Ziare.com

Locatarii din blocurile cu risc sesimic I vor putea fi evacuati fortat - proiect

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 19:52

   

Locatarii din blocurile cu risc sesimic I vor putea fi evacuati fortat - proiect
Locatarii blocurilor din clasa I de risc seismic vor putea fi evacuati fortat pentru a permite consolidarea cladirii, prevede un proiect de ordonanta de urgenta.

Astfel, primarii sunt cei care vor putea sa semneze decizia de evacuare a unui locatar pe perioada executiei lucrarilor de interventie, dupa ce respectivul a fost notificat si renotificat, dar nu a eliberat in termen locuinta.

Conform Profit.ro, locatarul in cauza va fi obligat sa se mute intr-o locuinta de necesitate pusa la dispozitie de primarie, banii pentru mutare si plata chiriei urmand sa fie alocati din bugetul local.

Practic, locatarii mutati vor achita costul intretinerii noii locuinte, nu si chiria, deoarece sunt mutati dintr-o locuinta pe care o detin in proprietate, nu cu chirie.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligati sa permita intrarea in casa a autoritatilor pentru expertizare si masuratori cadastrale necesare inregistrarii imobilului in cartea funciara, precum si pentru proiectare.

Locatarii vor fi anuntati cu o luna inainte de sosirea autoritatilor, iar daca refuza sa primeasca vreo persoana, atunci autoritatile vor apela la instanta, de unde se vor intoare rapid cu ordonanta presedintiala a judecatorului, data cu citarea partilor, pentru evacuare.

La randul lor, primarii vor fi obligati sa asigure locuinte de necesitate.

Noi reguli pentru firmele si cluburile din blocurile cu bulina rosie

Interdictia de derulare a unui business la parterul blocurilor cu risc seismic nu va mai fi valabila decat pentru cele care folosesc spatii in imobile incadrate, prin raport de expertiza tehnica, in clasa I de risc seismic.

A doua conditie este in aceste spatii sa poata intra in acelasi timp cel putin 50 de persoane, iar fiecarei persoane ii revine o arie de pardoseala mai mica de 4 metri patrati.

Si in cazul cluburilor, discotecilor, cinematografelor, magazinelor, expozitiilor, muzeelor si al salilor de spectacole de la parterul blocurilor, interdictia va fi valabila doar daca pot intra de la 200 de persoane in sus, iar fiecarei persoane ii revine o arie de pardoseala mai mica 4 metri patrati.

Pentru cluburile, discotecile, cinematografele, magazinele, expozitiile, muzeele si salile de spectacole aflate la etaj, interdictia de activitate va fi valabila doar daca pot gazdui simultan de la 150 de persoane in sus.

Cum se plateste consolidarea

La finalul lucrarii de consolidare, proprietarii persoane fizice, dar si firmele care detin in proprietate spatii in acel bloc trebuie sa accepte sa restituie banii cheltuiti cu aceasta lucrare in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de interventie.

Daca vor intarzia plata ratelor cu mai mult de 30 de zile, le vor fi calculate majorari de intarziere.

Astazi, banii trebuie restituiti in rate lunare egale, fara dobanda, esalonate pe 25 de ani.

Vanzarea, in decurs de 5 de ani de la receptia terminarii lucrarilor, a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, va fi conditionata de rambursarea integrala a ratelor neachitate, actualizate la data instrainarii.

Pentru vanzarea locuintelor va fi pastrata regula conform careia acestea pot fi instrainate in decurs de 25 de ani doar cu achitarea ratelor neplatite la acea data.

In prezent, in Bucuresti sunt 374 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prabusire la cutremur), dintre care 190 prezinta pericol public.

Acestora li se adauga alte 302 cladiri incadrate in clasa II (la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore).

Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3690 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Probleme in ce priveste evacuarile legate de consolidari

Trecind peste alte posibile inconveniente, pot aparea probleme in cazul unor persoane care nu dispun de venituri suficiente pentru a-si achita contributia ce le revine pentru consolidarea apartamentului.

