Palatul Parlamentului figureaza in actele Camerei Deputatilor cu o valoare de zero lei, iar alte imobile de lux din Capitala sunt evaluate in acte la preturi de nimic, si asta pentru ca, desi sunt obligate de lege, institutiile statului nu fac evaluarea periodica a portofoliului de proprietati.
Chiar daca institutiile statului sunt obligate de sapte ani sa faca acest lucru, nimeni nu se sinchiseste sa plateasca un evaluator in acest sens. Reguli vechi de 20 de ani, frica de impozite marite sau constatarea unor lipsuri la inventar nu motiveaza autoritatile sa scoata la suprafata datele reale, scrie Capital.
In aceste conditii, Curtea de Conturi a stabilit ca in 2008 au fost inregistrate prejudicii de trei miliarde de euro numai din proasta administrare a patrimoniului statului.Pe de alta parte, nu numai ca statul nu stie ce detine in proprietate, dar rezultatele controalelor efectuate de Curtea de Conturi se soldeaza cu amenzi ursturatoare, platite tot din bani publici.
Situatia este grava in conditiile in care actuala perioada economica pe care o traversam ar putea sa ii determine pe guvernanti sa se gandeasca, la fel ca si autoritatile din alte state, sa vanda o parte din imobile pentru acoperirea datoriilor.
Valori de tot rasul
Lista de inventar a a RAAPPS, care administreaza cele mai de pret imobile din Romania, este uluitoare.
Conform inventarului centralizat de Ministerul Finantelor Publice, Palatul Stirbei - retrocedat si vandut in 2007 pentru noua milioane de euro si al carui domeniu se intinde pe 25 ha, a fost evaluat la 41.076 lei, o suma absolut infima.
In plus, in aceasta lista inventarul terenurilor cu valoare de un leu se intinde pe cateva pagini, la care se adauga o serie de case de oaspeti cu valori simbolice. Adunate, aceste imobile de patrimoniu nu depasesc valoarea de 652 lei.
Situatii similare se intalnesc si in cazul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV), care i-a informat pe jurnalistii de la Capital ca are in administrare 10.000 de ha de teren evaluate la zi, insa figureaza pe lista de inventar centralizata de Ministerul Finantelor cu sute de hectare de teren la pret de un leu.
"Institutia inventarului este periculoasa. Daca ai un minus sau un plus in gestiune, gestionarul intra la zdup automat. Acesti oameni nu se ocupa de evaluari si de inventarieri deoarece ocupa vremelnic o functie si nu sunt motivati. Statul habar nu are ce detine per global: actiuni, terenuri sau alte proprietati. Ar trebui sa existe o lista cu bunurile detinute de stat, inclusiv cu valoarea lor estimata. Comunistii au fost ultimii care se mai ocupau de astfel de lucruri", a declarat Razvan Orasanu, fostul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Asa se explica probabil de ce Casa Vernescu de pe Calea Victoriei, unul dintre imobilele simbol ale Bucurestiului, este evaluata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National la doar 664 lei, in timp ce Banca Nationala a Romanie figureaza pe lista de inventar a Ministerului Finantelor cu doua terenuri, un lot liber de 1,64 ha si altul aferent Institutului Bancar Roman in suprafata de 5.200 mp, ambele evaluate la un leu.