Tara cu 10 milioane de locuinte ale nimanui

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 07:27
5134 citiri
Tara cu 10 milioane de locuinte ale nimanui

In China exista aproximativ 10,2 milioane de locuinte neocupate, iar numarul ar putea urca anual cu 3 pana la 4 milioane, conform grupului Credit Lyonnais Securities Asia (CLSA).

Acest lucru inseamna ca rata de neocupare a locuintelor din China a fost de 15% anul trecut, fata de 10% in cazul Statelor Unite. Rata de neocupare variaza in diferite orase ale Chinei, scrie Ecns.cn.

Astfel, in orase precum Beijing si Shanghai aceasta a fost de 10%, in timp ce in alte zone s-a ridicat la 16%. Orasul Ordos, cunoscut si ca "orasul fantoma", are cea mai ridicata rata de neocupare a locuintelor, de 23%.

Numarul exact al locuintelor goale este dificil de estimat, avand in vedere faptul ca autoritatile chineze nu furnizeaza date statistice in acest sens.

Pe de alta parte, acest numar constituie un aspect crucial, indicand dimensiunea bulei imobiliare din China. Ingrijorarile cu privire la o implozie a acestei bulei au crescut pe fondul ritmului alert in care au fost construite cladiri rezidentiale in mediul urban in anii recenti.

Estimarile CLSA sunt printre cele mai temperate, scrie sursa citata, alte studii similare plasand rata de neocupare la 20-30%.

Datele au fost obtinute in urma derularii unui sondaj independent, incepand din luna mai a anului trecut, in 12 orase, in cadrul caruia au fost acoperite 609 de proiecte rezidentiale si 800.000 de apartamente.

Cei care au realizat sondajul au efectuat vizite la domiciliu si au fost sa vada cate apartamente din cadrul proiectelor respective au lumina aprinsa noaptea. Au fost avute in vedere locuintele finalizate intre 2007 si 2011.

Anul acesta va constitui "un punct de turnura, deoarece, incepand de anul trecut, vanzarile imobiliare din China au reprezentat 11,9% din produsul intern brut.

Acest procent este excesiv si nesustenabil, avand in vedere faptul ca in perioada de varf a pietei imobiliare din Hong Kong, chiar inainte ca aceasta sa se prabuseasca in 1998, procentul era de aproximativ 9%", a spus Nicole Wong din cadrul CLSA.

Citeste si:
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîţu a declarat miercuri, 29 iunie, după ce a demisionat de la şefia Senatului, că preşedintele partidului şi secretarul general al PNL i-au cerut să facă un pas un spate,...
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu a anunțat miercuri, 29 iunie, în ședința senatorilor PNL că își depune mandatul de șef al Senatului, conform unor surse politice. UPDATE 11.00 La...