Ce s-a intamplat cu preturile terenurilor in cinci ani de criza?

Vineri, 08 Martie 2013, ora 07:31

   

Ce s-a intamplat cu preturile terenurilor in cinci ani de criza?
In ultimii cinci ani, preturile terenurilor la nivel national au inregistrat scaderi de peste 70%, numarul ofertelor a coborat la cateva zeci in orase si judete importante ale tarii, iar terenuri destinate investitiilor sunt vandute in prezent chiar de catre proprietari.

Cele mai abrupte reduceri ale preturilor au fost consemnante in Timisoara, unde terenurile s-au ieftinit cu 71% in intervalul februarie 2008-februarie 2013, de la 172 euro/mp la 50 euro/mp, potrivit datelor transmise de imobiliare.ro Ziare.com.

"Cei care achizitioneaza proprietati imobiliare o fac din doua mari motive: pentru necesitatea locuirii si in scop investitional. Avand in vedere faptul ca segmentul de clienti care aveau scopuri investitionale a scazut foarte mult, atunci sigur ca a disparut o buna parte din cererea solvabila de pe acest segment.

In ceea ce ii priveste pe cei care achizitioneaza pentru necesitatea locuirii, persoanele care voiau sa-si construiasca locuinte secundare sau case de vacanta au renuntat la acest scop pe perioada crizei. Atunci, segmentul terenurilor a fost cel mai lovit dintre toate segmentele pietei imobiliare", a explicat analistul imobiliar dr. Ion Radu Zilisteanu, pentru Ziare.com.Comparativ cu Timisoara, in Constanta au avut loc scaderi de mai mica amploare, aici preturile terenurilor coborand de la 206 euro/mp in februarie 2008 la 146 euro/mp cinci ani mai tarziu, ceea ce reprezinta un declin de 29%.

Preturile au cunoscut evolutii diferite in functie de regiunile geografice in care sunt amplasate terenurile, potentialul economic al acestora avand un rol decisiv in ochii investitorilor.

"In special in investitiile in terenuri este foarte importanta masa critica economica pe care o are regiunea respectiva. Cu cat o anumita zona este mai bine din punct economica, atrage investitori in alte domenii decat cel imobiliar, atunci el devine atractiv si pentru investitii imobiliare. Zonele mai slab dezvoltate sunt primele la care investitorii renunta", a precizat Radu Zilisteanu.In Capitala, la nivelul intregului oras, exista o scadere de aproximativ 60% in 2013 fata de 2008, potrivit datelor imobiliare.ro, variind insa foarte mult de la o oferta la alta.

Pe de alta parte, piata terenurilor va fi si prima care isi va reveni dupa incheierea crizei, deoarece foarte multi investitori vor incerca sa profite de oportunitatea pretului redus, este de parere analistul.

"Este imposibil de estimat cand se va incheia criza, pentru ca situatia este extrem de complexa si de fluida. Cum nici in economie nu se intrezareste o crestere consistenta in acest an, atunci este clar ca si piata imobiliara va mai avea de asteptat", a spus acesta, in special in contextul in care indicatori imobiliari prezinta semne de ameliorare cu o intarziere de pana la 12 luni fata de revenirea economiei.

Cine cumpara in prezent

Desi la un nivel mult mai redus, fiind vizibila si o scadere importanta a ofertelor disponibile, au loc in continuare tranzactii pe segmentul terenurilor. Cei care cumpara sunt persoane interesate de loturi mici, in scopul construirii de locuinte, dar si investitorii care vaneaza oportunitatile oferite de criza, cei care vor sa profite de preturile scazute ale terenurilor, dar ale manoperei si materialor de constructii, a aratat Radu Zilisteanu.

Sunt cautate in special terenurile care sunt amplasate in zone foarte bune si sunt deservite de toate utilitatile.

"Sunt suficiente oportunitati de investitii, tinand cont de faptul ca preturile au scazut si cu 70% fata de perioada de varf. Investitorii cu bani au un excelent context de negociere in aceasta perioada. Interesant este faptul ca in multe cazuri, terenuri de mari dimensiuni, cu caracter investitional, sunt scoase la vanzare chiar de proprietari", au mentionat reprezentantii imobiliare.ro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7337 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
RETARDER
rank 5
alo, nea Camelia
in If e teren de vinzare cu 25e/mp si nu cumpara nici dre.aq. Ca nu mai sint bani. Asa ca terenurile se vor ieftini pina la nivelurile din 2001 in 2-3 ani pt ca vom fi la fel de saraci ca atunci
La comanda cui ai scris articolul asta de batjocura?
opinius
rank 2
nu cred ce spune domnul Zilisteanu
conform lui:
"piata terenurilor va fi si prima care isi va reveni dupa incheierea crizei, deoarece foarte multi investitori vor incerca sa profite de oportunitatea pretului redus"

E cred ca este exact invers. Prima data trebuie sa fie crestere economica relectata cativa ani in buzunarele consumatorului final, ca apoi consumatorul sa se gandeasca la achizitii de bunuri de folosinta indelungata (case+terenuri).

Investitorii nu se vor grabi sa cumpere si sa dezvolte noi proiecte imobiliare pana nu se vor vinde cele care stau acum neocupate.

Asadar, imobiliarele sunt ultimele care ies din criza.
klok
rank 1
valoarea unui teren ...
e ZERO ! terenul este pus in valoare de infrastructura si, atata vreme cat aceasta nu exista, valoarea terenului ramane zero ! v-ati luat tzeapa ! noi ne-am desteptat !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor