Ziare.com

Radioactivitatea in constructii: periculoasa sau nu?

Advertorial
Joi, 14 Iulie 2016, ora 09:00

   

Radioactivitatea in constructii: periculoasa sau nu?
(P) Radioactivitatea reprezinta un fenomen prezent pe planeta noastra inca de la inceputuri, in apa, in sol, in vegetatie, in mod firesc. Este un fenomen care are loc si in organismul oamenilor si al animalelor.

Aerul, apa si solul sunt alcatuite si din peste 60 radionuclizi, care sunt clasificati in radionuclizi primordiali, cosmogenici si cei care au luat nastere in urma unor activitati antropogene.

Atat timp cat este in limite normale, radioactivitatea nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana. Devine periculoasa in momentul in care ionizeaza, adica atunci cand rupe legaturile chimice. Acest lucru duce la distrugerea celulelor corpului, ceea ce inseamna aparitia unor probleme de sanatate, deoarece organismul nu mai are timp sa repare celulele distruse.

Insa acest lucru se intampla numai daca ne expunem la doze mari de radiatii, fapt care nu se intampla in cazul materialelor de constructii.

Producatorii de materiale de constructii, si anume lemn, caramida, beton, materiale de izolatie, materiale plastice etc. nu au voie sa utilizeze elemente radioactive care sa treaca de o anumita limita.

Cum materialele de constructii utilizeaza elemente care isi au originea in crusta terestra, este firesc sa contina concentratii foarte reduse de elemente naturale radioactive, in special de uraniu, radiu si thoriu. Un alt agent care intra in compozitia acestor materiale este potasiul.

Printre materialele de constructii care are un nivel mic de radioactivitate este betonul celular autoclavizat, cunoscut sub numele de BCA, care are o concentratie mare de nisip si de ciment.

Este un material des folosit la constructia locuintelor, pentru ca este durabil si este un izolator termic excelent, ceea ce inseamna ca incaperile sunt ferite de igrasie, iar pierderile de caldura sunt minime.

Valoarea medie a indicelui pentru radioactivitate in ceea ce priveste BCA este de 0,22, ceea ce inseamna ca este un material de constructie sigur, fiind mai mic de cel stabilit la nivelul tarii noastre, de 0,5.

Potrivit NP 008-97, act normativ privind igiena compozitiei aerului in spatii cu diverse destinatii, continutul de formaldehida din aer, care se poate degaja din unele materiale de constructii (in special rasini sintetice, coloranti, etc.) nu trebuie sa treaca de valoarea de 0,035 mg/m3 ca valoare medie inregistrata pe parcursul celor mai defavorabile 30 de minute dintr-un interval de 24 de ore.

Click aici pentru a afla mai multe detalii
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2487 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor