cadru. Bancile au facut fiecare propriile observatii care au fost discutate, coroborate si preluate de Fond in forma definitiva a Protocolului - cadru, transmisa Ministerului Finantelor Publice pe 9 mai.

Conform legii, Protocolul trebuie aprobat printr-un ordin comun al ministrului Finantelor Publice si al ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si publicat in Monitorul Oficial, iar dupa publicare Protocolul va putea fi semnat de FNGCIMM cu bancile care si-au exprimat optiunea de a intra in program.

FNGCIMM precizeaza ca bancile au obligatia de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei, actualizarea normelor fiind legata de modificarile cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 si HG 404/2011, fara a exista implicatii legate de publicarea Protocolului - cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, mentionate anterior.

"Dupa publicarea Protocolului in Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil sa asigure demararea programului 'Prima Casa 4'", se subliniaza in comunicat.

Start la Prima Casa 4, in aproximativ patru saptamani - Radu Ghetea

Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, a declarat, pe 19 mai, la o conferinta pe teme economice, ca doar cinci-sase banci, printre care si CEC Bank, doresc sa participe la programul "Prima Casa 4", iar primele credite ar putea fi acordate in 3-4 saptamani, dupa ce Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGIMM) va trimite bancilor conventiile de colaborare.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanta prin care a stabilit sa imparta cu bancile garantiile privind creditele pentru cumpararea de locuinte prin programul "Prima Casa", astfel incat plafonul total al garantiilor oferite sa se suplimenteze. Garantia va fi impartita in proportie de 50% si 50% intre stat si banca.

De asemenea, in program vor putea accesa garantii guvernamentale si persoanele care detin deja o locuinta cu o suprafata pana in 50 de metri patrati.

In urma modificarii programului "Prima Casa", contractele in derulare nu se vor modifica, insa bancile vor prelua de la stat jumatate din ipotecile pe locuintele achizitionate in program.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#banci program Prima Casa, #norma creditare banci , #prima casa