Lupta cu apele: Casele plutitoare, o solutie pentru cei care traiesc in zone cu inundatii (Galerie foto)

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 12:00
14681 citiri
Lupta cu apele: Casele plutitoare, o solutie pentru cei care traiesc in zone cu inundatii (Galerie foto)
Foto: Paperhouses

Schimbarile climatice si dezvoltarea permanenta a comunitatilor urbane fac necesara regandirea modului in care oamenii locuiesc.

Aproximativ 21 de milioane de persoane sunt afectate in fiecare an de inundatii provocate de rauri, iar numarul ar putea ajunge la 54 de milioane in 2030, arata o analiza a World Resources Institute.

Cresterea nivelului marii aduce perspective ingrjioratoare pentru numeroase tari si orase din intreaga lume. Cand lupta impotriva fortelor naturii este zadarnica, adapteaza-te, spun arhitectii. Casele plutitoare reprezinta solutia lor.

Compania londoneza EcoFloLife a conceput o noua generatie de case eficiente energetic care sa faca fata inundatiilor si care sa corespunda, totodata, stilului de viata modern.

Casele plutitoare, Waternest 100, au o suprafata de peste 90 de metri patrati fiecare si sunt contruite din lemn si aluminiu reciclat. Designul include luminatoare, balcoane si fereastre vaste pentru a admira in voie privelistea. Pe acoperis a fost instalat un urias panou solar.

Foto: Giancarlo Zema Design Group

Casele se contruiesc la comanda, pentru preturi cuprinse intre 500.000 de euro si 800.000 de euro, potrivit Daily Mail. Pot fi asezate pe orice lac sau rau linistit si pot fi mutate oricand.

Tot in Marea Britanie, una dintre tarile care s-a confruntat cu inundatii devastatoare anul trecut, Baca Architects a venit in 2012 cu o solutie ingenioasa pentru zonele predispuse la astfel de fenemone: o casa care se ridica odata cu apa atunci cand nivelul acesteia creste, revenind ulterior in pozitia initiala, noteaza Gizmag.

Situata pe malul Tamisei, intr-o regiune in care nu sunt permise constructii plutitoare, "casa amfibie" se poate ridica pana la 2,5 metri in eventualitatea unei inundatii.

Foto: Baca Architects

Arhitectii britanici de la Carl Turner au venit, la randul lor, cu un design unic de casa plutitoare. Partial casa plutitoare, partial barca, locuinta este autonoma si isi genereaza propria electricitate prin panouri solare incorporate, potrivit Inhabitat.

Casa poate fi construita pe o baza solida, intr-o zona inundabila, pe piloni, sau pe o baza plutitoare, asemenea unei case-barci. Interiorul este din cherestea. Designul incorporeaza si doua gradini, una in fata casei si una pe acoperis.

Planurile pentru casa plutitoare pot fi gasite pe site-ul paperhouses.co.

Foto: Paperhouses

Arhitectii de la firma vietnameza H&P Architects au proiectat o casa plutitoare din bambus, material care se gaseste din abundenta in zonele din Asia in care au loc frecvent inundatii. Citeste mai multe despre: Casele plutitoare din bambus, pentru zonele cu inundatii frecvente - Cum arata si cat sunt de sigure

Foto: H&P Architects

Conceptul de casa plutitoare nu este unul nou. Nivelul marilor se va ridica cu aproape un metru pana in 2100, avertizeaza specialistii. Olanda, tara joasa aflata in permanenta lupta cu apele, are multa experienta in domeniul arhitecturii specializate.

Intr-unul dintre cele mai recente proiecte, arhitecta Marlies Rohmer si firma sa din Olanda au proiectat un intreg cartier de case plutitoare in Amsterdam. Casele sunt asezate pe o baza din beton scufundata in apa la o adancime de jumatate de etaj, potrivit Time. Pentru a nu se ciocni intre ele, casele sunt fixate de bolarzi din otel.

Foto: Architectenbureau Marlies Rohmer

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#case plutitoare, #casa apa, #case inundatii, #solutii inundatii , #proiecte case