Ziare.com

Stii ce drepturi ai, ca proprietar, in raport cu administratorul blocului?

Luni, 28 Martie 2011, ora 07:12

   

Stii ce drepturi ai, ca proprietar, in raport cu administratorul blocului?
Pentru ca, de multe ori, conflictele dintre administratorii blocurilor si proprietari pornesc din cauza faptului ca nu isi cunosc drepturile si atributiile, Protectia Consumatorului a intocmit o lista cu acestea.

Obligatiile administratorului de bloc sunt acelea sa-si initinteze locatarii, prin afisare la loc vizibil, asupra modului de stabilirea a cheltuielilor curente, dar si sa controleze personalul angajat pentru diverse activitati gospodaresti.

De asemenea, administratorii trebuie sa se asigure de efectuarea eficienta a lucrarilor de intretinere si reparatii ale elementelor proprietii comune, sa verifice contractele de inchiriere dintre asociatia de proprietari si persoanele fizice sau juridice care folosesc spatii din propietatea comuna.

Administratorul nu are numai obligatii, ci si drepturi. Acestea presupun ca pot sa stabileasca termenii in care se vor realiza serviciile de intretinere si de reparatii curente ale bunurilor aflate in folosinta comuna sau individuala (numai daca aceste activitati perturbs folosirea normala a partilor comune), sa citeasca periodic indexul contoarelor individuale, sa treaca la plata "musafirii" care depasesc limita de sedere sau sa inspecteze propietatea individuala, in scopul depistarii si eliminarii unor defectiuni aparute la instalatiile de folosinta comuna.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cum raspunde administratorul pentru faptele sale?

In cazul in care face fapte in afara legii, administratorul raspunde contaventional, cu amenda de la 200 lei la 2.000 lei, pentru neindeplinirea obligatiilor privind siguranta cladirii si functionarea normala a instalatiilor acesteia sau civil, patrimonial, pentru prejudicierea locatarilor.

Aministratorul poate raspunde si penal, pentru delapidare, prin insusirea si/sau folosirea de bani, valori ori alte bunuri administrate.

Care sunt drepturile proprietarilor?

Fiecare proprietar, indiferent daca face parte sau nu din asociatia de proprietari, are dreptul de a folosi proprietatea comuna in conditiile stabilite de lege, de regulamente ale autoritatilor in drept, dar nici un proprietar nu poate folosi aceasta proprietate astfel incit sa lezeze drepturile sau interesele oricarui alt proprietar.

Fiecare proprietar poate folosi, poate ipoteca sau poate instraina, in deplina libertate, proprietatea imobiliara pe care o detine.

La randul lor, membrii asociatiei de proprietari au urmatoarele drepturi:
- sa participe cu vot deliberativ la adunarea generala a asociatiei de proprietari, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei. pentru a beneficia de acest drept, persoana in cauza trebuie sa posede capacitate juridica deplina. minorii si persoanele puse sub interdictie nu pot fi alei in organele de conducere sau de control ale asociatiei de proprietari;

-sa solicite si sa primeasca, ori de cite ori este necesar si motivat, explicatii cu privire la calculul cotei de contributie afisat pe lista de plata si sa conteste, in scris, la comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei, cuantumul stabilit al acestei cote, iar in cazul in care contestatia a fost respinsa, sa se adreseze adunarii generale; contestatia nu suspenda plata contributiei, dar determina, in cazul aprobarii, aplicarea unei proceduri de reglementare ulterioara, in cadrul comitetului executiv sau al adunarii generale a asociatiei de proprietari

- daca o decizie a asociatiei de proprietari este contrara statutului, acordului de asociere, legilor sau este de natura sa produca daune considerabile unei minoritati a proprietarilor, orice proprietar poate actiona in justitie valabilitatea respectivei decizii, in termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia;

-sa solicite, in baza unei cereri catre presedintele asociatiei de proprietari, diminuarea temporara a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei (reducerea cheltuielilor de intretinere, dar nu si a cheltuielilor comune), daca lipsa din apartament este de cel putin 15 zile calendaristice pe luna;

- sa puna intrebari si sa solicite explicatii comitetului executiv, referitoare la activitatea asociatiei de proprietari;

- sa beneficieze, cind este cazul, de toate facilitatile rezultate in urma activitatilor desfasurate de asociatia de proprietari, in functie de cota-parte de proprietate si de gradul de implicare;

- sa participe la activitatile lucrative ale asociatiei, benevol, in functie de capacitatile profesionale;

- sa beneficieze de garantii morale i materiale, stabilite de adunarea generala a asociatiei de proprietari, pentru initiative personale, finalizate, in folosul asociatiei de proprietari;

- sa prezinte spre rezolvare probleme specifice asociatiei de proprietari sau probleme deosebite, care nu au putut fi solutionate pe cale obisnuita, si sa participe activ la actiunea de solutionare.

InfoCons-www.protectia-consumatorilor este o organizatie financiar independenta, neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor. Revista auditata de Centrul pentru Consultanta, Consiliere, Informare, Teste Comparative, Studii si Cercetari in Domeniul Consumului. Pentru mai multe informatii, vizitati protectia-consumatorilor.ro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 79831 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mama ei de gramatica ce ne mai da de furca

Ma copii ai durerii, daca sunt PROPRIETAR atunci detin o PROPRIETATE, nu o PROPIETATE !

 

si in plus

Lucrativ inseamna cu totul altceva decat crede cel ce-a scris articolul.

Nu ai nici un drept .

La lege zice ca daca nu esti multumit de ce scrie la avizier , ai dreoptul sa contesti in 10 zile sumele sau calculele .
Nu faci asta , oricare judecator corupt te zvarle in penalizari si te scoate la licitatie pt plata datoriilor .
Cunosc firme de administrare care au sute de reclamatii la politie , care fura si nu li se intampla nimic .
In schimb , pot initia procese impotriva alora care ii reclama si-i executa silit .
Nu aveti nici un drept , pt ca Asociatia are privilegiu asupra proprietarilor . Pt ca partile comune , reprezentand 0,ceva% din proprietate , prin administrator si contorul comun , prin salariul sau si al femeii de serviciu sunt mai tari ca proprietarii .

Asa suna legile lui Ciorbea .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor