Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv?

Advertorial
Joi, 09 Iunie 2016, ora 15:30
35566 citiri
Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv?

Fenomenul de radioactivitate este prezent in mod natural pretutindeni, fiind denumit radioactivitate naturala. Astfel, radionuclizii se gasesc in roci, aer, apa, sol si in organismele vii, inclusiv cel uman.

Radionuclizii primordiali au un rol foarte important in viata planetei Terra, care functioneaza ca o masina termica bazata pe radioactivitate. Dintre cei mai cunoscuti mentionam: U-238 (uraniu), Th-232 (thoriul), Ra-226 (radiul), Rn-222 (radonul), K-40 (potasiu).

Materialele de constructii contin o anumita cantitate de radionuclizi. Avand in vedere ca oamenii petrec in medie 80% din timp in cladiri, radioactivitatea naturala provenita din materialele de constructii devine o sursa importanta de expunere la radiatii.

Un studiu recent facut de Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi a analizat in laboratorul propriu continutul de radionuclizi. Materialele derivate din roci si soluri contin radionuclizi naturali din seriile 238 U (uraniu) si 232 Th (thoriu) precum si radioizotopul 40 K (potasiu).

Din seria uraniului, segmentul de dezintegrare care incepe cu 226 Ra (radon) este cel mai important.

Radonul face parte din seria radioactiva a uraniului si este prezent in materialele de constructii. Pentru ca este un gaz inert, radonul poate ajunge cu usurinta in mediile solide, asa cum sunt materialele de constructii.

Insa, doar o fractiune din radonul produs in volumul acestor materiale ajunge la suprafata externa a acestora si implicit este eliberat in aerul din interiorul incaperilor construite pe baza acestor materiale.

De ce este BCA un material sanatos? Citeste studiul care demonteaza mitul fals ca BCA este un material radioactiv!

Conform cu "Normele sanitare de baza privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare", avizate de presedintele CNCAN cu nr.3984/LB/31.03.2004 si aprobate prin ordinul ministrului sanatatii nr. 381/05.04.2004, revizuit in 2010, in Romania se "interzice producerea, importul si furnizarea de materiale pentru constructia de locuinte si alte cladiri sociale avand in produsul finit concentratii (Bq/kg) ale urmatorilor radioizotopi 226 Ra, 232 Th si 40 K, care depasesc in interiorul cladirilor nivelul de proiectare pentru radon de 200 Bq/m3, pentru cladirile care urmeaza sa fie construite incepand cu anul 2005 si de 400 Bq/m3 pentru cele construite inainte de 2005, pentru care indicele de radioactivitate I este mai mare de 0,5".

Potrivit studiului, valorile medii ale indicilor de radioactivitate ai materialelor analizate (stabilite prin masuratori de laborator) sunt urmatoarele: vata minerala (0,0235), lemn (0,0473), BCA (0,22), ghips carton (0,48), caramida (0,87). Trebuie precizat ca, in cazul fiecarui tip de material s-au facut masuratori pe mai multe sortimente, stabilindu-se o valoare medie.

Concluzia studiului despre radioactivitatea materialelor de constructii pozitioneaza BCA-ul in topul materialelor ecologice, care asigura sanatatea familiei si protejeaza generatiile viitoare, in acelasi timp reducand consumul de energie termica si implicit emisiile de CO2.

BCA-ul se fabrica doar din materii prime naturale, intr-un proces tehnologic cu consum redus de energie.

Intregul proces de fabricatie este unul ecologic, care nu implica emanare de noxe care sa afecteze sanatatea oamenilor sau a mediului inconjurator.

Citeste detalii despre studiul privind materialele de constructie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#BCA acologic, #BCA proprietati studiu, #BCA radioactivitate , #proiecte constructii