Constructiile ilegale de pe litoral, desfiintate - amenzile, majorate de zece ori

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 20:03
1588 citiri
Constructiile ilegale de pe litoral, desfiintate - amenzile, majorate de zece ori
Foto: Observatorul de Constanta

Constructiile ilegale, finalizate sau in curs de executie, aflate pe litoral, pe terenuri proprietate publica sau privata, vor fi desfiintate in perioada urmatoare, in timp ce amenzile aplicate pentru astfel de constructii se vor majora de zece ori.

Desfiintarea acestor constructii va fi dispusa prin ordonanta de urgenta care va modifica Legea 597/2001 privind autorizarea constructiilor in zona de coasta si care va intra in vigoare in termen de zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial, relateaza Mediafax.

In plus, cuantumul amenzilor aplicate in cazul constructiilor ridicate ilegala se va ridica de la 1.000 - 5.000 de lei la 10.000 - 50.000 de lei.

De asemenea, in cazul persoanelor sanctionate contraventional care au oprit executarea lucrarilor, dar nu s-au conformat in termen celor dispuse prin procesul verbal, autoritatile publice vor sesiza instantele judecatoresti, pentru incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei sau desfiintarea constructiilor realizate ilegal.

Argumentele aduse pentru ordonanta de urgenta includ faptul ca exista "semnale alarmante" de nerespectare a legislatiei privind autorizarea executarilor lucrarilor de constructii, in special in zona de coasta a Marii Negre.

Aceste constructii, se arata in document, afecteaza grav zonele naturale protejate, zonele cu potential turistic si statiunile turistice.

De asemenea, se arata ca unele consilii ale unitatilor riverane Marii Negre nu au intocmit sau actualizat planurile urbanistice generale si zonale. Astfel, se va mentine prevederea privind zona de interdictie temporara de construire pe coasta, avand o latime de 300 de metri inspre uscat, respectiv 2 metri spre apa, calculat de la linia marii.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#constructii ilegale Marea Neagra, #desfiintare constructii ilegale litoral , #proiecte constructii