Proiect inedit: Cazare gratuita intr-o casa veche de 80 de ani din Muntii Apuseni - Interviu

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 08:50
34062 citiri
Proiect inedit: Cazare gratuita intr-o casa veche de 80 de ani din Muntii Apuseni - Interviu
Foto: Blog Casa cu Brad

Doi romani au decis sa se refugieze in sanul naturii si au cumparat un teren intr-un sat din comuna Mogos, din judetul Alba, pe care se afla o casa veche de 80 de ani. Anul acesta, ei vor sa termine reparatiile si sa cazeze gratuit turistii care vor sa se bucure de frumusetea Muntilor Apuseni.

Cristi Pascal si Alexandra Roman au inceput deja lucrarile de reconditionare, insa avand in vedere ca locuinta se afla intr-o stare avansata de degradare, au nevoie de bani pentru reparatii si pentru utilitati.

Mai exact, e vorba de 8.000 de lei, pe care spera sa-i stranga printr-o campanie de crowdfunding.

Cum sa finantezi o afacere pe banii strainilor - Interviu

Ei vor ca in acest an sa poata caza turistii care vor sa se refugieze in natura, fara sa le ceara vreun ban. Momentan, cei doi locuiesc intr-una din camerele casei vechi de 80 de ani, dar au in plan sa construiasca o locuinta din baloti de paie.

Ziare.com a stat de vorba cu Cristi Pascal si cu Alexandra Roman pentru a afla de ce nu vor sa-si transforme ideea intr-o afacere.

Afla aici mai multe detalii despre strangerile de fonduri prin crowdfunding

Cum si cand ati luat decizia de va cumpara terenul?

Noi suntem Cristi (40 de ani, pictor) si Alexandra (31 de ani, traducator). Decizia de a cumpara terenul si implicit sa ne mutam la munte a fost determinata de mai multi factori. Insa pe langa sau mai corect spus peste toti acesti factori, este ceva, acel ceva ce il simti ca te duce pe acest drum.

Decizia a venit ca un raspuns la multe intrebari si framantari dintre care cele mai multe tin de natura si directia pe care societatea o are in ziua de azi, iar cele mai profunde tin de sufletul nostru.

Ce stiti despre casa veche care se afla pe terenul respectiv?

Casa traditionala are peste 80 de ani. Chiar si cei mai varstnici dintre vecini o stiu de cand erau copii.

Are temelie de piatra si este construita din barne de lemn cioplit cu barda si imbinate cu cuie de lemn. Tencuiala este de pamant si zugraveala de var. Usile sunt simple, agatate in balamale vechi, iar ferestrele cu un singur rand de sticla.

Au lasat Bucurestiul si isi fac casa de paie la poale de deal. Cat ii costa (Galerie foto)

Cum v-ati hotarat sa o renovati? Ce lucrari ati facut la ea pana acum?

Noi vrem ca, in timp, sa ne construim propria casa din baloti de paie, dar locuind intr-una din camere, am inceput sa descoperim farmecul locuintei traditionale si ne-am hotarat sa o renovam. Deocamdata am facut doar reparatii de urgenta la acoperis, la beci si am protejat peretii de infiltratiile apelor pluviale.

De ce ati numit proiectul "Casa cu Brad" si de ce ati apelat la o campanie de crowdfunding pentru a strange fondurile necesare reparatiilor? De cati bani mai aveti nevoie si cum ii veti investi?

Numele casei (si implicit al proiectul) a fost pus de Alexandra dupa bradul imens ce margineste terenul.

De cand am decis ca vrem sa ne construim o casa din baloti de paie a aparut intrebarea: ce vom face cu vechea casa? Ei bine, in momentul in care a venit aceasta intrebare, raspunsul nu a intarziat sa apara. Prin urmare, ne-am hotarat sa o renovam si sa o oferim spre cazare gratuita oricui doreste cateva zile de liniste si ne trece pragul. Am apelat la o campanie de crowdfunding pentru a putea face reparatiile in decursul acestui an. Altfel, ne-ar fi luat mai mult timp.

