La ce se uita romanii cand vor sa-si cumpere o locuinta - alternativa la casele clasice - Interviu

Sambata, 09 Mai 2015, ora 18:10
32710 citiri
La ce se uita romanii cand vor sa-si cumpere o locuinta - alternativa la casele clasice - Interviu
Foto: Facebook/3D smART Set

Cand vine vorba de cumpararea unei locuinte, romanii se uita in primul rand la pret, insa adesea nu iau in considerare detalii importante, iar casele pe structuri metalice pot reprezenta o alternativa la cele clasice, arata Radu Brasovean, care conduce un proiect de acest gen.

3D smART set realizeaza mai multe tipuri de case pe structuri metalice, care sunt construite foarte rapid, iar preturile pornesc de la cateva zeci de mii de euro.

Preturile caselor din marile orase, la jumatate fata de cele ale apartamentelor

Radu Brasovean a explicat, in interviul acordat Ziare.com, ca principalul avantaj al acestor constructii il reprezinta raportul calitate-pret. De asemenea, am vorbit cu el despre lucrurile luate in calcul de romani atunci cand isi cauta o casa, dar si despre cum a evoluat sectorul constructiilor in ultima vreme.

Cum a evoluat sectorul constructiilor in ultimii 3 ani? Ce schimbari ati observat?

Constructiille in Romania nu au evoluat prea mult in ultimii 3 ani. S-au inregistrat reveniri dupa criza din 2008, dar ca si tehnologie, sectorul inca stagneaza. Exista pe piata la ora actuala mai multe sisteme care merita luate in calcul, dar in Romania mentalitatea inca ramane pe stil traditional.

Totusi, se observa o oarecare incercare de a trece de la arhitectura clasica la arhitectura moderna.

S-a modificat comportamentul romanului care vrea sa isi cumpere o casa in ultimii trei ani? La ce se uita? Ce ia in calcul si cat de important este pretul?

Cand vine vorba de achizitia unei case, romanii sunt foarte atenti la pret si foarte neatenti la detalii. Aveti grija la asa-zisele case ieftine, in care investiti mai mult decat merita, dar si la lucrarile facute prost.

Trebuie luate toate aspectele in considerare, iar atentia nu trebuie indreptata in final spre pret, ci spre raportul calitate/pret. Luati in considerare coeficientul termic, coeficientul fonic, rezistenta, garantiile, producatorii materialelor, etc.

Cei mai multi romani sunt conservatori, nu indraznesc sa se foloseasca de ceea ce exista acum pe piata si aproape toti romanii construiesc doar ceea ce vad la vecini. Dar nu toti! Mai exista o parte dintre romani care au calatorit in alte tari, care se documenteaza si care aleg pana la urma sa mearga mana in mana cu tehnologia, nu doar in alte domenii, ci si in domeniul constructiilor.

Proiectul pe care il conduceti se ocupa doar de casele pe structura metalica. Cum au evoluat preturile in acest domeniu, in ultimii cinci ani?

Preturile caselor pe structura metalica in ultimii ani au fost si sunt in scadere. Desi calitatea acestor structuri este ridicata, preturile scad datorita competitiei de pe piata.

Care e principiul caselor pe structura metalica?

Metalul are la baza, pe langa precizia cu care poate fi masurat si taiat, rezistenta care o confera constructiilor de acest tip. Majoritatea constructiilor din lume - si aici nu ne referim doar la case - sunt realizate din metal. Este o resursa care poate fi refolosita, iar casele pe structura metalica sunt considerate case reciclabile si mai sanatoase.

China incearca sa interzica constructiile caselor pe caramida in favoarea constructiilor pe metal tocmai din aceste doua importante considerente.

Cadrul metalic este produs in fabrica dupa specificatiile fiecarui proiect in parte si conform proiectului de rezistenta.

Ce elemente le confera durabilitate?

Durabilitatea este oferita de otelul dublu zincat de 275g, de grosimea profilelor (intre 1,5mm si 3mm) si de proiectul de rezistenta rezultat din mai multe programe folosite de inginerii de rezistenta. Pofilele sunt taiate la rece pentru ca stratul de zinc sa ramana intact.

Care sunt avantajele acestor constructii? Cat pot rezista? cum fac fata intemperiilor?

Am sa enumar cateva avantajele ale constructiilor metalice:

  1. Timp de executie considerabil redus fata de sistemele clasice.
  2. Raport calitate/pret foarte bun.
  3. Otelul ofera o durabilitate de 150 de ani.
  4. Coeficient termic foarte bun, perfect pentru climatul din Romania. Coeficient fonic ridicat.
  5. Suprafetele interioare utile sunt cu 6-8% mai mari decat la o casa clasica.
  6. Pereti perfect drepti fara fisuri, unghiuri de 90 de grade.
  7. Economisiri la obtinerea autorizatiilor, la costul constructiei, economie de timp si economie luna de luna.
  8. Permite deschideri mai mari, cu costuri substantial reduse fata de sistemele clasice.
  9. Datorita faptului ca structura metalica este prefabricata, se poate monta in anotimpurile reci, fara masuri speciale.
  10. Costurile fundatiei sunt reduse, datorita greutatii mai mici a structurii metalice.
  11. Existenta unei game extrem de variate de configuratii permise pentru acest tip de constructii.
  12. Extinderea constructiei poate fi realizata cu mai multa usurinta si cu costuri reduse fata de sistemele clasice.

Cum se comporta la cutremure o casa pe structura metalica?

Desi este un aspect trecut cu vederea de mai toti clienti, totusi merita luat in considerare de cei care lucuiesc in zona Vrancea si din perspectiva celui mai grav cutremur care l-a vazut Romania in 1977. Este cea mai rezistenta structura la ora actuala. Rezista la sesime de pana la 9,8 grade pe scara Richter testat. Cele mai inalte constructii din lume ghici din ce sunt facute si de ce?

Cum se face ca pot fi construite atat de repede?

Constructiile pe structura metalica se construiesc intr-un timp scurt, deoarece se poate lucra in orice anotimp si nu trebuie sa astepti dupa nici un element. In afara de fundatia care trebuie sa se intareasca 2 saptamani, structura metalica se monteaza in 3 zile si apoi, cu o echipa bine organizata, se placheaza casa cu restul materialelor resusind ca intr-un interval de 60 de zile sa ajungem cu o casa de 200 mp la cheie cu instalatii termice, electrice, sanitare, incalzire in pardoseala, finisata interior/exterior.

Cat costa intretinerea la o astfel de casa? Proprietarii pot face economii?

Casele au un coeficient termic de 0,169 w/m2k.

O astfel de casa iti aduce economii si la obtinerea autorizatiilor (taxele fiind mai mici) si luna de luna.

Am facut un calcul din care rezulta ca la o casa de 100 mp iarna se inregistreaza o economie de aproximativ 320 lei/luna.

Si cat costa un proiect de acest gen?

Preturile proiectelor difera in functie de preferintele si necesitatile clientilor. Pentru fiecare client in parte se concepe proiectul de arhitectura si apoi devizul cu costurile exacte.

Oricum, conform preturilor de pe piata constructiilor, casele pe structura metalica au un mai bun raport calitate/pret decat orice alt sistem constructiv, tocmai acesta este motivul pentru care noi am ales ca arhitectura noastra moderna sa fie adusa la viata prin acest sistem constructiv modern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#case structuri metalice, #romani cumpara case, #avantaje case structuri metalice , #proiecte case