Terenurile agricole din Romania, la mare cautare

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 12:55
8044 citiri
Terenurile agricole din Romania, la mare cautare
Foto: Arhiva

Estimarile bune privind cresterea profitabilitatii au condus la un avans semnificativ al investitiilor in terenurile agricole, potrivit unui studiu al firmei de consultanta DTZ Echinox.

In ciuda perceptiei generale ca agricultura este o afacere riscanta, investitorii sunt in cautare de oportunitati alternative pentru a-si diversifica structura portofoliilor, ceea ce a determinat cresterea interesului pentru sectorul terenurilor agricole, se arata in studiul remis Ziare.com.

In plus, investitorii se asteapta sa beneficieze de pe urma investitiilor in sectorul agricol pe termen mediu si lung, intrucat cererea de alimente si alte produse agricole va creste in continuare.

De exemplu, intre februarie 2009 si aprilie 2011, indexul Preturilor Alimentelor, monitorizat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, a crescut cu 68 la suta.

In contextul cresterii cererii de produse alimentare si al ofertei sarace de terenuri agricole, este de asteptat ca valorile terenurilor sa creasca, ceea ce creeaza loc pentru speculatii. In perioada 2000-2008, preturile pentru teren agricol in Romania au crescut cu aproximativ 300%.

Terenul agricol este in curs de afirmare ca o clasa de active, si, recent, achizitiile de terenuri au atras interesul investitorilor in mod special, se arata in studiul DTZ Echinox. Consolidarea de parcele mici in suprafete mai mari, cu scopul de a creste productivitatea si eficienta, a devenit o oportunitate pentru investitorii de "agribusiness".

Tendintele recente reflecta o abordare orizontala a dezvoltarii, concretizata intr-o participare sporita a investitorilor in industria agricola, inclusiv in productia de echipamente, spatii de depozitare etc.

Tarile din Europa Centrala si de Est devin din ce in ce mai populare in randul investitorilor internationali in sectorul agricol, iar Romania este nucleul acestei regiuni, datorita solului negru, numit cernoziom, care este deosebit de fertil si acopera 60 la suta din suprafata tarii.

Romania detine, in acelasi timp, 8% din suprafata agricola utilizata a tarilor membre din Uniunea Europeana, este optim pozitionata, din punct de vedere geografic, fata de rutele de export pe Marea Neagra si are conexiuni stranse cu rutele comerciale din Europa si Asia.

Preturile vor mai creste

"Studiul DTZ Echinox estimeaza ca pretul terenurilor agricole din Romania isi va pastra trendul ascendent pe termen mediu. Pana la sfarsitul anului 2012, pretul pe mp al terenurilor consolidate, in locatii cheie, ar putea inregistra o crestere de pana la 20% fata de media pietei. Avand in vedere interesul sustinut pentru astfel de achizitii, se estimeaza ca tranzactiile cu terenurile agricole sunt de natura sa reprezinte peste 50% din totalul tranzactiilor importante cu terenuri, care se asteapta sa fie inchise in acest an", a comentat Marius Grigorica, senior business analyst, DTZ Echinox.

Agricultura este un sector important al economiei din Romania, contribuind cu 7-10% la PIB, in functie de an si de conditiile climatice.

Romania are o capacitate agricola de aproximativ 14,7 milioane de hectare de teren, cu aproape 10 milioane de teren arabil, 3,3 milioane de hectare de pasuni, 220.000 ha de podgorii si 206.000 ha de livezi. Un studiu derulat in 2008 a aratat ca 6,8 milioane de hectare, adica peste 45% din totalul suprafetei, nu sunt folosite.

Aproximativ 90% din terenul agricol este in prezent in proprietate privata. Totalul suprafetei de teren disponibile pentru achizitie in Romania este aproximat in prezent la 500.000 de hectare.

Sunt insa aproape imposibil de gasit parcele foarte mari de teren agricol la vanzare. Astfel, pentru obtinerea unei suprafete de 1.000 de hectare, este necesara achizitia si consolidarea de terenuri de la 500-900 de vanzatori individuali. Procedura poate dura mai multe luni, in functie de numarul de vanzatori implicati si de capacitatea acestora de a semna documente notariale.

Valoarea de piata a unei parcele consolidate de teren agricol este in genere cu aproximativ 50% mai mare decat cea a suprafetelor mici.

Pretul terenurilor agricole din Romania a crescut in ultimii ani, ramanand insa de 3 - 7 ori mai mic decat cele din majoritatea tarilor europene. Se estimeaza ca preturile isi vor pastra tendinta ascendenta in anii ce urmeaza.

Preturile terenurilor difera foarte mult intre regiuni. In regiunile de nord-est si sud-est, preturile medii de vanzare a terenurilor agricole sunt de aproximativ 1.500 - 1.600 euro per hectar, in timp ce in alte judete care sunt situate in apropiere de Bucuresti, preturile medii de teren sunt de aproximativ 2.200 - 2.700 euro pe hectar.

Terenurile forestiere din Romania

Suprafata forestiera din Romania este de aproximativ 6 milioane de hectare (25% din suprafata totala a tarii), din care aproximativ 4 milioane de euro sunt detinute de autoritatile romane. In Europa, ponderea medie a terenurilor forestiere este de aproximativ 32% din suprafata totala.

Padurile Romaniei contin 618 de milioane de tone metrice de carbon din biomasa forestiera vie. Volumul mediu de lemn pe hectar de padure in tara noastra este de 217 de metri cubi, in timp ce media europeana este de 147 de metri cubi. Ritmul anual de crestere forestiera este de aproximativ 5 metri cubi pe hectar (cu 20% mai mare decat media europeana de 4 metri cubi pe hectar).

Conform legislatiei romanesti, este permisa exploatarea a 5 metri cubi de fag si de stejar si 7 metri cubi de conifere anual. Cele mai multe dintre padurile de vanzare in Romania sunt cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani si nu au fost inca exploatate. Preturile de padure din Romania variaza intre 2.000 de euro si 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn (lemn de combustibil) este vandut in Romania cu aproximativ 70 de euro pe metru cub.

Drept urmare, in cel mai pesimist scenariu, o suma de 350 de euro pe hectar poate fi obtinuta in fiecare an, ceea ce duce la o amortizare a investitiei in maxim 10 ani.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#terenuri agricole, #investitii terenuri agricole, #preturi terenuri agricole , #terenuri agricole