Banii din campanie sunt doar o parte din ceea ce avem nevoie pentru renovarea casei si construirea in fiecare camera a unei bai. Toate acestea vor oferi un confort minim celor ce vor gazdui la noi: incalzire si apa curenta.

Ce vor primi la schimb cei ce vor dona banii pentru proiect?

Recompensele constau in general in lucruri realizate de noi insa marea recompensa pe care o acordam tuturor este chiar casa de care se pot bucura in linistea Apusenilor.

De ce vreti sa va oferiti casa gratuit turistilor care vor sa se bucure de frumusetea Muntilor Apuseni? Unii ar fi vazut o oportunitate de afaceri...

Facem acest lucru din mai multe motive: in primul rand oferim oamenilor o alta perspectiva asupra vietii si un alt mod de a trai care, pentru cei ce doresc, poate servi ca exemplu. Aici putem detalia foarte mult, insa pentru toate acestea ne-am bucura sa vorbim alaturi de cei ce ne trec pragul. Cel mai frumos este ca acestia sa poarte mai departe impresiile de la Casa cu Brad.

Foto: Facebook/Casa cu Brad

Totusi, din ce fonduri veti sustine intretinerea casei? Vreti sa taxati turistii pentru alte servicii, in afara de cele de cazare (de exemplu, sa organizati diverse cursuri sau seminarii)?

Casa cu Brad nu este si nu va fi niciodata o afacere. Noi doi vom fi gazde oricui doar atat cat putem face asta, fara a impune vreun pret. Intretinerea casei o vom face in primul rand din donatiile celor ce ne trec pragul, la care vom adauga si contributia noastra, in masura posibilitatilor.

Ce activitati pot face cei care vor sa petreaca acolo cateva zile?

Cand va ajunge aici, omul de la oras va remarca in primul rand linistea si aerul curat. Insa pe langa acestea, doritorii pot intreprinde activitati in gradina, pot participa la ateliere unde vor invata diferite activitati sau pot face drumetii. Nu in ultimul rand, cei ce doresc pot participa la meditatii si discutii pe diferite teme de actualitate: spiritualitate, protectia mediului si altele.

O familie din Harghita se muta in alt secol: Construieste o casa ecologica, cu acoperis de flori

Cum ati descrie consumatorul roman? Cata grija are romanul fata de mediu?

Consumul in exces este una dintre epidemiile societatii actuale. Este gresit de la un capat la celalalt, de la productie pana la deseu. Oamenii, in general (si romanii nu fac exceptie), privesc doar un mic si cel mai nesemnificativ segment din tot acest proces ce le usureaza traiul. Insa marile efecte ale confortului nostru au loc inaintea raftului din supermarket si imediat dupa cosul de gunoi.

Sunt implicatii complexe pe care oamenii la ignora mai mult sau mai putin constient.

Eu cred in generozitatea oamenilor, in ciuda vremurilor pe care le traim. In fiecare om ce astepta ca altii sa fie generosi cu el, se gaseste o samanta de generozitate, altfel nu ar astepta un astfel de gest.

Oamenii sunt indragostiti de natura. Nu am nicio indoiala. Doar astfel se explica evadarea lor in natura, chiar si pentru o scurta perioada de timp, adesea in momente-cheie sau grele din viata lor.

Din pacate, atunci cand se reintorc de unde au venit, uita ca natura este tot acolo, primindu-i la fel de fiecare data. Daca vreodata natura nu pare la fel de generoasa este pentru ca noi, oamenii, i-am luat ceea ce ne oferea. E timpul sa reinvatam respectul pentru ea. Candva vom realiza ca e singura nostra solutie la toate problemele.

Ce ar trebui sa faca romanii, in general, si autoritatile, in particular, pentru o conservare mai buna a naturii?

Cea mai buna si sigura cale de conservare a naturii este o noua constiinta. Aceea a faptului ca natura nu are nevoie de noi, ci noi avem nevoie de Natura. Totul se intoarce la noi.

Toate celelalte solutii vor veni de la sine, insa prima si cea mai importanta este constientizarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#cazare gratuita Muntii Apuseni, #casa veche Muntii Apuseni gratis, #cazare gratis Casa cu Brad, #Casa cu Brad , #proiecte case