Trei ani de Prima Casa: Ce puteati cumpara in 2009 si care e oferta acum

Marti, 08 Mai 2012, ora 18:36
3110 citiri
Trei ani de Prima Casa: Ce puteati cumpara in 2009 si care e oferta acum
Foto: Arhiva

In cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casa, oferta pe acest segment a crescut considerabil.

Daca in iunie 2009, erau vizate in principal apartamentele vechi cu doua camere, dupa aproape trei ani, aplicantii la acest program au in momentul de fata semnificativ mai multe optiuni de achizitie in limita bugetului impus de catre stat, cconform unei analize realizate de imobiliare.ro.

De asemenea, cu acelasi buget destinat cumpararii unui apartament in cartierele de clasa medie, clientii au in prezent posibilitatea de a achizitiona inclusiv apartamente in centrul orasului.

De la apartament in Berceni la unul in centrul Capitalei

La momentul demararii programului guvernamental, nivelul maxim al aspiratiilor unui bucurestean era reprezentat de un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele de clasa medie ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.

Potrivit datelor www.imobiliare.ro, la vremea respectiva 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro. Astazi, insa, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este vizibil mai ridicata, respectiv 65% din total.

In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate garsoniere, apartamente cu doua sau chiar trei camere, cu suprafete de pana in 60 de metri patrati, in imobile construite intre 1950 si 1970.

O alta schimbare survenita in ultimii trei ani consta in diferentierea clara a preturilor in functie de anul constructiei, in conditiile in care acest criteriu fusese adesea ignorat in anii de boom, cand in piata se vindea orice si oricum.

60.000 de euro e etalonul si pentru proprietarii din marile orase

O adaptare a ofertei de apartamente vechi la criteriile programului guvernamental poate fi observata si in celelalte mari orase ale tarii. Astfel, in urma cu aproape trei ani, cel mai bine la oferta de apartamente vechi cu doua camere statea Iasiul, cu o pondere de 94% a unitatilor ce se incadrau in bugetul maxim accesibil prin Prima Casa.

Acesta era urmat de Timisoara, cu 81% si Brasov, cu 78%. Un numar important de apartamente cu doua camere de Prima Casa existau si in Constanta (74% din total), dar si in Cluj-Napoca (72%). Astazi, in toate aceste orase, locuintele ce se incadreaza in bugetul de 60.000 de euro detin o cota de peste 90% din totalul apartamentelor vechi cu doua camere: 91% in Cluj, cate 96% in Iasi, Constanta si Timisoara, si 98% in Brasov.

In bloc vechi, doua si trei camere

O alta transformare benefica pentru cumparatori consta in posibilitatea de a achizitiona chiar si un apartament vechi cu trei camere cu ajutorul unui credit (co)garantat de catre stat. In iunie 2009, doar 3% din ofertele de vanzare pe acest segment se incadrau in pragul de 60.000 de euro in Bucuresti. Astazi, insa, numarul unor astfel de anunturi a crescut considerabil, la un nivel de 16% din total.

In mod firesc, in celelalte mari orase ale tarii a avut loc, in ultimii trei ani, o crestere si mai pronuntata a ofertei pe segmentul de trei camere. Astfel, in iunie 2009, locuintele din aceasta categorie cu un pret de pana in 60.000 de euro detineau o pondere mai mica de 50% in toate orasele analizate - 16% in Constanta, 17% in Brasov si Cluj-Napoca, 27% in Timisoara si 47% in Iasi.

In prezent, insa, oferta pe acest segment se situeaza, conform datelor imobiliare.ro, la mai mult de jumatate din total in majoritatea cazurilor: 51% in Constanta, 54% in Iasi, 62% in Brasov si 81% in Timisoara. Singura exceptie in acest sens poate fi intalnita in Cluj, unde cota apartamentelor cu trei camere la 60.000 de euro se ridica astazi la 34%.

Oferte inclusiv pe segmentul rezidential nou

Dupa cei aproape trei ani de existenta a programului Prima Casa, de remarcat este extinderea ofertei de locuinte noi pe acest segment. In Bucuresti, spre exemplu, la momentul iunie 2009, volumul de apartamente noi scoase la vanzare la un pret de maximum 60.000 de euro era foarte redus.

Potrivit datelor www.imobiliare.ro, doar 6% din anunturile de vanzare pe segmentul de doua camere corespundeau bugetului impus de catre stat. Oferta de locuinte cu trei camere era inca si mai restransa, detinand o cota de doar 2% din total.

Intre timp, insa, ponderea locuintelor noi cu un pret maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de doua camere, in vreme ce, pe segmentul de trei camere, cresterea a fost una mult mai mica, situandu-se in prezent la doar 3% din total. In celelalte mari orase ale tarii, oferta de apartamente noi pe segmentul vizat de programul guvernamental a fost si continua sa fie mult mai generoasa comparativ cu Bucurestiul.

In urma cu trei ani, pe acest buget se pliau 38% dintre apartamentele cu doua camere din ansamblurile rezidentiale din Brasov, 46% dintre cele din Constanta, 58% din oferta pe Iasi, 62% din cea pe Timisoara si 71% din cea din Cluj-Napoca. Astazi, ponderea locuintelor de Prima Casa a crescut considerabil: 73% in Brasov, 85% in Constanta, 79% in Iasi, 64% in Timisoara si 82% in Cluj-Napoca.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Prima Casa evolutie, #oferta Prima Casa, #Prima Casa apartamente vanzare , #prima casa