Arhitectii: Programul de reabilitare termica este un esec arhitectural

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 22:12
4428 citiri
Arhitectii: Programul de reabilitare termica este un esec arhitectural
Foto: emaramures.ro

Arhitectii din Romania spun ca programul de reabilitare termica este un esec din punct de vedere arhitectural si chiar o "crima" in cazul anumitor cladiri de patrimoniu. Ordinul Arhitectilor spune ca vina apartine tuturor celor implicati in derularea proiectelor.

"Vina pentru orice esec in arhitectura (...) este perfect impartita intre cei care comanda lucrarea, cei care o gandesc, cei care o autorizeaza, cei care construiesc si toti ceilalti care o accepta ca atare", a declarat presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, potrivit Mediafax.

In opinia lui, programul de reabilitare termica are o abordare unidirectionala, vizand doar eficienta energetica, iar calitatea in arhitectura este "o problema complexa". El a adaugat ca esecul s-a transformat chiar si in "crima" in cazul unor cladiri de patrimoniu, care nu trebuie sa fie "pur si simplu trase in polistiren".

Tiganas a precizat si ca arhitectii au rezerve in ceea ce priveste proiectul de lege privind reabilitarea fatadelor, promovat de Ministerul Dezvoltarii. El spune ca documentul se bazeaza pe masuri punitive, problema fiind insa una de cultura si civilizatie.

"Oamenii vor recidiva, nu-i poti obliga sa-si reabiliteze fatadele sub presiunea amenzii", a punctat arhitectul.

De asemenea, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania a atras atentia ca cea mai proasta alegere cand vine vorba de cultura in arhitectura este "cultura pretului cel mai mic" din procedurile de achizitie publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#reabilitare termica locuinte, #reabilitare termica arhitecti , #renovare