Ziare.com

Romanii se inghesuie la Prima Casa - vezi ultimele noutati

de Camelia Sisea
Joi, 30 August 2012, ora 12:03

   

Romanii se inghesuie la Prima Casa - vezi ultimele noutati
Cererile pentru accesarea unui imprumut in cadrul programului guvernamental Prima Casa inregistreaza o crestere insemnata in aceasta perioada, dupa ce mai multe banci au semnalat faptul ca vor epuiza fondurile destinate programului.

Totusi, Ministerul Finantelor Publice a anuntat, in iunie 2012, suplimentarea cu 200 de milioane de euro a sumelor disponibile pentru program pentru bancile care si-au epuizat plafonul alocat.

Programul Prima Casa, aprobat in vara anului 2009 prin Ordonanta de urgenta numarul 60/2009, ofera romanilor fara o locuinta in proprietate personala posibilitatea de a achizitiona o casa prin credit, in conditii mai accesibile comparativ cu cele aferente creditelor ipotecare si imobiliare standard.

Programul guvernamental se adreseaza persoanelor care nu detin o locuinta in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia. Creditul se acorda atat pentru achizitionarea unei locuinte finalizate ori in curs de finalizare, cat si pentru constructia unei locuinte.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Sumele care pot fi accesate sunt 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua sau 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero.

Solicitantii trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei. Locuinta care se achizitioneaza in cadrul Programului se incadreaza in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Ce modificari au fost aduse programului

In prezent, se deruleaza cea de-a patra etapa a programului, Prima Casa 4, intr-o forma considerabil schimbata pe parcursul etapelor anterioare.

La inceputul anului 2011, odata cu lansarea celei de-a treia editii, Prima Casa 3, accesarea creditului a fost conditionata de instituirea de gaj pe conturile imprumutatului de catre banca. De asemenea, s-a stabilit ca, in cazul in care sotii divorteaza, unul dintre ei poate prelua locuinta in proprietate exclusiva, prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si a locuintei in favoarea celuilalt.

In ceea ce priveste constructia unei locuinte, a fost ridicata restrictia de minimum sapte beneficiari pentru constructia unui imobil. Tot in aceasta etapa, debitorii au obtinut posibilitatea de a modifica valuta creditului.

Modificari importante au survenit si in cadrul urmatoarei faze, Prima Casa 4. Astfel, incepand cu iunie 2011 statul nu a mai garantat integral creditele, bancile participante asumandu-si in proportie de 50% riscul de nerambursare. Negocierile prelungite dintre stat si institutiile de credit au constituit, de altfel, motivul pentru care Prima Casa 4 a demarat cu o luna intarziere.

In plus, programul a fost extins si pentru persoanele care detin o locuinta cu o suprafata utila de pana in 50 metri patrati, precum si pentru clientii care detin cote parti dintr-o locuinta, pentru a achizitiona diferenta de cote-parti.

In martie 2012, Ministerul Finantelor a emis un proiect de act normativ pentru modificarea legislatiei referitoare la programul Prima Casa, principalele schimbari vizand posibilitatea de a schimba sau de a achizitiona o alta locuinta decat cea achizitionata initial in cadrul programului, "in care locuinta achizitionata initial im cadrul programului este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii datorita unor vicii ascunse".

Initial, locuinta nu putea fi instrainata in primii cinci ani de la cumparare.

De asemenea, in luna mai, Senatul a adoptat o initiativa legislativa care prevede ca persoanele care isi vor cumpara locuinte prin programul Prima Casa sa fie scutite de la plata impozitului pe cladire pe o perioada de 10 ani. Insa legea trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor pentru a intra in vigoare.

Costuri

Avansul minim de 5%, dar si costurile mai avantajoase comparativ cu credite bancare acordate in scopuri similare au fost principalele stimulente pentru accesarea programului.

Creditele Prima Casa se acorda in lei si euro, dobanzile fiind stabilite pe baza formulelor Robor 3 luni plus o marja de cel mult 2,5% pentru creditele in moneda nationala, respectiv Euribor 3 luni la care se adauga o marja de maximum 4%.

Posibil ultimele luni pentru Prima Casa 4. Vezi ofertele

Clientul va achita un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM, aplicat anual la valoarea finantarii garantate de stat.

Pana la jumatatea anului 2012 au fost emise peste 65 de mii de garantii in cadrul programului Prima Casa, valoarea finantarilor accesate depasind 2,5 miliarde de euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6867 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

oameni fara cap

dai seama cat de dus cu pluta trebuie sa fii acum sa te bagi intr un credit pe 20 de ani fie ea si prima casa adica cu niste garantii de la guvern,semnele sunt clare peste tot ,vine o criza europeana si mondiala cum nu a mai fost vezi grecia,spania care se parbuseste zilnic ,italia etc.,somaj,miscari sociale prabusire de consum pe termen lung,deci sansele ca acesti oameni sa nu poate sa plateasca ratele inapoi sunt mai mari ca oricand

 

Pai bancile

Cum sa traiasca,decit cu fraieri,asa e de cind lumea.Iar fixarea unei limite, nu va face decit, ca orice troaca sa aiba pret....Vor fi unii care vor garanta cu un alt apartament...ce se va intimpla,le va pierde pe amindoua..

Romanii s-au inghesuit si la Vila Dante ! Hahahahah...

Ce neam, domnule? Oare asa sintem toti sau mai sint unii necontaminati?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor