Ziare.com

Veste buna de la Finante: Mai multi bani de la stat pentru Prima Casa UPDATE

Marti, 10 Mai 2016, ora 11:16

   

Veste buna de la Finante: Mai multi bani de la stat pentru Prima Casa UPDATE
Ministerul Finantelor propune suplimentarea plafonului de garantii pentru programul guvernamental Prima Casa aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei.

"Masura raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica semnificativ crescuta a volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Minsterul Finantelor arata ca Legea darii in plata, care intra in vigoare vineri, a creat o incertitudine mare in ceea ce priveste creditele pentru locuinte, astfel ca cererea pentru programul Prima Casa a fost foarte mare la inceputul anului, iar plafoanele alocate s-au terminat dupa doar patru luni.

Concret, pana la data de 1 mai 2016 au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei fata de perioada similara a anilor 2015 si 2014, in care au fost acordate garantii in valoare de circa 668 milioane de lei si respectiv 536 milioane de lei.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"In conditiile unui grad mare de utilizare a plafoanelor alocate, pentru a onora solicitarile de suplimentare a plafoanelor venite din partea institutiilor de credit finantatoare, sumele constituite pentru acoperirea necesitatilor de garantare in urma primei redistribuiri au fost alocate in favoarea unui numar de 4 finantatori, care au consumat efectiv sumele alocate", arata Ministerul Finantelor.

Institutia promite ca va monitoriza indicatorii pietei creditelor ipotecare pentru persoane fizice in perioada imediat urmatoare si va anunta in curand strategia pe termen mediu privind derularea programului Prima Casa.

7 ani de Prima Casa: Evolutia pietei imobiliare, in 4 grafice

"La elaborarea acestei strategii se vor avea in vedere factori precum cresterea venitului real disponibil al populatiei, urmare a masurilor fiscale si de majorare a salariilor din ultimii ani, precum si evolutia pietei ipotecare in raport cu cea a Programului Prima Casa. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program sa nu produca distorsiuni asupra pietei.

Totodata, Ministerul Finantelor Publice propune includerea unor prevederi legislative aferente Programului Prima Casa, pentru a responsabiliza institutiile finantatoare participante in sensul evitarii situatiilor de asumare a angajamentelor de creditare in lipsa resurselor de garantare disponibile. Acest fapt conduce la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare", potrivit comunicatului.

Legea darii in plata nu se aplica locuintelor cumparate prin Prima Casa, insa a afectat creditele ipotecare. Pana acum, cel putin 9 banci au decis majorarea avansului pentru imprumuturi pentru achizitia unei locuinte.

Ai grija de cei dragi! Afla care sunt beneficiile asigurarilor de viata si riscurile acoperite de acestea.

Efectul darii in plata: BCR mareste avansul pentru creditele ipotecare - Cate banci au luat aceasta masura

UPDATE: Premierul Dacian Ciolos a transmis pe o retea de socializare ca a fost intrebat de multe ori despre programul Prima Casa si ca acum poate sa ofere o veste buna.

"Pentru ca am primit foarte multe mesaje si intrebari in ultimele saptamani despre programul Prima Casa, pot sa va dau acum o veste buna: Ministerul de Finante decis suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garantii", a notat pe pagina de Facebook Dacian Ciolos.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor