Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Imobiliare.ro lanseaza noul trend pe segmentul inchirieri spatii comerciale

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:21
6416 citiri
Imobiliare.ro lanseaza noul trend pe segmentul inchirieri spatii comerciale
Foto: SpatiiComerciale.ro

Imobiliare.ro, principalul site imobiliar din Romania, a lansat SpatiiComerciale.ro, primul proiect national dedicat exclusiv segmentului comercial.

Siminel Andrei, seful operatiunilor din Romania ale fondului american de investitii NCH, care detine imobiliare.ro, spune ca ideea lansarii acestui proiect vine dintr-o experienta proprie.

"Ideea proiectului SpatiiComerciale a plecat de la o experienta personala. Am incercat sa facem o retea de magazine si era foarte greu. Nu gaseam spatii, pentru ca nu aveam cum sa vorbim cu proprietarii. Mai ales ca era vorba de spatii in care pozitionarea era extrem de importanta. Nu am reusit sa facem reteaua respectiva pentru ca a fost dificil sa trecem de acest pas. Erau magazine mici, voiam un anumit gen de locatii si am zis uite o piata unde ai nevoie de informatii", a declarat Siminel Andrei, in cadrul conferintei de lansare a proiectului SpatiiComerciale.ro.

Reprezentantul NCH in Romania a adaugat ca incaseaza anual circa 20 milioane de euro din inchirierea spatiilor comerciale ce apartin companiilor Romarta si Metex.

In Romania, fondul de investitii american are un portofoliu de 1.000 de magazine prin intermediul firmelor Romarta si Metex, totalizand 200.000 metri patrati, in 20 de orase, din care in Bucuresti sunt 100 de spatii comerciale.

"Din totalul de 1.000 de spatii comerciale ale Romarta, 10% sunt goale pentru ca se afla in orase sarace, in care nu mai exista industrie", a mai spus Siminel Andrei.

SpatiiComerciale.ro poate contribui la dezvoltarea economica

La randul sau, Adrian Erimescu, directorul portalului Imobiliare.ro, sustine ca proiectul SpatiiComerciale.ro poate contribui la dezvoltarea economica si ca poate fi o punte de legatura intre proprietari si chiriasi, IMM-urile fiind principalii clienti.

"Nevoia de a separa continutul rezidential de cel comercial si lansarea proiectului SpatiiComerciale.ro s-au desprins in urma unei serii de cercetari calitative de tip focus-grup, organizate in 2012. Pornim cu 9.500 de spatii comerciale, din 437 de localitati. O treime din oferta disponibila deja pe site este concentrata in Bucuresti, urmeaza Timisoara si Cluj-Napoca", a declarat Erimescu, in cadrul aceluiasi eveniment.

De asemenea, directorul imobiliare.ro sustine ca proiectul va fi dezolvat in trei etape. "In primul rand, pana in mai 2013, ne concentram pe atragerea anunturilor de la marii proprietari si consultanti. Dupa luna mai 2013, vom introduce un sistem de tarifare, pentru fiecare anunt postat, iar, in etapa numarul trei, ne vom concentra pe atragerea micilor proprietari", a spus Erimescu.

Acesta a mai precizat ca preturile sunt, momentan, aceleasi ca la imobiliare.ro. "Politica noua de preturi nu am stabilit-o, ne focalizam pe cresterea traficului si pe atragerea de continut. Ne-am propus, pentru anul acesta, sa amortizam investitia initiala, de 100.000 de euro".

In acest moment, un anunt simplu, adica fara promovare, pe imobiliare.ro, costa cinci euro pe luna si poate creste la 20 de euro, daca sunt incluse promovari. Pentru agentii, preturile fara promovare variaza intre unu si trei euro pe luna si ajung la noua euro pe luna, in cazul anunturilor promovate.

Din punctul de vedere al potentialilor chiriasi, oferta de proprietati comerciale din piata este foarte fragmentata, ceea ce le ingreuneaza accesul la spatiile disponibile. Aceasta categorie de clienti are, oricum, un acces limitat la spatiile prime, din cauza preturilor ridicate si conditiilor contractuale greu de indeplinit pentru o firma mica, dar poate reprezenta o buna piata pentru majoritatea spatiilor stradale sau cladirilor de birouri de clasa B sau C.

Pe de alta parte, ofertele sunt greu de gasit si prezentate sumar, iar chiriasii nu au posibilitatea de a-l contacta formal pe proprietarul unui spatiu deja inchiriat (dar care poate fi disponibil pe piata intr-un interval de timp relativ scurt).

Alexandra Grigore

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#spatiicomerciale imobiliare, #inchiriere spatii comerciale, #valoare spatii comerciale , #spatiu comercial
Comentarii