Ziare.com

O noua metoda de calcul a preturilor imobiliare marca Silviu Prigoana

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 17:52

   

O noua metoda de calcul a preturilor imobiliare marca Silviu Prigoana
Silviu Prigoana, dupa ce a facut afaceri cu televiziune si gunoaie, crede ca se pricepe la orice. La politica si, mai ales, economie.

Chiar daca nu este o stiinta intru-totul exacta, economia cere mult studiu si nu se invata deloc usor. Prigoana, probabil, crede contrariul. Astfel, intr-un interviu aparut vineri in Bloombiz si consemnat de Andrei Caltaru, Silviu Prigoana da formula magica pentru calculul preturilor pe piata imobiliara:

"Inca n-a fost niciun val de scaderi in imobiliare. Faptul ca s-a calmat putin piata imobiliara, in sensul ca nu se mai fac tranzactii, nu inseamna ca a fost un val de scaderi.

Inca nu e nimic stabilizat in imobiliare. Stabilizare va urma dupa un mare val de executari silite si vanzari la licitatie ale imobilelor de catre banci, administratii financiare.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cred ca, dupa un an si jumatate, doi ani, preturile se vor stabiliza si vor ajunge la preturile reale ale apartamentelor.

Pretul real al unui apartament cu doua camere se calculeaza foarte simplu: 33% din salariul mediu, pe o perioada de 20 de ani."

Indice imobiliar separat in Capitala fata de restul tarii

L-as intreba pe Silviu Prigoana ce este pretul real al apartamentelor. Utilizarea acestei sintagme semnifica necunoasterea crasa a fenomenului economic. Sunt stabilite fel de fel de preturi, insa nu pretul real. Il informez ca pretul pe o piata se formeaza din interactiunea a trei factori: cerere, oferta si asteptari.

Rezultatul este pretul de tranzactionare intr-un anumit moment. Desigur, in formarea pretului pot interveni factori exogeni, diferiti de factorii de mai sus, cum ar putea fi influenta politica sau de alta natura asupra formarii preturilor, tranzactionarea obiectelor rare etc.

Piata imobiliara prinde viata

Chiar daca domnia sa a parasit PD-L pentru a se dedica afacerilor cu statul, asta nu inseamna ca se pricepe la economie. Chiar daca sorgintea pretinsa a PD-L este de centru-dreapta, gandirea lui Silviu Prigoana este de-a dreptul comunista, aducandu-ne aminte de perioada in care preturile erau dictate din birourile Comitetului de Stat al Planificarii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ubde e

Problema,omu spune ce crede,pt asta nu iti trebuie scoala mare.Ma rog concluziile le trage fiecare.Are si dreptate,criza deabea a inceput,falimente,executari silite,emigratie masiva la tineri,este deabea inceputu. Mi-am pus mereu intrebarea cum poate fi Romania mai scumpa decit Germania.Hai sa revenim la vecini Bulgari, care au preturi la o treime decit noi,ceva nu e in regula.Chiar su Ungurii au preturi mult mai rezonabile nu mai vorbesc de infrastuctura.M-am saturat de afirmatii genul gazele,apa,canal sunt in fata portii.Pai cit costa,sa le aduci in casa,Deci casa respectica este ca in evul mediu,nu apa,nu canal,nu gaze.Nu mai vorbesc de strada asfaltata,parca propietaru a asfaltat si nu primaria.Ma uit pe poze, cind sunt locuinte fara inbunatatiri sunt si intr-un grad de delasare,ca sincer nu prea ai chef sa intri in ele,nu mai zic sa cumperi. Parca ar fi foarte greu sa dai o vopsea,sa speli peretii si ce mai e de facut.Dupa mine sunt convins ca preturile vor mai scade,saracia isi va spune cuvintu...Pretul real e cel care poti sa-l obtii,nu cel care il ceri....La blocurile vechi nu ar trebui sa treaca de 500eu/mp la un apartament la zero,sa zicem in Berceni....

 

problema e ca s-ar putea sa aiba dreptate :)

Cu parere de rau, dar d-l Prigoana n-a scos din burta cifra aia! E o formula aproximativa si grosiera de calcul a unui pret de achizitie maxim pentru un potential cumparator, coroborat cu puterea sa de cumparare.(daca locuinta e cumparata exclusiv din credit) E folosita cu mici variatii procentuale in vestul europei! Si nu cred ca are ceva de-a face cu planificarea comunista!
Spre exemplu pt venituri medii de 1keuro pretul maxim pentru un potential cumparator ar fii in jur de 80keuro

 

Ca de obicei...

...adevarul e la mijloc.
Au amindoi dreptate. Pretul e dat de oferta (citi vinzatori sint), cerere (citi doritori sint) si puterea de cumparare (citi bani au doritorii). astea trei se echilibreaza intre ele si rezulta valoarea tranzactiei.
Sint putine case si multi doritori? Preturile cresc...
Sint multe case? Preturile scad...
Formula aia e o aproximare; probabil e buna statistic dar realitatea o poate ajusta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor