Atentie, cad acoperisuri si balustrade! Adevaratii vinovati sunt asociatiile de proprietari

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 11:28
6809 citiri

La sfarsitul saptamanii trecute am avut parte de un vant mai puternic, dar nu putem spune ca a fost similar cu ceea ce se intampla prin alte parti ale lumii.

Cu ocazia acestui fenomen meteorologic, am avut parte de bucati din blocuri luate de vant si aruncate peste autoturisme sau chiar in capul oamenilor care au avut curajul sa iasa pe strada. Se mai adauga aici tot felul de acoperisuri facute de mantuiala ca sa iasa ieftin.

Un astfel de caz este cel al unei balustrade ce asigura protectia impotriva caderii de la inaltime si care marginea un balcon. In acel caz vorbim de o maxima lipsa de responsabilitate a celor care sunt proprietari peste acele balcoane.

Este putin probabil ca acestia sa nu fi stiut de starea precara a elementului de protectie. Un vant, asa puternic cum este el, cu greu poate smulge o balustrada realizata cat de cat corect si intretinuta. Asta inseamna ca ea se afla intr-un stadiu de degradare profunda.

Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca o persoana s-ar fi sprijinit de acea balustrada sau poate mai rau: un copil nevinovat. Daca acea balustrada ar fi cazut de pe o institutie publica sau de la o locuinta privata, am fi avut parte de o adevarata stire de presa. Dar nu in cazul de fata: cand e vorba de blocuri, nimeni nu se face vinovat, caci atunci cand mai multi poarta o responsabilitate totul e plin de iresponsabilitate.

Asociatiile de proprietari si proprietarii blocurilor nu vor sa intelega ca intretinerea curenta reprezinta nu doar un act de responsabilitate, ci si o obligatie legala. Sunt ei constienti de faptul ca avariile pe care le-au produs sunt responsabilitatea lor? Daca cineva ar fi murit, cine ar fi purtat vina morala (nu penala)?

Imediat se arunca vina pe primarie, iar politicienii, pentru voturi, sar repede si acopera ei costurile din banii contribuabililor.

Asa cum proprietarii de case isi intretin periodic imobilul, tot asa si asociatiile de proprietari sunt responsabile de partile comune. Anvelopa cladirii (peretii si acoperisul) precum si partile comune (casa scarii, subsolul, etc...) apartin tuturor.

Nu Primaria este obligata sa intretina aceste spatii, ci chiar cei care detin apartamente in blocurile respective. In cazul de fata, balustrada reprezinta un element comun, chiar daca balconul este detinut in proprietate.

Toata lumea asteapta ca stirea sa treaca si sa continuam in acelasi fel: o dam inainte cu "merge si asa". O sa o dam tot asa pana cand cutremurul va arata cat de mult ne costa neintretinerea cladirilor in care locuim, iar acolo cu siguranta statul nu va mai detine fondurile necesare pentru a reface integral ceea ce s-a stricat.

Daca aceste reparatii curente s-ar face la momentul potrivit, costurile nici nu ar fi sesizabile. Atunci cand ele sunt lasate sa avanseze, ajung sa produca si alte avarii ce nu mai pot fi remediate atat de usor.

Cand a fost vorba de #Colectiv, am aruncat cu totii cu pietre, desi daca ne uitam in propria ograda am fi vazut ca avem aceeasi abordare ca si cei implicati in acel caz.

Doctorii sunt si e de vina, drumarii sunt si ei de vina, invatatorii sunt si ei de vina, politicienii si ministrii mai mult decat toti ceilalti, dar... nu noi, cei care stam de partea cealalta a televizorului sperand ca nu ne va veni randul, sau ca noua nu ni se poate intampla.

Ei doar au avut ghinionul ca toti factorii nefasti sa se alinieze la acel moment. Cand e vorba de propriul interes, dam si noi inainte cu "merge si asa".

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - Editia 4

Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
România înregistrează o rată anuală a inflației mai mult decât dublă față de media înregistrată la nivelul UE. Însă, greul abia a început: „taxa pe carbon", asumată la nivelul UE...
Care este stadiul Autostrăzii A8. Premierul tocmai a vorbit despre finalizarea drumului de mare viteză care va lega Moldova de Transilvania - FOTO
Care este stadiul Autostrăzii A8. Premierul tocmai a vorbit despre finalizarea drumului de mare viteză care va lega Moldova de Transilvania - FOTO
Din ce în ce mai mulți oameni de afaceri din România devin vocali, când vine vorba despre problemele infrastructurii rutiere. După „ȘîEu", multe alte inițiative de asemănătoare s-au...
#balcoane daramate vant, #acoperisuri daramate vant , #proprietari