Avantajele si dezavantajele cumpararii unei "case la rosu". Ce costuri presupune definitivarea constructiei

Miercuri, 11 August 2021, ora 19:06
6552 citiri
Avantajele si dezavantajele cumpararii unei "case la rosu". Ce costuri presupune definitivarea constructiei
Fundatia este un element foarte important in constructia unei case FOTO Unsplash.com

Pandemia de coronavirus a schimbat viziunea multor romani, cand a venit vorba despre alegerea locuintei. Familiile nu mai cauta un simplu apartament. In 2020, romanii au fost cei mai rapizi din Europa la achizitii imobiliare.

Trei din cinci romani si-au cumparat o casa in doar trei luni si asta dupa ce au vizionat cel mult cinci proprietati, potrivit unui studiu ING.

De asemenea, cand au avut de ales intre locuinta mult dorita, peste jumatate dintre romanii chestionati au pus pretul pe primul loc, iar peste 30% sunt de parere ca au pierdut cel putin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus sa plateasca mai mult. Asadar, 58,3% dintre romanii intervievati au oferit exact pretul cerut de vanzator, iar doar 24,8% au negociat pretul pentru a obtine o oferta mai buna.

Totodata, pentru ca o casa la alb sau la cheie este foarte scumpa, o parte dintre romani au preferat, in ultimul an, sa isi achizitioneze terenul si sa isi construiasca casa din temelii sau au ales varianta "casa la rosu".

O casa la rosu este definita de cateva elemente, respectiv fundatia, structura, partea de zidarie, scarile si acoperisul. La acest nivel, locuinta nu contine instalatii sau tamplarie (usi, ferestre), casa la rosu fiind primul stadiu de constructie al unei case, dupa care urmeaza casa la gri si casa la alb.

Din ce este compus costul unei case la rosu

Preturile afisate pentru o casa la rosu includ atat costul materialelor, cat si costurile de realizare a constructiei (manopera). De asemenea, in acest pret sunt incluse si alte costuri conexe: transportul materialelor si al oamenilor, organizarea de santier, paza proprietatii pe durata ridicarii constructiei, potrivit arhitectului, Octavian Ungureanu.

Costul materialelor reprezinta aproximativ 70%, iar manopera constructiei inca 30%. Intrucat costul materialelor reprezinta principalul element al costurilor, realizarea casei in antrepriza proprie nu poate determina o scadere foarte mare a pretului final, noteaza eco-domo.ro.

"Daca avem 2 case identice ca suprafata iar una are 2 camere la parter, iar cealalta are numai o camera, cea dintai va fi mai scumpa "cu un perete despartitor". De asemenea, varianta de structura de rezistenta stabilita de inginerul structurist impreuna cu arhitectul (structura pe cadre, pe diafragme de beton, sau zidarie portanta) influenteaza foarte mult cantitatea de materiale (in special fier si ciment) ce trebuiesc folosite.

O structura "mai incarcata" impreuna cu o fundatie mai adanca (adancime ce poate fi data de natura terenului sau de declivitate - inclinare) poate determina cresterea costului de constructie si cu 20-25%! De aceea, o oferta exacta poate fi facuta numai pe baza planului constructiei. In plus, existenta unui necesar de materiale (care ar trebui, inclus in planul casei) usureaza foarte mult calculul de pret, si implicit compararea ofertelor dintre mai multe firme", a mai explicat arhitectul.

Care sunt avantajele casei la rosu

Pentru orice tip de locuinta ti-ai alege exista o serie de avantaje si dezavantaje la care te supui. Casa la rosu are multe avantaje insa si cateva dezavantaje pe care cei de la storia.ro le-au analizat.

* un avantaj principal ar fi este pretul redus, prin comparatie cu o casa finisata, la alb (la cheie);

* o casa la rosu iti permite sa te ocupi treptat de amenajare;

* un alt avantaj ar fi faptul ca poti alege materialele folosite pentru finisaje, in functie de nevoile tale;

* prin achizitia unei case la rosu vei putea stabili destinatia fiecarei incaperi exact cum iti doresti;

Care sunt dezavantajele unei case la rosu

* inainte de a cumpara o casa la rosu, este important sa fii la curent si cu riscurile pe care ti-i le asumi din pozitia de proprietar;

* in primul rand, nu stii cu exactitate ce materiale au fost folosite pentru elementele de baza ale cladirii (fundatie, pereti, acoperis etc.). Mai mult, designul casei vine la pachet si nu vei putea interveni in modificarea acestuia;

* un alt aspect se refera la faptul ca exista riscul ca etapele de construire sa nu fie respectate in detaliu, lucru care poate cauza neplaceri, necesitand reparatii costisitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#casa la rosu, #locuinta, #octavian ungureanu, #ING, #costuri , #stiri imobiliare