Ziare.com

Prima Casa ar putea continua pana in 2021: Cum va stimula constructia de locuinte noi

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 12:41

   

Prima Casa ar putea continua pana in 2021: Cum va stimula constructia de locuinte noi
Programul Prima Casa ar putea continua cel putin pana in 2021, pentru a stimula constructia de locuinte noi, dar si pentru a creste calitatea locuirii, domeniu in care Romania se afla la coada UE, argumenteaza Ministerul Finantelor.

Institutia condusa de Anca Dragu a propus, intr-un document inaintat Guvernului, modificarea programului Prima Casa, astfel incat, in urmatorii cinci ani, garantia de stat va ramane 50% doar pentru creditele pentru locuinte mai noi de cinci ani sau consolidate in ultimii cinci ani, in timp ce garantia se va reduce la 40% la creditele pentru locuinte vechi.

"Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca pe termen mediu decalajul dintre 'modificarea anuala a familiilor' si oferta de locuinte noi nu se va modifica semnificativ. Se apreciaza ca aproximativ 300 de mii de familii isi vor modifica anual structura (casatorii, divort, copii), ceea ce va face ca acestea sa solicite o modificare a spatiului locativ prin achizitionarea de locuinte", se arata in documentul ministerului.

In 2015, in Romania s-au construit 46.984 locuinte noi, cu mult sub nivelul cererii si sub nivelul maxim post-comunist, de peste 67.000 de locuinte, atins in 2008.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Din aceasta cauza, din numarul total de locuinte din Romania, de 8,88 milioane, doar 454.000 sunt construite de la finalul anului 2010 incoace, in timp ce in jur de 5 milioane de locuinte au fost construite intre 1960 si 1990, cele mai multe in blocuri cu confirt scazut si care au nevoie de reparatii.

"Concluzia este ca 90% din cladiriile rezidentiale sunt vechi si au nevoie de modernizari sau reabilitari", arata documentul.

Afla cand ar putea tinerii sa ia credite Prima Casa cu avans mic sau chiar zero

Romanii stau mult prea inghesuiti

Romania se confrunta cu o calitate slaba a locuintelor actuale, multe din ele avand o suprafata medie foarte mica si cu o supraaglomerare a locuintelor din marile orase.

In acelasi timp, in localitatile care se confrunta cu o depopulare accelerata, multe dintre locuinte sunt abandonate. La nivel national, 16% dintre locuinte sunt nelocuite, arata documentul.

In consecinta, ministerul propune mentinerea conditiei conform careia toate locuintele care se achizitioneaza prin programul Prima Casa trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Garantii

Ministerul Finantelor propune un plafon anual de garantii de stat pentru programul Prima Casa de 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiti de strategie (2017-2018) si 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021), astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate.

La un nivel al garantiei de stat de 50%, valoarea totala a creditelor ce pot fi acordate prin Prima Casa este dubla fata de plafonul de garantii, adica 4 miliarde lei in primii doi ani si 3 miliarde lei in ultimii trei ani.

Ministerul sustine ca masura este propusa in urma consultarii cu consumatorii de credite si cu bancile.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4042 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor