Ziare.com

Romania - lider european la cresterea pretului caselor in primul trimestru din 2013

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 23:34

   

Romania - lider european la cresterea pretului caselor in primul trimestru din 2013
Romania s-a situat pe primul loc in UE la cresterea pretului caselor pe trimestrul I 2013 in raport cu trimestrul anterior, cu o majorare de 4,3%, potrivit datelor comunicate vineri de Eurostat. Ea a fost urmata de Estonia (+3,1%), Letonia si Slovacia ( cu cate 2,3%). Cele mai mari scaderi ale preturilor au fost consemnate in Spania (-5,1%), Cipru (-4,8%), Ungaria (-3,3%) si Portugalia (-3,2%).

Deocamdata, locul ocupat in clasamentul cresterii preturilor in domeniul imobiliar pe ultimele 12 luni este unul modest, rezultatul de -0,8% plasandu-ne undeva la mijlocul plutonului. Dar, tocmai de aceea, este de remarcat recuperarea scaderii inregistrate in a doua parte a anului trecut (-4,2% in trimestrul III 2012 si -0,1% in trimestrul IV 2012) si posibila inversare a trendului descrescator.

Indicatorul urmarit la nivel european pentru a urmari modul in care evolueaza pretul locuintelor este denumit House Price Index ( HPI). El sintetizeaza, pe baza unei metodologii unitare la nivelul tarilor UE, evolutia preturilor proprietatilor achizitionate, atat cele noi cat si cele deja existente, indiferent de destinatie si de proprietarii anteriori.

HPI la nivel european se calculeaza pe baza tuturor HPI la nivel national, folosind o agregare pe baza de medie ponderata cu Produsul Intern Brut al tarilor vizate la valori exprimate la paritatea puterilor de cumparare standard ( ajustate cu nivelul relativ al preturilor).

Citeste mai multe despre Semnal important: Romania - lider european la cresterea pretului caselor in primul trimestru din 2013 pe Curs de guvernare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1969 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daca preturile cresc % in timp ce scad valoric

explicatia este in modul de calcul al indicelui HPI... pana la urma acest indice este coroborat invers proportional cu PIB-ul fiecarei tari... mai pe sleau, a scazut PIB-ul, n-au crescut preturile.

 

Incearca si dezvoltatorii

sa resusciteze mor tul cu tot felul de analize. Adevarul este ca la datoria externa pe care o avem, sectorul imobiliar va fi varza cel putin 20 ani de acum incolo.

Articole contradictori

Ieri au scazut,astazi cresc...nu sti ce sa mai crezi.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor