O noua metoda de calcul a preturilor imobiliare marca Silviu Prigoana

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 17:52
3377 citiri
O noua metoda de calcul a preturilor imobiliare marca Silviu Prigoana

Silviu Prigoana, dupa ce a facut afaceri cu televiziune si gunoaie, crede ca se pricepe la orice. La politica si, mai ales, economie.

Chiar daca nu este o stiinta intru-totul exacta, economia cere mult studiu si nu se invata deloc usor. Prigoana, probabil, crede contrariul. Astfel, intr-un interviu aparut vineri in Bloombiz si consemnat de Andrei Caltaru, Silviu Prigoana da formula magica pentru calculul preturilor pe piata imobiliara:

"Inca n-a fost niciun val de scaderi in imobiliare. Faptul ca s-a calmat putin piata imobiliara, in sensul ca nu se mai fac tranzactii, nu inseamna ca a fost un val de scaderi.

Inca nu e nimic stabilizat in imobiliare. Stabilizare va urma dupa un mare val de executari silite si vanzari la licitatie ale imobilelor de catre banci, administratii financiare.

Cred ca, dupa un an si jumatate, doi ani, preturile se vor stabiliza si vor ajunge la preturile reale ale apartamentelor.

Pretul real al unui apartament cu doua camere se calculeaza foarte simplu: 33% din salariul mediu, pe o perioada de 20 de ani."

Indice imobiliar separat in Capitala fata de restul tarii

L-as intreba pe Silviu Prigoana ce este pretul real al apartamentelor. Utilizarea acestei sintagme semnifica necunoasterea crasa a fenomenului economic. Sunt stabilite fel de fel de preturi, insa nu pretul real. Il informez ca pretul pe o piata se formeaza din interactiunea a trei factori: cerere, oferta si asteptari.

Rezultatul este pretul de tranzactionare intr-un anumit moment. Desigur, in formarea pretului pot interveni factori exogeni, diferiti de factorii de mai sus, cum ar putea fi influenta politica sau de alta natura asupra formarii preturilor, tranzactionarea obiectelor rare etc.

Piata imobiliara prinde viata

Chiar daca domnia sa a parasit PD-L pentru a se dedica afacerilor cu statul, asta nu inseamna ca se pricepe la economie. Chiar daca sorgintea pretinsa a PD-L este de centru-dreapta, gandirea lui Silviu Prigoana este de-a dreptul comunista, aducandu-ne aminte de perioada in care preturile erau dictate din birourile Comitetului de Stat al Planificarii.

Eveniment Quarterly Report

Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană a publicat pagini de internet actualizate pentru fiecare țară ce a aplicat pentru fonduri de redresare și reziliență. În cazul României, Comisia Europeană prezintă 7...
Regie autonomă obscură, pornită să cumpere cele mai scumpe modele iPhone. "Șase bucăți și-au tras, la 512 GB"
Regie autonomă obscură, pornită să cumpere cele mai scumpe modele iPhone. "Șase bucăți și-au tras, la 512 GB"
Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a renunțat la achiziția prin cumpărare directă a șapte telefoane mobile în valoare totală de 39.178 de lei, aproximativ 8.000 de euro,...
#preturi imobiliare Prigoana, #evolutie piata imobiliara, #vanzari imobiliare , #vanzare