Presedinte ANRP: Mai putini bani la fostii proprietari, daca vor fi terenuri atractive

Vineri, 15 Martie 2013, ora 22:36
3076 citiri
Presedinte ANRP: Mai putini bani la fostii proprietari, daca vor fi terenuri atractive
Foto: Arhiva

Statul va avea de platit mai putin fostilor proprietari, in masura in care va identifica terenuri atractive, care sa starneasca interesul detinatorilor de puncte cu care vor putea participa la licitatii publice pentru achizitionarea de noi proprietati, a sustinut vineri presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu.

Precizarea sa vine dupa ce institutia pe care o conduce a facut public proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania, urmand ca Executivul sa-si angajeze raspunderea pentru acesta in fata Parlamentului pe 26 martie.

"Premierul Victor Ponta si-a asumat acest lucru si vrea sa si-l asume si in fata Parlamentului ca va milita ca terenurile agricole si terenurile forestiere care apartin in acest moment statului sa fie puse la dispozitia localitatilor pentru restituiri in natura catre vechii proprietari, acolo unde se mai poate face acest lucru, si tocmai de aceea s-a stabilit acel sistem de puncte care sa conduca la atribuirea de alte terenuri, in alte zone ale tarii, pentru oameni care isi doresc sa devina proprietari de teren", a declarat George Baesu.

El a amintit ca suma totala a despagubirilor solicitate de fostii proprietari a fost estimata la opt miliarde de euro.

"Din aceasta suma, o buna parte nu va mai fi nevoie sa fie platita daca statul va identifica si va pune la dispozitia oamenilor terenuri si padure. Aceasta suma se va diminua in masura in care statul va identifica terenuri atractive, care sa starneasca interesul detinatorilor de puncte", a afirmat Baesu.

In opinia sa, prevederile actualului proiect de lege sunt "practice", plecand de la prevalenta restituirilor in natura.

"Proiectul de lege este o acumulare de experiente atat pentru demnitarii care au fost implicati in cadrul comitetului interministerial - intre ei s-au aflat judecatori, prefecti, oameni care au lucrat la nivelul administratiei locale, care au fost implicati prin Cadastru in aplicarea legilor Fondului Funciar -, dar si prin experienta colectivului Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, care de multi ani de zile solutioneaza dosare. Deci acolo este toata experienta colectivului de functionari, a specialistilor in solutionarea dosarelor. In tot acest proces de elaborare a proiectului de lege am avut foarte multe discutii cu proprietari - le stiam asteptarile - si cu autoritatile locale si le stiam capacitatea organizatorica, financiara, disponibilul de teren si necesarul de teren. Proiectul de lege este un rezultat al punerii impreuna al tuturor acestor factori", a spus George Baesu.

El s-a referit si la intentia Guvernului ca in cazul imobilelor nationalizate, care acum functioneaza ca spitale, scoli sau institutii de cultura, sa introduca obligativitatea catre proprietari sa pastreze destinatia actuala a acestora timp de 20 de ani.

"E vorba de un lucru care s-a intamplat si inainte. Pe legile vechi, termenul acesta a fost de cinci ani. S-a stabilit ca statul la momentul acesta se confrunta cu nevoia identificarii de spatii pentru scoli, pentru spitale, pentru ca in temeiul legilor vechi trebuie sa puna la dispozitia fostilor proprietari astfel de imobile, cu astfel de destinatie si atunci s-a luat decizia prelungirii pentru un termen de 20 de ani. Statul in timp a platit chirie fostilor proprietari, carora le retrocedeaza dreptul de proprietate, dar mentine posesia pentru aceste imobile", a adaugat seful ANRP.

Fostii proprietari de imobile nationalizate, ale caror dosare au fost solutionate, isi vor primi despagubirile in termen de cinci ani, in transe anuale egale de cel putin 5.000 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2014, potrivit proiectului de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Cei care nu pot fi despagubiti in natura vor primi, drept masura compensatorie, puncte cu valoare de un leu, cu care vor putea participa la licitatii publice pentru achizitionarea altor case sau, incepand cu 2017, pot opta pentru valorificarea acestora in numerar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#despagubiri proprietari terenuri paduri, #Ponta retrocedari, #Ponta case nationalizate , #teren