Cateva aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere despre certificatul de performanta energetica

Advertorial
Marti, 30 Iunie 2020, ora 14:17
11315 citiri
Cateva aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere despre certificatul de performanta energetica

Contractele de vanzare/cumparare si cele de inchiriere pot fi incheiate numai atunci cand proprietarii de imobile dispun de toate documentele necesare din punct de vedere legislativ.

Printre acestea se numara si certificatele de performanta energetica: acte cu caracter tehnic ce ofera informatii importante despre eficienta energetica a imobilului sau partii de imobil.

Contractele de vanzare-cumparare incheiate in absenta acestui act sufera de nulitate relativa conform prevederilor Codului Civil.

De asemenea, acest document este obligatoriu sa existe la receptia la terminarea lucrarilor a unui imobil nou, procesul verbal incheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor incheiat in absenta lui este nul de drept.

In cazul renovarilor majore este, de asemenea, necesar acest document, precum si pentru imobilele de interes public si cele vizitate frecvent de public.

Pentru cladirile vizitate de public este necesara afisarea actului intr-un loc vizibil si accesibil.

Puteti afla informatii suplimentare despre certificatul energetic accesand site-ul www.certificatulmeu.ro.

Clase energetice pentru cladiri

Din punct de vedere al eficientei energetice, imobilele pot fi incadrate intr-una din cele 7 clase energetice, unde clasa A (consum energetic anual sub 125 kWh/m2) este considerata a fi cea mai buna, iar G este cea mai slaba (consumul energetic anual depaseste 820 kWh/m2).

Auditorii energetici: cine sunt si ce rol au?

Auditorii energetici atestati sunt singurii specialisti care au dreptul conform legii sa emita un certificat energetic, cei cu gradul profesional II doar pentru case si apartamente, iar cei avand gradul I pentru toate tipurile de imobile. In plus, acestia din urma pot sa intocmeasca si audit energetic.

Intocmirea dosarelor cu copiile dupa cateva acte ale imobilului/apartamentului

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faca persoanele care au nevoie de certificate energetice este acela de a intocmi dosare cu cateva dintre actele imobilului/apartamentului. Ulterior, proprietarii de cladiri sau apartamente trebuie sa inmaneze aceste dosare specialistilor atestati pentru a le studia.

Studierea imobilului

Dupa ce studiaza cu atentie informatiile care le-au fost puse la dispozitie, auditorii energetici merg la fata locului pentru a obtine informatii suplimentare studiind cladirea.

Cat de repede pot fi eliberate certificatele de performanta energetica?

In functie de auditorul ales, emiterea certificatului de performanta energetica dureaza mai mult sau mai putin. Pentru imobilele din Bucuresti si Ilfov daca alegeti sa lucrati cu auditorii din cadrul Reflex Architecture, emiterea se poate face in maxim 24 de ore de la primirea copiilor dupa actele cladirii si vizitarea ei.

Valabilitatea certificatului energetic

Certificatele de performanta energetica au o valabilitate de 10 ani. Proprietarii de imobile au, insa, posibilitatea de a solicita o re-evaluare atunci cand aduc imbunatatiri majore cladirilor.

Pentru ce tipuri de cladiri sunt obligatorii certificatele energetice?

Restaurante, hoteluri, apartamente, case, cladiri de birouri, spitale, dar si alte tipuri de imobile in care au loc activitati cu public etc.: pentru toate acestea sunt obligatorii certificatele energetice.

Cel mai bine va poate spune auditorul daca pentru cladirea dumneavoastra aveti nevoie de un certificat de performanta energetica.

Citeste si:
Agenți ai Fiscului, bătuți de proprietarul unui restaurant în Grecia. Inspectorii au intrat sub acoperire și s-au dat drept clienți
Agenți ai Fiscului, bătuți de proprietarul unui restaurant în Grecia. Inspectorii au intrat sub acoperire și s-au dat drept clienți
Doi funcționari fiscali s-au deplasat în Kefalonia pentru a efectua verificări la unele magazine și restaurante. Când cei doi inspectori au ajuns într-un restaurant din Argostoli, a avut...
3 morți și 39 de case avariate în urma unei explozii. Pompier: ”Clădirile nu sunt încă sigure pentru a intra”
3 morți și 39 de case avariate în urma unei explozii. Pompier: ”Clădirile nu sunt încă sigure pentru a intra”
Trei persoane au murit şi cel puţin 39 de case au fost avariate în urma unei explozii în Evansville, Indiana, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Departamentului de...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Dar, certificatul de performanță la cutremur?