Cine si cat teren agricol poate cumpara: Cei care nu sunt din UE trebuie sa obtina cetatenia romana

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 00:06
9034 citiri
Cine si cat teren agricol poate cumpara: Cei care nu sunt din UE trebuie sa obtina cetatenia romana
Foto: Arhiva/Ziare.com

Persoanele fizice vor putea achizitiona terenuri agricole in limita a 150 de hectare, iar cele juridice pana la cel mult 1.500 de hectare, dupa cum s-a convenit cu producatorii pe proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole, a anuntat, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Proiectul de lege l-am discutat chiar in aceasta dupa-amiaza cu producatorii agricoli si am convenit sa limitam pe persoana fizica la 150 de hectare, ar fi ca o ferma de familie (...), iar pe persoana juridica am stabilit o masura similara cu cea aplicata in Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin exceptie se poate merge pana la 1.500 de hectare achizitionate de societatile cu personalitate juridica", a spus Achim Irimescu, la sesiunea online "De vorba cu ministrul tau", initiativa a Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic care sprijina dialogul intre demnitari si cetateni.

Pe de alta parte, seful MADR a afirmat ca au fost introduse si o serie de cerinte, care vor permite limitarea achizitiei de terenuri agricole in Romania, care, spera el, nu vor ridica probleme la nivel european.

"Am introdus si o serie de cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Astfel, societatile comerciale respective trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci si aici vor fi multe limitari.

Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu, cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare", a mai spus Irimescu.

De asemenea, ministrul a anuntat ca vor fi introduse in lege si alte conditii potrivit carora cei care cumpara teren sa fi fost fermieri pe o perioada de cel putin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei sa provina din agricultura. "Toate aceste conditii vor stabili un alt regim de vanzare a terenurilor agricole din Romania", a adaugat Irimescu.

"Ne fuge pamantul de sub picioare" - Necesitatea unei legi pentru romani

In luna mai, la Conferinta Nationala a Agricultorilor, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, avertiza ca sunt cel putin doua milioane de hectare de teren agricol care se afla in proprietatea firmelor sau a persoanelor straine.

"Vanzarea terenurilor agricole este o mare problema pentru Romania. Va spun sincer ca ne fuge pamantul de sub picioare. Ne trebuie o lege care sa creeze conditii favorabile de cumparare a terenurilor de catre cetatenii romani in primul rand. Legea 17/2014 a ajuns si ea sa fie ocolita. Sunt tranzactii cu suprafete de teren de zeci, sute de hectare, care au ajuns sa se faca prin donatii, pentru a se ocoli procedurile.

Sunt cel putin doua milioane de hectare de teren agricol care se afla in proprietatea firmelor sau persoanelor straine", a precizat atunci liderul LAPAR.

Tot in acest context, fostul secretar de stat in MADR, Adrian Radulescu, a sustinut ca aproape 70% din terenurile vandute catre firme straine ajung, in realitate, la fonduri de investitii.

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informatii pe Securitate Alimentara (SISA), romanii mai detin in proprietate sau arenda putin peste 30% din suprafata de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare.

Conform rapoartelor notariale, exista peste un milion de hectare de teren arabil in proprietatea strainilor (italieni 23,4%, nemti 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum si multinationale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Citeste si cum ne cumpara ungurii Transilvania: Cat teren agricol romanesc se afla in proprietatea strainilor.

Romania a liberalizat piata funciara la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la UE, ceea ce permite persoanelor fizice din UE sa cumpere terenuri agricole in tara, demers care a modificat regimul existent pana la finele lui 2013, cand doar persoanele juridice aveau acest drept.

Preturi cu mult sub cele din UE

In prezent, cele mai active trei zone ale tarii, in functie de numarul de dosare inregistrate cu oferte de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan sunt Timis, Vaslui si Arad. In prezent, in Romania, pretul unui hectar de teren agricol pleaca de la 2.000 de euro si poate ajunge pana la 18.000 de euro, insa in tarile UE poate depasi 30.000 de euro.

Romania are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafata arabila.

Citește și:
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit joi, 9 februarie, cu o replică pentru președintele Klaus Iohannis, afirmând că desemnarea premierului este un atribut care revine, conform Constituției,...
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...