Off the grid – centrale termice de apartament

Advertorial
Marti, 05 Octombrie 2021, ora 12:59
3218 citiri
Off the grid – centrale termice de apartament
Sursa foto: Card Avantaj

Rețeaua te lasă baltă atunci când îți este lumea mai dragă? Problemele de alimentare cu apă caldă sunt notorii, magistralele sunt uzate și suprasolicitate. Însă în acest sezon rece, care bate la ușă, tu ai putea să scapi de toate problemele și să ai apă caldă la baie exact atunci când vii de la muncă și vrei să faci un duș; vei avea căldură imediat, atunci când vremea se răcește prin octombrie, fără să mai aștepți punerea în funcțiune a sistemului și acordul asociației de locatari pentru deschiderea valvei. Doar tu vei decide când și cât de cald să fie la tine în casă.

De unde încep?

Pare o lume de vis, în care zilele reci de toamnă vor mai fi doar ocazii să stai cu cana de ceai la geam și să te uiți la alții cum tremură prin case și încălzesc oale cu apă rece la aragaz - îți vei aminti cu nostalgie vremurile apuse când și tu făceai același lucru, totul în confort termic deplin, ca într-o cabană de basm. Însă trebuie să te grăbești, montarea centralei durează cam o săptămână cu totul, ai nevoie de o firmă care să o monteze, trebuie conectată la gaze, trebuie să primești autorizarea ISCIR etc. De aceea este bine să te ocupi din timp, astfel ca prima zi rece din an să te găsească deja pregătit – și apoi tot ce mai rămâne este să cumperi centrala. Nu este chiar ieftină, costă undeva între 2.000 și 5.000 de lei, însă cu CardAvantaj cumpărarea centralei rămâne cel mai simplu pas, o cumperi acum și o plătești în rate, stai liniștit la căldură și-n tot acest timp îți amortizezi investiția din diferența facturii la gaze față de cea la rețeaua termică: win-win!

O centrală bună

O centrală optimă pe gaz are o putere undeva între 20kW și 25kW, acestea asigură încălzirea eficientă a unui apartament obișnuit, de la două la patru camere. Cele de putere peste 25kW vor fi utile doar pentru case cu etaj, pe când cele sub 20kW mai degrabă pentru o garsonieră. În ceea ce privește obținerea unui raport cât mai bun între consum de energie și confort termic se recomandă aparate cu deja răspândita tehnologie condens, acestea recaptează o parte importantă din energie, care în mod normal se pierde prin vapori și prin gaze de ardere, și reduc factura cu până la 35% - astfel tu te vei putea bucura de un preț stabil al facturii în condițiile scumpirii iminente a energiei în toate formele.

Centrale electrice?

Există și centrale termice electrice, ce pot fi montate chiar și acolo unde nu există branșament la gaze. Un alt avantaj este acela că nu necesită revizie pentru autorizare o dată la doi ani, precum cele pe gaz, însă de reținut că o centrală de acest tip obișnuită va avea o putere redusă și va face față cu greu necesarului de căldură odată cu venirea gerului. Există și variante cu racord trifazic ce au putere comparabilă cu a celor pe gaz, însă pentru acelea trebui schimbată instalația electrică a locuinței, iar în privința consumului electric al unei centrale de 20kW nu poți decât să te uiți la contoarul care stă să decoleze și să te rogi să se oprească. Pentru moment acestea nu sunt o variantă eficientă.

Astfel, o centrală termică pe gaz cu condens este biletul tău spre confort termic și eficiență energetică. Cu un card de credit precum CardAvantaj o poți cumpăra pe loc – fără grija banilor - și să uiți că frigul te-a speriat vreodată, astfel încât doar să te bucuri împreună cu cei dragi de lunile ploioase de toamnă și de cele friguroase de iarnă. Mai mult, aceasta este o investiție inteligentă, pentru că pe măsură ce plătești ratele vei observa că ele se amortizează cu diferența facturii reduse la energie, iar în cele din urmă, vei obține chiar și profit (comparând cât ai plătit căldura pe anii anteriori și cât plătești acum). Nu aștepta să îți intre frigul în casă, fă tu prima mutare!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#centrala termica, #centrala apartament, #centrala , #proiecte case