Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata

Marti, 08 Martie 2016, ora 15:10
4877 citiri
Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata
Foto: Arhiva Ziare.com

Liberalul Daniel Zamfir, initiatorul Legii darii in plata, a declarat, marti, ca programul "Prima Casa" nu va disparea prin aplicarea acestui act normativ.

Politicianul a reiterat ca nu vrea introducerea in lege a unor prevederi care sa excepteze programul "Prima Casa", insa legea nu afecteaza garantia statului, astfel incat nu exista motive de ingrijorare.

Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa

"Daca are cineva vreo temere, o pot risipi eu. Prima Casa nu dispare. Decat daca vrea Guvernul sa dispara si nu o mai finanteaza", a spus Daniel Zamfir.

Acesta a spus ca are deja un amendament care precizeaza acest lucru, ca garantia statului va exista in continuare si nu va fi afectata, pe care il va discuta in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Isarescu: Prima casa nu are ce cauta in Legea darii in plata

Programul Prima Casa nu are ce cauta in Legea darii in plata, pentru ca in acest caz se pun sub semnul intrebarii garantiile emise de catre stat in cadrul programului guvernamental de achizitie de locuinte, insa Parlamentul ar putea introduce masurile prevazute in Legea darii in plata in legislatia programului Prima Casa, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

In urma cu o saptamana, plenul Senatului a votat in unanimitate Legea darii in plata, dupa ce a respins un amendament prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garantii guvernamentale, cum ar fi Prima Casa. In schimb, senatorii au limitat aplicarea legii doar pentru creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro.

Mugur Isarescu: Gogomania darii in plata, o lege a haiduciei, in afara legii

"Este un program guvernamental. Acest program guvernamental nu are ce cauta in Legea darii in plata. A vorbi intr-o lege, cum este darea in plata, despre punerea in discutie a unei garantii a statului roman, cu alte cuvinte: o lege a statului roman sa puna in discutie, sub orice forma, garantia statului roman, eu atat pot sa spun: suna groaznic! Suna groaznic si pe plan intern, si pe plan international", a afirmat Isarescu, in interviul acordat vineri si difuzat de postul public de radio.

Totusi, guvernatorul BNR vine cu o solutie pentru parlamentarii care doresc aplicarea Legii darii in plata si pentru programul Prima Casa.

"Daca statul roman, legiuitorul, doreste sa se adreseze, prin darea in plata, si beneficiarilor creditelor din programul Prima Casa, are posibilitatea sa se adreseze in alta lege, in legea proiectului respectiv, intr-o maniera clara, fara confuzii, fara sa apara niciun fel de interpretare privind garantia statului roman", a mai spus Isarescu.

Legea darii in plata se aplica doar creditelor pentru locuinte cu garantii imobiliare. Daca legea intra in vigoare, persoanele care au luat imprumuturi de acest tip pot scapa de orice plata daca cedeaza creditorului locuinta cumparata pe credit.

Ce spun bancherii

Unul dintre argumentele folosite de catre opozantii legii este faptul ca actul normativ anuleaza garantiile statului acordate in cadrul programului Prima casa si ar putea chiar pune capat programului guvernamental.

Legea darii in plata - cadoul otravit

In interpretarea unor bancheri, forma actuala a legii darii in plata anuleaza garantiile acordate pe stat, deoarece contine un paragraf care interzice executarea garantiilor acordate de catre terti, cum sunt si cele acordate de catre stat in cadrul programului Prima Casa, in cazul in care o persoana alege sa beneficieze de prevederile actului normativ. Argumentul este, insa, respins de catre initiatori.

Legea darii in plata urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, camera decizionala.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Daniel Zamfir Prima Casa, #program Prima Casa lege dare plata, #prima casa dare plata , #prima casa