Cu ce ne ajuta informatiile date de un certificat energetic? Cum se citeste un certificat energetic?

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 12:09
6936 citiri
Cu ce ne ajuta informatiile date de un certificat energetic? Cum se citeste un certificat energetic?
Foto: avizez.ro

Este o intrebare pe care si-a adresat-o probabil majoritatea celor care au fost nevoiti sa plateasca un certificat energetic. Pentru inceput e bine de stiut ca intr-un certificat energetic, consumul total este defalcat in 5 categorii:

  • incalzire
  • apa calda de consum
  • climatizare
  • ventilare mecanica
  • iluminat artificial

Nu este obligatoriu sa le avem pe toate si atunci vom regasi valoare "0" pentru consumul de energie respectiv.

Daca ne uitam spre exemplu la consumul de energie pentru prepararea apei calde, cifra trecuta in aceasta rubrica nu ne spune prea multe informatii, daca nu suntem de specialitate. Tocmai de aceea, cifra este insotita si de o litera de la "A" la "G", numita clasa energetica.

Pentru o cladire de locuit, clasa energetica pe care o putem obtine pentru aceasta categorie de consum energetic este in general cuprinsa intre "B-E". Consumul calculat pentru prepararea apei calde tine cont de suprafata utila a spatiului, in care se considera ca vor locui un numar de persoane, conform unui indice de locuire specific zonei in care se afla cladirea. De asemenea, pe langa ceilalti parametri ce sunt luati in calcul, modul de preparare este unul foarte important.

Spre exemplu, pentru aceeasi suprafata utila a locuintei, amplasata in aceeasi zona, daca apa calda o vom prepara prin incalzire pe plita vom obtine cu siguranta o clasa energetica mai buna decat in situatia in care avem centrala termica proprie. De ce? Cu siguranta nu vom incalzi pe plita aceeasi cantitate de apa pe care am utiliza-o prin simpla deschidere a robinetului de apa calda de la dus, iar acest fapt este considerat in normele de calcul.

Daca sursa de caldura utilizata pentru prepararea apei calde de consum este o centrala termica pe gaz, atunci probabil ca vom avea o clasa energetica "C" sau "D" pentru acest tip de consum, tinand cont si de alti parametri.

Ce putem face pentru a obtine o clasa energetica mai buna? Un posibil raspuns la aceasta intrebare este sa utilizam si "energie verde". Nu putem utiliza in totalitate "energie verde", evident, insa putem sa scadem in mod semnificativ acest consum de energie.

Un tip de "energie verde" pe care putem sa il utilizam cu succes pentru a incalzi apa este energia soarelui. Acest lucru inseamna sa ne achizitionam panouri solare, care sa capteze radiatia de la soare si sa o transforme in apa calda.

Ce inseamna aceasta investitie? Este intrebarea imediat urmatoare. Exista diferite tipuri de panouri solare, mai ieftine sau mai scumpe functie de tehnologia ce a fost utilizata in fabricarea lor. Din toate aceste tipuri, cel mai ieftin este recomandat pentru incalzirea apei, respectiv panourile solare plane.

In afara de panouri, mai trebuie sa investim intr-un boiler bivalent, o pompa ce misca apa intre panourile solare si boiler si evident in tevile de legatura. Boilerul bivalent este cel ce utilizeaza doua surse de caldura, in cazul de fata energia solara si energia termica furnizata de centrala pe gaz.

Propun un studiu de caz pentru o casa situata in Bucuresti, in care locuiesc 4 persoane. Pentru consumul lor s-a considerat un numar de 2 panouri solare plane, fiecare avand o suprafata de 2 mp. Schema de functionare a instalatiei este prezentata in figura de mai jos, fiind alcatuita dintr-un boiler cu capacitatea de 300l, "incalzit" cu agent termic de la panourile solare, dar si cu energie auxiliara electrica, pentru a ajuta in perioadele in care energia solara nu ne este suficienta.

Foto: avizez.ro

Valorile medii lunare ale radiatiei solare incidente sunt prezentate cu bare albastre pe parcursul unui an. Cu bare rosii este trasat profilul consumului de apa calda. Din acesta, o parte este acoperit cu ajutorul energiei solare, barele mov. Ceea ce nu poate fi utilizat de la soare este preluat de la rezistenta electrica si reprezentat prin barele verzi.

"Fractia solara", respectiv cat din necesarul de apa calda este acoperit cu "energie verde" pentru cazul analizat, variaza intre 12% pentru perioada de iarna si 92% pentru perioada de vara. Daca facem o medie anuala a aportului de energie preluat cu ajutorul panourilor solare obtinem o valoare in intervalul 60-70%. Ceea ce se traduce in scaderea consumului de combustibil gazos cu acest procent, deci o economie simtita direct in buzunarul propriu, in aerul pe care il respiram, fiind indicat totodata intr-un certificat energetic. Amortizarea medie a acestui sistem este de circa 6 ani.

Foto: avizez.ro

Articol scris de Enermed Impex SRL Bucuresti, specialistul tau in consultanta energetica - certificat energetic, audit energetic si termografie in constructii. Alege avizez.ro pentru certificatul energetic cel mai ieftin si rapid de pe piata (maxim 24 ore).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#certificat energetic, #aviz certificat energetic, #caldura certificat energetic, #energie verde certificat , #proiecte constructii