Visul american se naruie?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 August 2013, ora 11:58
7210 citiri
Visul american se naruie?

America sufera o profunda schimbare, dupa mai bine de o suta de ani de stagnare in vechile obiceiuri. Pentru prima data in ultimii 100 de ani, in 2011, rata populatiei urbane a depasit-o pe cea a populatiei suburbane, in Statele Unite.

Deceniu dupa deceniu, "visul american" de a trai in suburbiile inverzite si linistite, cu case mari pentru o singura familie si unde vecinii se cunosc toti intre ei, a asigurat o crestere constanta a numarului d persoane care se muta in suburbii, scrie Time.

Acum, in mai multe metropole, activitatea de constructie nu se mai petrece covarsitor in suburbii, ci in "miezul urban", odinioara ocupat preponderent de cladiri de birouri. Cererea pentru case mari, de familie, la marginea oraselor, scade, si nu numai sub presiunea crizei economice.

Sursa citata identifica ceva mai profund ce se schimba in structura sociala a Americii, si pe care criza imobiliarelor din urma cu cativa ani a scos-o la suprafata. Americanii nu mai doresc sa traiasca in suburbii. Acestea evocau, odata, un anumit tip de viata tihnit. Astazi, au ajuns sa insemne naveta zilnica la locul de munca, locuinte uriase si kitsch.

China va deveni prima super-putere economica mondiala, depasind SUA

Atata vreme cat automobilul nu a fost foarte raspandit, casele erau construite mai aproape unele de altele, creand comunitati bine inchegate. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial insa, si penuria de locuinte ce i-a urmat, s-a ajuns la raspandirea la scara larga a creditelor imobiliare cu dobanda zero pentru milioane de veterani.

Visezi sa ai afacerea ta in SUA? Cum obtin romanii viza de investitor - Interviu

Raspandirea accelerata a automobilului a eliberat clasa de mijloc de constrangerile transportului public si a dus la extinderea suburbiilor, care au ajuns sa fie tot mai departe de centrul oraselor si tot mai depersonalizate.

Asa s-au creat comunitatile izolate pentru o singura clasa sociala, fara institutii culturale care sa uneasca locuitorii lor, doar cu magazine si fast-food-uri. In ultimii ani a aparut o adevarata miscare culturala ce evidentiaza neajunsurile suburbiilor: de la serialul "Neveste disperate" la trupa de rock Arcade Fire, care a scos un album intreg dedicat anxietatii adolescentine si izolarii din suburbii.

Economia SUA si problemele din 2013 - Ce vand si ce cumpara romanii de la americani

Exista inca cerere mare pentru suburbii si viata acolo: spatiu, curte proprie, scoli mai putin aglomerate. Insa, pe masura ce America se reaseaza pe linii mai urbanizate, viitorul ar putea fi nu cel al "visului american" (o casa, o peluza, un gard alb, doi copii si o masina), ci al "viselor americane". Suburbiile vor deveni mai omogene din punct de vedere etnic si socio-economic.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#America vis american, #America suburbii probleme , #rezidential
Comentarii
Poza giselllo
giselllo
rank 3
dar orasele de rulote si corturi....?!!!
Poza curat-murdar
curat-murdar
rank 5