Case pe structura de lemn: Avantaje si dezavantaje

Marti, 21 Iulie 2015, ora 15:27
56794 citiri
Case pe structura de lemn: Avantaje si dezavantaje
Foto: Habitat for Humanity

Casele pe o structura de lemn au o multime de avantaje, cum ar fi costurile mai scazute si timpul redus de executie al lucrarii, insa exista si unele riscuri ce trebuie luate in calcul de cei care isi doresc o astfel de locuinta.

Fundatia Habitat for Humanity a realizat o lista cu plusurile si minusurile acestui tip de constructie.

Containere banale transformate in case spectaculoase (Galerie foto)

Potrivit comunicatului remis Ziare.com, dincolo de manevrabilitate, folosirea structurii de lemn in constructia unei case are multe alte avantaje:

  • Rapiditatea cu care poate fi construita casa

Dupa ce fundatia este uscata, o locuinta pe structura de lemn de 55-60 mp poate fi ridicata si in cinci zile, de catre o echipa de 20-25 de persoane.

  • Casa din lemn este mai calduroasa

Lemnul este un material care izoleaza foarte bine. Intre straturile de OSB (placi din aschii de lemn - n.red.) care se monteaza pe riglele de lemn se pot pune diferite materiale termoizolante ca vata minerala, polistiren, spuma poliuretanica sau celuloza care permit obtinerea unei performante termice si energetice mai bune.

  • Se salveaza mai mult spatiu

Peretii din lemn sunt de aproape doua ori mai subtiri decat cei realizati din caramida sau BCA.

  • Casele pe lemn sunt mai rezistente la cutremur

Lemnul este un material elastic, iar datorita modului de imbinare a elementelor structurale se preiau miscarile seismice indiferent de directia de propagare. O casa pe structura de lemn poate rezista unui cutremur de pana la 8 grade pe scara Richter.

  • Sunt mai ieftine decat cele construite pe alte structuri

Costul pentru o constructie pe structura de lemn este 20.000 de euro (50-60mp).

  • Incendii

Casele pe structura de lemn nu sunt mai predispuse la incendii daca structura de lemn este tratata ignifug in mod corect (lemnul ignifugat intarzie cu aproximativ 90 de minute aprinderea) si se folosesc materiale rezistente la foc. Pe de alta parte, in caz de incendiu, la casele pe structura de lemn se inlocuieste doar partea afectata, pe cand la alte structuri trebuie realizata o evaluare generala a structurii intregii cladiri.

  • Ofera un mediu ecologic de viata, daca se folosesc cat mai multe materiale naturale, lucru benefic pentru psihicul si bioritmul natural al organismului uman.

Dar care sunt dezavantajele?

- Casele pe structura de lemn au o durata de viata relativ mai mica decat casele pe alte structuri. Totusi, aceasta se poate extinde cu o buna intretinere si exploatare -aerisire, incalzire, curatenie, folosirea corecta a instalatiilor sanitare -astfel incat vom ajunge sa nu mai facem comparatie intre diferite tipuri de structuri privind durata de viata. In acest caz utilizatorul face diferenta.

- Nu sunt izolatoare fonice atat de bune fata de structurile pe caramida sau BCA. Izolarea fonica a unei cladiri pe lemn creste atat timp cat imbinarile dintre panourile de lemn sunt realizate corect (tolerante cat mai mici intre peretii de lemn). La fel, se pot folosi materiale fono-absorbante, se poate dubla vata minerala intre peretii despartitori sau in planseul dintre nivele.

- Lipsa popularitatii acestui tip de constructii. In contrast cu tarile nordice, Canada si SUA, romanii sunt sceptici in privinta fiabilitatii constructiilor pe structura de lemn. Multe persoane considera ca o casa din lemn se preteaza doar ca o cabana la munte, nu ca o locuinta permanenta.

C.P.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#avantaje case structura lemn, #dezavantaje case structura lemn, #structura lemn case, #case de lemn , #proiecte constructii