Metoda cea mai eficientă de izolare termică a unui apartament. Impactul asupra consumului de căldură în timpul iernii

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 04:00
9381 citiri
Metoda cea mai eficientă de izolare termică a unui apartament. Impactul asupra consumului de căldură în timpul iernii

Metoda cea mai sigură de a reduce costurile de întreținere este aceea de a spori eficiența energetică a clădirii în care locuiești prin reducerea consumului de energie, dar menținând același nivel de confort.

„Daca obișnuiești să ții mereu caloriferele deschise pentru a face căldură iarna sau aerul condiționat pentru a nu te sufoca de căldură vara, înseamnă că locuință ta nu este eficientizată energetic. Din aceasta cauză nu ai parte de confortul higrotermic de care ai nevoie. Nivelurile ideale de umiditate și temperatura din locuință ta definesc confortul higrotermic”, au explicat experții de la Mathouse.

Menținerea acestor niveluri ideale implică de departe cel mai mare consum de energie al locuinței. Potrivit datelor oficiale, 57% din consum se duce către încălzirea locuinței, în timp ce aerul condiționat consuma 25%. Asta înseamnă că doar 18% din consumul total de energie îl folosim pentru alte utilități, precum iluminat, gătit și alte produse electronice și electrocasnice.

Pentru a determina cu exactitate nivelul de eficientă energetică al unei clădiri, ai nevoie de o expertiză și de un audit energetic, în urma căruia îți pot fi recomandate soluții de reabilitare termică a imobilului.

Cele mai importante lucrări de reabilitare ale unei clădiri sunt:

  • izolarea exterioară a pereților;
  • montarea geamurilor termopan;
  • înlocuirea conductelor de distribuție

„Izolarea exterioara a pereților se face pentru a îmbunătăți inerția lor termică. În fizică, inerția termică a unui obiect se referă la proprietatea acestuia de a fi rezistent la schimbările termice externe. Asta înseamnă că pereții cu o inerție termică ridicată acumulează mai greu căldura, dar o și eliberează mai încet atunci când ar trebui să se răcească.

Cu alte cuvinte, pereții tăi ar rămâne vara relativ reci, iarna ar distribui căldură, iar tu ai consuma mult mai puțin curent și gaz pentru același nivel ridicat de confort termic”.

Astfel, izolația exterioară este cea mai eficientă pentru izolația termică, deoarece izolează peretele de temperatura exterioară, nu locuință de temperatura peretelui și este eficientă în hidroizolație și izolație fonică.

Nu afectează cu nimic spațiul interior al locuinței, proprietarul nu este nevoit să renoveze pe interior pentru a o aplica.

Cum știi ce tip de izolație ai nevoie pentru apartamentul tău

Pentru că există atât de multe posibilități de izolație termică, fonică și hidroizolație, pentru exterior, varianta optimă se alege în funcție de fiecare situație în parte, luând în calcul:

  • factorii de mediu (nivelul precipitațiilor, poziția locuinței, nivelul pânzei freatice);
  • clima (media de temperatură, frecvența precipitațiilor, ierni geroase, veri calde);
  • poziția casei față de punctele cardinale (orientarea spre nord este asociată cu încăperi mai reci și mai umede, de exemplu);
  • gradul de umbrire al casei (prezența copacilor);
  • forma acoperișului;
  • existența mansardei și/sau a beciului;
  • suprafața totală a pereților exteriori.

„Contează și tipul fundației, prezența sau nu a camerelor la demisol sau subsol, dar și tipul materialelor de construcție folosite pentru pereți. Pentru a stabili ce tip de soluție este indicată, opinia unui specialist este importantă, mai ales că trebuie luate în calcul atât de multe elemente.

Termoizolația și hidroizolația implică anumite costuri care pot varia mult, în funcție de materialul folosit și de manopera de execuție. Stabilirea unui buget inițial este utilă, mai ales pentru că eficiența energetică se poate obține doar atunci când izolația exterioară este complet montată și finisată”, au explicat specialiștii de la Storia.

Izolația exterioară poate să fie cauza apariției condensului și a umezelii excesive în casă dacă materialele alese sunt de slabă calitate sau nu sunt montate corect

Este important că, după finalizarea lucrărilor, evoluția umezelii în casă să fie monitorizată, pentru a vedea dacă pereții „respiră” eficient, iar ventilația casei (aerisirea) este corect realizată. O atenție specială trebuie acordată mansardelor și podului, mai ales structurii de lemn a acoperișului, pentru a nu dezvolta mucegaiuri, unele periculoase pentru sănătate, că urmare a umezelii excesive.

Nu în ultimul rând, trebuie respectată tehnologia pe care o implică fiecare tip de material în parte. Randamentul vă depinde de respectarea acestor etape. Chiar dacă un proiect de izolație exterioară poate părea, în ansamblul său, costisitor, investiția se vă amortiza destul de rapid, prin reducerea substanțială a cheltuielilor pentru încălzirea și răcirea casei.

Mai mult, „o casă izolată corect este una a cărei valoare de piață crește considerabil, ceea ce reprezintă un beneficiu care nu poate fi neglijat”.

Cum afli dacă apartamentul tău este eficient energetic

Pentru a afla mai multe despre eficienta energetica a clădirii tale, poți cere eliberarea unui certificat energetic. Acesta poate fi întocmit doar de un auditor energetic autorizat, dând clădirii o nota de la A (însemnând o clădire foarte performanta din punct de vedere energetic) la G (pentru o clădire ineficienta energetic). Acest certificat este obligatoriu în cazul vânzării unei construcții sau a unei locuințe, iar durata să de valabilitate este de 10 ani.

Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...