Schimbarile la Prima Casa vor stimula cumpararea de locuinte noi - analist

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 08:46
3760 citiri
Schimbarile la Prima Casa vor stimula cumpararea de locuinte noi - analist
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a decis sa ofere garantii de 50% pentru locuintele noi luate prin programul Prima Casa si de doar 40% pentru cele vechi, iar aceasta diferentiere va stimula cumpararea apartamentelor construite in ultimii 5 ani.

"Decizia autoritatilor de a diferentia garantiile oferite pentru achizitionarea unei locuinte prin Prima Casa in functie de vechimea locuintei este una logica deoarece, pe de o parte, este stimulat segmentul rezidential nou, care aduce direct o valoare adaugata in economie si, pe de alta parte, nu este eliminata posibilitatea achizitionarii unei locuinte vechi, un fapt pozitiv, mai ales pentru unele piete regionale reprezentate de orase de dimensiuni medii, orase unde numarul de locuinte noi livrate este foarte mic", a explicat Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu.

Reamintim ca Guvernul a aprobat in sedinta joi o ordonanta de urgenta prin care statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului guvernamental Prima Casa si, totodata, creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii vor fi garantate de stat in proportie de maximum 40%.

Masura va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.

"Prin diferentierea categoriilor de locuinte care pot fi achizitionate in cadrul acestui program si individualizarea procentelor de garantare in functie de categoria locuintelor achizitionate se urmareste crearea de conditii favorabile atat pentru cresterea fondului locativ, cat si pentru imbunatatirea celui existent, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului Prima Casa pentru 2017-2021, aprobata in sedinta de guvern din 29 noiembrie", a explicat Guvernul.

In primele 9 luni ale anului au fost acordate 27.329 de garantii, in valoare totala de 2,6 miliarde de lei. Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#schimbari prima casa guvern, #garantii stat prima casa, #garantii Prima Casa , #prima casa