Ziare.com

Prima Casa 4, blocata din cauza Guvernului

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 10:45

   

Prima Casa 4, blocata din cauza Guvernului
Programul guvernamental Prima Casa este oficial blocat, pentru ca bancile au epuizat plafonul de 200 milioane de euro alocat la inceputul anului, iar cea de-a patra etapa nu poate incepe.

Amanarea Prima Casa 4 are loc intrucat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat in Monitorul Oficial, iar bancherii trebuie sa obtina si avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare.

"Modificarile legislative ale programului guvernamental "Prima casa" 4 au fost adoptate si, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun al MFP si MECMA, Protocolul de Colaborare va putea fi semnat de catre Fond cu bancile participante. Plafonul alocat initial pentru 2011 a fost epuizat", au explicat reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru Ziarul Financiar.

Premierul Emil Boc anunta, la inceputul lunii aprilie, ca editia a patra ar urma sa debuteze imediat dupa Paste, insa nici acum nu exista o perspectiva clara privind momentul la care bancile vor incepe sa vanda din nou credite ipotecare garantate de stat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pana acum doua doua banci, Banca Transilvania si CEC Bank, au transmis formal catre Fond intentia de a participa la "Prima casa" 4. Pe lista neoficiala s-au inscris insa si BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost si Millennium Bank.

"In prezent suntem in proces de actualizare a normelor interne, urmand semnarea noii conventii cu FNCGIMM, dupa publicarea modelului-cadru", spun reprezentantii CEC Bank.

La Prima Casa 4 ar trebui sa reduca la jumatate garantia statului pentru creditele acordate pana acum, iar plafonul eliberat va putea fi utilizat pentru vanzarea de noi imprumuturi, garantate tot in proportie de 50% de catre stat. Aceasta inseamna ca o banca participanta va putea sa dubleze volumul creditelor, in limita aceluiasi plafon de garantii.

Bancile au insa nevoie sa aiba permisiunea BNR pentru a da credite cu avans de 10% in conditii standard, insa pana acum nu ai trimis noile norma spre aprobare la BNR.

"Asa cum am participat la prima etapa si in celelalte programe Prima casa, suntem interesati si de aceasta noua etapa a programului. Mai sunt unele detalii tehnice care trebuie analizate, inclusiv cu BNR, discutiile fiind deja demarate. Suntem optimisti in ceea ce priveste participarea la urmatoarea faza a programului", a declarat Roxana Cosmescu, directorul executiv al polului comercial al retelei BRD.

Citeste mai multe despre Prima Casa blocat program Prima Casa 4
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3955 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor