Prima Casa pentru diaspora: Cati romani din strainatate si-au luat astfel o locuinta

Sambata, 01 Octombrie 2016, ora 09:17
66935 citiri
Prima Casa pentru diaspora: Cati romani din strainatate si-au luat astfel o locuinta
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii din diaspora au posibilitatea de a-si lua o locuinta prin intermediul "Prima Casa". Insa cati bani au fost alocati? Si cate credite de acest fel au fost date pana acum?

Ziare.com a incercat sa afle raspunsul la aceste intrebari si sa intocmeasca un ghid util pentru romanii din strainatate care doresc sa acceseze programul guvernamental.

Astfel, posibilitatea ca romanii care lucreaza in strainatate sa acceseze un credit prin "Prima Casa" a fost introdusa printr-o hotarare de guvern ce a intrat in vigoare in octombrie 2014.

Plafonul stabilit a fost de 25 milioane lei, fiind destinat exclusiv pentru "garantarea achizitiei sau construirii unei locuinte pentru persoanele cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate". Adica banii nu puteau fi acesati de catre cei aflati in tara.

Potrivit informatiilor transmise de Ministerul Finantelor la solicitarea Ziare.com, din acest plafon s-au acordat pana in prezent 190 credite prin programul "Prima Casa" pentru diaspora, in valoare de 18,3 milioane lei.

Dar ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a fi eligibil?

Ei bine, e obligatoriu ca persoanele care doresc sa acceseze un credit "Prima Casa" care lucreaza in strainatate sa aiba cetatenie romana si permis de sedere si de munca, eliberate de autoritatile statului respectiv.

Evident, trebuie sa faci si un dosar.

Daca vrei sa aplici, trebuie sa stii ca 11 banci acorda credite prin "Prima Casa" pentru diaspora, potrivit informatiilor transmise Ziare.com de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Acestea sunt: Alpha Bank, BCR, BRD, CEC Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Romania, Marfin Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si Unicredit Bank.

Insa cand vine vorba de conditii, pe site-urile lor nu sunt foarte multe informatii, asa ca cel mai bine ar trebui sa luati direct legatura cu banca.

De exemplu, la Banca Transilvania e nevoie de un codebitor: "In cazul creditelor garantate cu ipoteca imobiliara Banca Transilvania ia in considerare si veniturile obtinute din contracte de munca derulate in strainatate de cel putin 1 an, situatii in care va fi necesar si un codebitor care sa locuiasca si sa obtina veniturile in Romania (codebitorul va fi persoana de contact in caz de neplata) ".

Pe de alta parte, CEC Bank iti cere adeverinta de salariu, contractul de munca tradus, dovada privind luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala a tarii in care sunt realizate veniturile, documentul tradus care atesta resedinta, permisul de sedere sau permisul de munca si copie dupa pasaport.

Banii ramasi de la diaspora vor putea fi accesati de toata lumea

Avand in vedere ca in ultima vreme romanii din diaspora nu au mai accesat programul "Prima Casa", Guvernul a decis ca banii ramasi sa devina disponibili pentru toata lumea, inclusiv pentru cei din tara.

Asta in conditiile in care plafonul pentru programul "Prima Casa" a fost suplimentat in aceasta saptamana cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oara in acest an, pentru ca exista cerere mare din partea celor ramasi in tara.

Astfel, s-a aprobat "transformarea plafonului de garantare neutilizat destinat persoanelor cu cetatenie romana stabilite in strainatate, in plafon general de garantare a creditelor in cadrul programului Prima Casa, in limita caruia vor putea fi acordate garantii pentru achizitia/construirea tuturor categoriilor de locuinte eligibile in cadrul Programului, inclusiv pentru creditele contractate de persoanele fizice cu cetatenie romana stabilite in strainatate", ne-au explicat reprezentantii Ministerului Finantelor.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Prima Casa romani diaspora, #Prima Casa diaspora , #prima casa