Ce se întâmplă cu un contract de arendă când intervine decesul uneia dintre părţi. Condițiile în care are loc rezilierea

Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 04:00
10528 citiri
Ce se întâmplă cu un contract de arendă când intervine decesul uneia dintre părţi. Condițiile în care are loc rezilierea
Contractul de arendă poate fi încheiat atât pe durată determinată, cât și pe o perioadă nedeterminată cu exactitate FOTO Pixabay.com

Ai fost martorul unei discuţii în familie legată de nişte terenuri pe care bunicii tăi le-au deţinut şi care au fost date în arendă unor rude care trăiesc undeva într-o zonă rurală din ţară şi care trimiteau, anual, produse şi bani.

Ai vrea să înţelegi exact care sunt elemente pe care trebuie să le conțină contractul de arendă, care ar fi durata acestuia şi în ce condiţii încetează, asta plecând de la definiţia conceputului.

Ce înseamnă "a da în arendă"

Arenda constă în cedarea temporară a dreptului de exploatare asupra unor bunuri agricole, construcții, utilaje sau animale. Contractul de arendă, încheiat între arendator și arendaș, este un document care are drept obiectiv înțelegerea dintre părți.

Ambele părți au drepturi și obligații, specificate în contract, pot solicita modificări sau pot prelungi contractul, de la caz la caz.

Arendarea aduce beneficii deopotrivă proprietarului, pământul său (cele mai multe ori sunt terenuri agricole) nu rămâne în voia naturii, iar la finalul sezonului, obține recoltă, în vreme ce arendașul are un loc de muncă și păstrează o cotă din recoltă pe care, mai apoi, o poate vinde.

Tipurile contractelor de arendă

Contractul de arendă poate fi încheiat atât pe durată determinată, cât și pe o perioadă nedeterminată cu exactitate, respectiv cea necesară recoltei produselor pe care bunul arendat urmează să le producă în anul agricol respectiv.

"În cazul încheierii contractului pe o perioadă determinată, articolul nr. 1783 din Codul Civil spune că nu poate fi depășită o perioadă mai mare de 49 de ani. Dacă documentul este întocmit pe o perioadă mai mare, se reduce automat până la maximul permis de lege.

În cazul plantațiilor de viță-de-vie, arbuști fructiferi, hamei și duzi în declin, arendarea poate fi mai mică de cinci ani, în funcție de starea plantației și de durata de exploatare rămasă.

Pentru suprafețele de teren mai mici de un hectar, a căror dare în arendă este justificată prin lipsa temporară a mijloacelor de producție materiale sau financiare, de motive de sănătate sau absența din localitate, durata de arendare poate fi mai mică de cinci ani.

De asemenea, terenurile agricole mari se oferă în arendă pe minimum 15 ani, în timp ce pepinierele, culturile de căpșun, zmeur, mur, coacăz și agriș se dau în arendă pe minimum 10 ani", au explicat într-o analiză specialiștii de la storia.ro.

Elementele pe care trebuie să le conțină contractul de arendă

  • părțile contractante și datele personale ale acestora;
  • obiectul contractului de arendă, cu o descriere detaliată a bunului agricol arendat: suprafața terenului, potențialul de producție, posibilitatea de acces, distanța față de locurile de industrializare, starea terenului, a clădirilor, a utilajelor sau a amenajărilor;
  • scopul arendării;
  • durata arendării – este recomandat să fie trecută pe contract o perioadă pentru care se încheie arendarea. În caz contrar, contractul de arendă se consideră că este întocmit pentru perioada necesară recoltării roadelor produse de bunul agricol în cauză;
  • valoarea arendei și termenele de plată;
  • drepturile și obligațiile părților;
  • clauze de asigurare a bunului agricol – intră în obligația arendașului;
  • cazurile în care încetează contractul de arendă.

Temeiul legal al încetării contractului

Contractul de arendă poate înceta prin expirarea termenului, prin acordul părților, prin desființarea titlului arendatorului sau prin pieirea bunului (cum ar fi în timpul dezastrelor naturale), potrivit storia.ro. De asemenea, contractul mai poate înceta prin decesul, incapacitatea sau falimentul arendașului.

În cazul decesului arendatorului sau al arendașului, contractul de arendă poate continua doar dacă moștenitorii majori comunică în scris aceste intenții și obțin acordul scris al celeilalte părți, în termen de 30 de zile de la data decesului, potrivit articolului nr. 25 din Legea nr. 16/1994 actualizată.

"În ceea ce privește rezilierea contractului de arendă, aceasta are loc prin neîndeplinirea obligațiilor asumate în sarcina celeilalte părți și menționate în prevederile actului. Dacă una dintre părți nu își îndeplinește obligațiile contractuale, fără un motiv justificativ, cealaltă parte are la îndemână acest temei legal al încetării contractului.

Pentru a rezilia contractul de arendă, partea interesată trebuie să se adreseze instanței judecătorești, cu excepția cazurilor în care rezilierea unilaterală este prevăzută în contract".

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#arenda, #teren, #beneficii, #arendas, #arendator, #contract, #document, #Act, #teren agricol, #deces , #terenuri agricole