S-a terminat cu blocurile in regie proprie. Firmele de constructii vor fi certificate

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 27 Iunie 2016, ora 13:42
16655 citiri

O modificare legislativa mult asteptata de specialistii in constructii tocmai a avut loc. Legea 10 privind calitatea in constructii a fost schimbata din nou, iar de aceasta data prevederile vin sa completeze cu adevarat golul legislativ existent.

Principala modificare este aceea ca firmele de executie, proiectare si consultanta nu vor mai putea activa decat daca sunt certificate. Acest sistem exista deja si s-a dovedit functional in favoarea unor lucrari de calitate, pentru cele care prestau servicii in domeniul securitatii la incendiu.

Certificarea firmelor ce activeaza in domeniul constructiilor nu reprezinta un moft.

Asa cum un spital nu poate functiona fara doctori, tot asa si firmele de constructii nu vor putea sa mai execute lucrari decat daca au personal de specialitate, respectiv ingineri si arhitecti.

Acceptati o operatie facuta de catre un necalificat? Atunci de ce am accepta constructii la care nimeni nu are responsabilitatea executiei, ci doar a lui: "merge si asa". Iata ca nu se mai poate cu "merge si asa".

Certificarea firmelor nu va reprezenta un proces complex, sa pastrezi certificarea va reprezenta insa telul fiecarei firme ce activeaza in domeniul constructiilor.

Efectul nu va fi doar asupra calitatii executiei, fiind evident ca firmele vor fi nevoite sa respecte procedurile de calitate din moment ce li se poate retrage certificarea, ci si asupra investitiilor facute in afara legii si care concurau fara drept de apel pe cei care de la luna la luna nu mai faceau fata cu plata taxelor aferente.

Certificarea firmelor de constructii va albi sectorul constructiilor, deoarece se vor stabili audituri la perioade regulate de timp, iar daca se constata ca nu s-a respectat nivelul de calitate, se va suspenda sau chiar pierde dreptul de a mai putea executa alte constructii.

Ideea certificarii firmelor nu reprezinta insa un moft al romanilor, asa cum unii s-ar grabi sa spuna. Standardele europene prevad niveluri diferite de verificare in functie de clasa de consecinta a constructiilor.

Astfel, in afara constructiilor de tip anexe gospodaresti, constructii provizorii sau cladiri parter, cea mai mare parte a constructiilor nu se pot executa decat de catre firme care au implementat un sistem de calitate certificat si numai cu personal specializat.

Deci aceasta prevedere reprezinta o aplicare cu o intarziere de 10 ani a unor exigente existente in toate Europa si probabil suntem ultimul stat care a optat pentru acest sistem.

Dar aceasta modificare nu este singura propusa prin lege. Astfel, s-a stabilit in clar care este nivelul minim de garantie ce se poate oferi unei constructii. Pentru o locuinta P+1E garantia minima acordata este de 1 an, pentru apartamente in blocuri de locuinte de 3 ani. Pentru constructiile cu un regim special garantia va fi de minimum 5 ani.

Legea a trecut de Parlament si va fi trimisa pentru ratificare catre presedintele Romaniei, urmand a se aplica nu mai tarziu de 30 de zile de la momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Modificarile pot fi vazute AICI. Tot in aceasta perioada s-a modificat si legislatia ce priveste certificarea energetica a cladirilor.

Principalele modificari sunt reprezentate de faptul ca detinatorii de imobile vor fi obligati, sub sanctiunea legii, sa puna in aplicare prevederile mentionate de auditor in certificatul energetic in termen de 10 ani de la emiterea acestuia.

De asemenea, cladirile publice noi vor trebui sa aiba consumuri energetice aproape egale cu zero, adica va fi nevoie nu doar de buna lor izolare, ci si de implementarea de sisteme performante energetic sau chiar acestea sa poata produce la randul lor energie. Prevederea reprezinta implementarea la nivel european a altor exigente europene.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#lege calitate constructii, #lege autorizatii constructii , #proiecte constructii
Comentarii
Poza patrula
patrula
rank 5
trai nineaca: garantie de 1 an pentru o cladire P+1... raiul impostu
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Constructiile post revolutie,respecta normele de antiseismicitate?