In mod normal operatiile de expertizare si consolidare trebuie planificate din timp(deci nu in ultimul moment), lucru care tine in garda proprietarii in legatura cu aceasta chestiune. Astfel acestia au un interval de timp pentru decizie, suficient, inainte de inceperea operatiunilor. In cazul de fata, nu se pune problema in Romania, pentru ca nu a existat planificare. Lipsa acestei planificari nu este din vina proprietarilor.

Intrebarea este, CUM, vor putea unele persoane, care sint proprietare ale unui apartament, sa achite sume si dobinzi, pe care veniturile proprii nu le pot furniza ? Cum poate un pensionar, somer sau angajat cu un salariu mic, sa solutioneze aceasta probleme, atunci cind veniturile personale abia ii ajung sa-si achite intretinerea de exemplu ? Persoanele aflate in asemenea situatie nu sint deloc putine. Apartamentele au fost cumparate pe vremea cind erau salariati si avea venituri mult mai mari, in destule cazuri, poate chiar inainte de 1989.

Va fi necesara identificarea de solutii. Una dintre solutii ar putea fi constructia de locuinte mai ieftine decit proprietatea detinuta, in alte locatii si oferirea acestora catre proprietari apartamentelor consolidate. In mod evident, o asemenea varianta nu este nici placuta si nu rezolva toate problemele.

Daca sa zicem, un pensionar ar putea trece de la un apartament de 3 camere la unul de 2 sau chiar la o garsoniera, ce facem in cazul in care exista persoane care au in proprietate o garsoniera ? Nu pot fi mutati intr-un apartament mai mic. Cum vor putea cei mutati sa-si pastreze lucrurile este o alta problema. De unele lucruri oamenii se pot desparti, de altele mai greu.

Aceste cazuri vor trebui inregistrate si solutionate. Va trebui tinut cont si de responsabilitatea organelor statului care nu si-au indeplinit atributiile in mod corespunzator in ultimele zeci de ani, lucru care nu e din vina proprietarilor.

Prin urmare, va trebui avuta in vedere si construirea de apartamente ieftine, prin tehnologii inovative(mai ieftine decit cele clasice), care sa poata oferi solutii la aceste probleme. Printre aceste solutii poate fi luata in calcul si mutarea in alte localitati pentru proprietarii care ar fi de acord cu o asemenea varianta, desigur, in apartamente care nu prezinta risc seismic major.

 

In sfarsit,dupa decenii de balbaieli un guvern responsabil vine cu

masuri concrete!
Daca astfel de hotarari erau luate din timp ,situatia era alta!
Statul a balbait problema consolidarilor care pun in pericol nu numai viata locatarilor dar si a vizitatorilor sau a trecatorilor pe strada!
Pe Magheru au fost evacuate buticuri in care intrau 2-3 cumparatori,dar nu s-au evacuat zeci de locatari pentru a se incepe consolidarile!
Acest minunat bulevard "art deco" ,land mark pentru Bucuresti arata ca o zona abandonata,cu vitrine acoperite de ziare etc!
Populatia trebuie sa inteleaga faptul ca interesele societatii au prioritate fata de cele individuale!
Din motive similare Romania a ramas in urma la constructia de autostrazi,sau atatea elemente de infrastructura vitale economiei!
In orice tara din lume,cei care nu mai au bani sa suporte cheltuielile unor locuinte devenite prea scumpe se muta in conditii mai modeste corespunzatoare!
In USA milioane de pensionari isi vand casele din zone scumpe si se muta in zone mai ieftine(de ex.din New York se muta in Florida unde taxele pe proprietate sunt mult mai mici),deoarece nu le acopera nimeni sumele care le depasesc veniturile!
Si romanii trebuie sa inteleaga faptul ca statul nu este o organizazie materna ci un administrator,in interesul general!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor