Ziare.com

Certificatul energetic: Ce este, cat costa si ce riscam daca nu il avem?

de Teodora Bodeanu
Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 13:24

   

Certificatul energetic: Ce este, cat costa si ce riscam daca nu il avem?
Neclaritatile legislative au creat confuzie in piata tranzactiilor imobiliare, cu privire la obligativitatea de a obtine un certificat energetic, inaintea vanzarii sau inchirierii unui imobil.

In timp ce legea 372/2005 precizeaza ca acest certificat energetic este eliberat proprietarului, iar acesta il pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, insa nu exista termeni care sa indice obligativitatea si nici nu sunt prevazute sanctiuni in cazul in care certificatul nu exista.

Acest lucru a fost de ajuns pentru ca Uniunea Notarilor Publici din Romania sa emita o hotarare in care se stipuleaza ca o tranzactie poate fi incheiata fara certificat, in cazul in care cumparatorul sau chiriasul isi asuma raspunderea.

In prezent, Ministerul Dezvoltarii Rurale lucreaza la introducerea unor sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic din actele prezentate la inchierea unei tranzactii imobiliare, care ar putea insemna chiar anularea tranzactiilor efectuate fara acest certificat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit specialistilor in domeniu, nu exista niciun motiv pentru care proprietarii nu ar dori sa obtina acest certificat.

"Ca sa faci o tranzactie trebuie sa ai cadastru, intabulare, sa fii inscris in cartea funciara, trebuie sa ai taxele platite la Fisc. Toate lucrurile astea sunt tot intr-o lege, de ce pe astea sa le respecti si asta nu. Fara primele, notarul nu le autentifica. E acelasi lucru si in cazul certificiatului energetic. Nu discutam daca legea este buna sau nu, este o lege", a declarat, pentru Ziare.com, Cristian Popescu Ialomita, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Potrivit spuselor sale, un astfel de certificat costa intre 0,3 - 0,5 euro pe metru patrat, prin urmare, este o cheltuiala nesemnificativa, comparativ cu valoarea totala a imobilului respectiv.

Pentru obtinerea unui certificat energetic, proprietarul trebuie sa isi aleaga un auditor energetic de pe listele Ministerului Dezvoltarii Regionale sau a Asociatiei Auditorilor Energetici (urmeaza ca si ARAI sa puna la dispozitie o astfel de lista).

Acesta trebuie sa faca o inspectie a imobilului, atat a starii constructiei in sine, cat si a starii instalatiilor. De asemenea, se obtin date despre cheltuielile pentru energie (apa calda, caldura) si se face o inspectie si la furnizorii de caldura.

In cazul unei locuinte cu termoficare, trebuie inspectata si centrala termica, pentru a vedea daca este locala sau pentru mai multe blocuri, de exemplu.

Nu in ultimul rand, este nevoie de un releveu al constructiei, nu doar un plan cadastral, trebuie aflat ce dimensiune au peretii, din ce sunt alcatuiti si in ce stare sunt ferestrele.

Dupa adunearea acestor date se face un calcul si se da certificatul, intregul proces durand cel putin trei zile, potrivit vicepresedintelui ARAI, in functie de cat de usor se obtin informatiile necesare.

Cum va influenta certificatul energetic piata imobiliara?

Totusi, potrivit analistilor, introducerea unei sanctiuni de genul "nu aveti certificat, anulam tranzactia" ar fi abuziva.

"Evident ca noul act normativ va trebui sa contina o prevedere de genul: aveti timp o luna, doua, trei sa va faceti certificatul energetic, altfel anulam tranzactia. Altminteri, daca nu este asa, daca le anuleaza pe toate fara sa impuna o astfel de conditie, mi s-ar parea un abuz", a declarat, pentru Ziare.com, analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Potrivit spuselor sale, piata imobiliara nu ar trebui sa fie influentata prea mult de necesitatea acestor certificate energetice.

Desi numarul tranzactiilor in sine nu va fi influentat, nota energetica va deveni un element in negocierea dintre proprietar si pontentialul client sau chirias.

"Nota energetica o sa fie element de negociere, fie pentru proprietar, fie pentru cumparator, in sensul ca daca nota energetica este proasta, evident, cumparatorul isi va face calculele cat il va costa sa reabiliteze termic imobilul respectiv si atunci va avea drept element de negociere scaderea pretului cu suma necesara reabilitarii", a explicat Zilisteanu.

In mod similar, daca nota energetica este buna, proprietarul va putea sa ceara un pret mai mare pentru imobilul respectiv.

De asemenea, Cristian Popescu Ialomita sustine ca acest certificat va influenta pretul si decizia de cumparare. Totusi, potrivit spuselor sale, cel mai mare impact in valoarea unui apartament o are locatia.

In plus, vicepresedintele ARAI sustine ca, de fapt, aceste probleme sunt artificiale, cauzate de hotararea notarilor. "Se tem ca o sa aiba blocaje in tranzactii", a comentat Popescu Ialomita. Insa, a adaugat el, acest lucru nu se va intampla decat daca toata lumea s-ar decide sa vanda "maine", ceea ce este imposibil, mai ales ca piata este "moarta". Nu in ultimul rand, o hotarare a Uniunii Notarilor Publici nu poate sa "bata" o lege, a incheiat vicepresedintele ARAI.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9066 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cristian Popescu Ialomita se pare ca vreti iar sa "jupuiti" tranzactiile imobiliare si sa creati iar Haos in piata imobiliara!

"Pentru obtinerea unui certificat energetic, proprietarul trebuie sa isi aleaga un auditor energetic de pe listele Ministerului Dezvoltarii Regionale sau a Asociatiei Auditorilor Energetici (urmeaza ca si ARAI sa puna la dispozitie o astfel de lista)."Voi cei de la ARAI cat castigati cu aceasta lege smechera, sunteti implicati si voi in A A Energetici?Cresterea preturilor pe piata imobiliara din anii 2004 - 2008 a fost cauzata din cauza voastra.... multe apartamente au fost cumparate de firme imobiliare la preturi de nimic, au fost 'cosmetizate' putin si au fost revandute cu preturi astronomice profitand si de ajutorul bancilor care au dat posibilitatea cumpararii de imobile sau terenuri prin credite ipotecare!Sunteti niste SAMSARI de case care semanati perfect cu acei CAMATARI TUCIURII!

 

Din serialul : cum sa mai plateasca prostu' niste taxe

piata imobiliara se pregateste pentru pomana de 2 ani de la deces, iar notarii nu-si mai platesc nici asigurarile la CNAS. In Germania taxele notariale sunt de 10 ori mai mici ca in Romania. Noile taxe reprezinta solutia de iesit din foame. La tribunal nu ai nevoie de toate prostiile astea si te costa de 10 ori mai putin. Succes celor care au de gand sa cumpere/vanda.

 

Avem CLANURILE INTERLOPE ale "BAIETILOR DESTEPTI "

Nu ne mai trebuie "CERTIFICATE" - daca avem "BAIETII DESTEPTI " - se pricep la "INGINERII ENERGETICI"...

Adevaratul upgrade necesar pentru societatea umana...Merita efortul.... GARGARA ASTA CU CERTIFICATELE ESTE IMPUSA DOAR PENTRU CA SMECHERII SA CIUGULEASCA BANII DIN PORTOFELE....

http://lumeaviitorului.blogspot.com/2011/01/awakening-desteptarea.html

La ce case sunt in Romania le mai trebuie si fundita !

Daca era vorba de un certificat care sa ateste tipul structurii de rezistenta si a materialelor folosite era altceva dar un certificat care sa ateste grosimea polistirenului si tipul termopanelor mi se pare ridicol.
Sunt mii de case facute din gunoaie, placate cu expandat si vopsite portocolaliu care nu prezinta siguranta in exploatare. Despre ce vorbim aici !

 

Certificatul energetic

Ar trebui sa fie obligatoriu doar pentru imobilele noi.

 

Cetificatul energetic

Nu ar trebui sa influenteze finalizarea unei tranzactii imobiliare! Ar trebui sa aiba o oarecare greutate in timpul negocierii, e drept, dar a impune existenta unui certificat energetic pentru finalizarea tranzactiilor este la fel de logic ca refuzul de a vinde paltoane clientilor care poarta sandale.


Textul metodologiei de aplicare spune ca "certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere", dar nicaieri nu este precizata obligativitatea! Din text rezulta ca proprietarul este cel care poate cere certificatul de audit (care, conform aceleiasi legi, are doar caracter informativ!) si daca acesta exista il va putea folosi la incheierea contractelor respective. Insa nu exista niciun cuvant care sa mentioneze obligativitatea!

Prin urmare, notarii arata ca au citit cu atentia legea si au sesizat faptul ca nu exista obligativitatea acestui certificat!

 

adaos

Legea face referire insa la cladirile noi, pentru care "se respecta cerintele stabilite in metodologie". Cerintele despre care este vorba sunt cerintele minimale privind performanta energetica.

Existenta unui certificat energetic nu rezolva problema pierderilor energetice din cladire, nici pe cea a emisiilor de CO2 sau cea a consumului de combustibili ne-ecologici.

Ce este certificatul energetic ?

O sursa sigura de castig pentru mafioti.

 

Politicienii romani descopera ceea ce se stie de mult in Vest.

Un om care are o casa este o *** ce poate fi mulsa la nesfirsit. Exista si un revers - *** nemulsa devine apatica si nu mai da un strop de "lapte" :) Un sistem politic just si eficient este cel care reuseste sa balanseze aceste tendinte conflictuale.

 

Moderatori, ce este gresit cu a folosi cuvintul v.a.c.a pe acest forum?

.

Curat, murdar, d-le!

Prima data au scos legea;
Apoi au aparut capusele care "izoleaza termic" locuinta;
Acum a aparut "certificatul termic" care o sa arate cat de bine si-au facut cei cu izolarea treaba, si astfel bietii oameni isi vor da seama daca au aruncat banii pe fereastra sau nu;
Hotie, hotie, hotie de trei ori hotie!
Concluzie:
D-le, asta-i casa, asta-i pretu' e CASA MEA daca vrei o cumperi daca nu, nu.

 

Constientizeaza cineva?

"Pentru obtinerea unui certificat energetic, proprietarul trebuie sa isi aleaga un auditor energetic de pe listele Ministerului Dezvoltarii Regionale sau a Asociatiei Auditorilor Energetici (urmeaza ca si ARAI sa puna la dispozitie o astfel de lista).

Acesta trebuie sa faca o inspectie a imobilului, atat a starii constructiei in sine, cat si a starii instalatiilor. De asemenea, se obtin date despre cheltuielile pentru energie (apa calda, caldura) si se face o inspectie si la furnizorii de caldura.

In cazul unei locuinte cu termoficare, trebuie inspectata si centrala termica, pentru a vedea daca este locala sau pentru mai multe blocuri, de exemplu.

Nu in ultimul rand, este nevoie de un releveu al constructiei, nu doar un plan cadastral, trebuie aflat ce dimensiune au peretii, din ce sunt alcatuiti si in ce stare sunt ferestrele.

Dupa adunearea acestor date se face un calcul si se da certificatul, intregul proces durand cel putin trei zile, potrivit vicepresedintelui ARAI, in functie de cat de usor se obtin informatiile necesare."

..CAT O SA COSTE TOATE CELE INSIRATE MAI SUS DACA VOR FI PE BUNE INSPECTATE?

 

bine,dar ,..

eu cre am casa mea ,..nu o vind,...de ce sa am acest certificat ,...sa am un act in plus? pe mine nu ma intereseaaza sa-mi zica un specialist cum e casa mea ca eu stiu,...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor